Zilele Culturale Maghiare din Timisoara 2024 – editia “Fara Frontiere” revine cu editia a IX-a, post-Capitala Culturala Europeana, in perioada 26-29 septembrie, oferind si in acest an un program spectaculos in Piata Victoriei si Piata Libertatii.
Asociatia Bastionul-Varbastya a pregatit un program variat: concerte pop-rock cu trupe din Ungaria si Ardeal, muzica si dansuri populare maghiare, gastronomie specifica, targul mestesugarilor cu produse handmade, ateliere si activitati pentru copii, dezbateri, lansari de carte, filme, sport si spectacole de reenactment istoric cu trupe din Ungaria si Timisoara, si multe altele.
„Zilele Culturale Maghiare – editiile Fara Frontiere au obtinut o finantare de la Centrul de Proiecte al Primariei Timisoara, in valoare de 1,9 milioane de lei, in cadrul programului Repere in cultura pentru perioada 2014-2027. Sunt patru editii care vor fi finantate prin acest proiect, un ajutor imens pentru noi, deoarece putem planifica din timp, fara a mai astepta finantari pana in ultimul moment. Anul acesta a fost mai dificil, pentru ca rezultatele au fost comunicate la sfarsitul lunii august, iar contractele au fost semnate luna aceasta. Totusi, pentru urmatorii trei ani, munca noastra va fi mai usoara, deoarece avem siguranta si pe ce sa ne bazam”, a declarat Kasa Zsolt, coordonatorul proiectului Zilele Culturale Maghiare din Timisoara.
Deschiderea oficiala va avea loc joi, 26 septembrie, la ora 18:00, pe scena mare din Piata Victoriei. Dupa discursurile oficiale, va urma concertul trupei Csík, o formatie maghiara distinsa cu Premiul Kossuth, care interpreteaza muzica usoara si world music, imbinand elemente de muzica populara si traditionala. Infiintata in 1988, a devenit una dintre formatiile reprezentative ale scenei muzicii populare maghiare.
„Anul acesta avem un nou sponsor principal, SMW – fabrica de biciclete din Timisoara, care produce pentru Decathlon. Ei vor sustine diverse programe pentru copii si evenimente sportive in Piata Libertatii, vineri, sambata si duminica. Tot acolo vom avea si alte activitati pentru familii si copii. In parcarea Modex vom organiza targul gastronomic, cu aceiasi comercianti ca in anii trecuti.
Vor fi 17 standuri cu specialitati culinare maghiare, de la mancaruri gatite, pana la kurtos, langosi, placinte, prajituri, branzeturi, mezeluri si preparate din carne, bere artizanala, vin si palinca. Vom avea si burgeri secuiesti. Pe strada V.V. Delamarina vor avea loc activitati pentru tineri, iar targul mestesugaresc se va desfasura tot in Piata Libertatii, cu aproximativ o suta de casute din lemn. Evenimentele vor avea loc si in trei locatii interioare: Teatrul Maghiar, Centrul de Proiecte si Facultatea de Muzica”, a declarat Rita Metz, vicepresedintele Asociatiei Bastionul-Varbastya.
Concerte mari pe scena din Piata Victoriei
In fiecare seara, pe scena mare va evolua un headliner care va incheia programul. Daca in prima seara este world music cu Csík Zenekar, vineri va avea loc un spectacol de dansuri populare cu ansamblul Bekecs din Miercurea Nirajului, judetul Mures. Sambata este dedicata tinerilor, cu formatia Margaret Island din Budapesta, care sarbatoreste in 2024 zece ani de activitate, cu evenimente speciale si un nou album.
Poate cea mai asteptata prezenta la Zilele Culturale Maghiare din Timisoara 2024 este trupa NOX, care va concerta duminica, 29 septembrie, de la ora 21:00. Formatia este renumita pentru combinarea muzicii pop moderne cu influente traditionale maghiare, incluzand elemente de folclor. Aceasta a castigat notorietate internationala dupa participarea la Eurovision 2005, unde a reprezentat Ungaria cu piesa „Forogj, világ!”, apreciata pentru stilul sau inedit.
Reconstituirea asediului din 1552 al Cetatii Timisoara
Vineri si sambata, 27-28 septembrie, in Parcul Castelului Huniade, Asociatia Sportiva Losonczy István va organiza un eveniment special de reenactment istoric, dedicat asediului din 1552 al Cetatii Timisoara. Tabara va fi amplasata in zona castelului, iar trupele de reenactment din Ungaria, Serbia si Romania vor aduce la viata atmosfera medievala. (Asociatia Bastionul-Varbastya, Stefan Both)