Retim: ABC-ul Managementului deseurilor (P)

Ziua Internationala a Alfabetizarii subliniaza importanta educatiei in toate domeniile, inclusiv in gestionarea deseurilor, pe tot parcursul vietii. Alfabetizarea colectarii separate a deseurilor devine mai accesibila atunci cand ai la indemana un abecedar care clarifica sensul actiunilor si etapelor parcurse.


ABC-ul Managementului

A Apele noastre pot sa devina mai curate, daca sistemele de curatare, instalate deja 5 dintre ele, nu vor mai avea ce sa capteze, pentru ca oamenii nu vor mai arunca deseuri care sa pluteasca in acestea.

B Biodegradarea deseurilor va fi mult mai populara daca procesul de descompunere al substantelor organice de catre enzimele produse de organisme vii, in special bacterii si ciuperci microscopice, prin care se asigura ciclul elementelor in natura va fi explicat, prin aplicatii practice in institutiile de invatamant.

C Codul de bune practici al colectarii separate a deseurilor trebuie aplicat direct de la generatorul de deseuri, fiind un proces pe care trebuie sa-l integram cu totii in activitatile noastre zilnice.

D Deseul nu este gunoi, este materie prima, intr-o societate responsabila care intelege ca resursele sunt limitate.

E Economia circulara reprezinta o solutie alternativa la actuala economie liniara bazata pe o mentalitate de tipul „exploatare, fabricare, consum si aruncare”.

F Fractiile de colectare gestionate corect contribuie la eficientizarea procesului de reciclare si la reducerea cantitatii de deseuri reziduale.

G Golirea si clatirea ambalajelor este esentiala inainte de a le depozita in containerele de reciclare pentru a preveni contaminarea materialelor.

H Hotararile si reglementarile privind managementul deseurilor trebuie respectate pentru a proteja mediul si a asigura un sistem de colectare eficient.

I Insulele ecologice de colectare sunt grupari de containere dedicate pentru fiecare fractie de deseuri, care sprijina obiectivele ecologice din planul de redresare al UE, care faciliteaza colectarea separata a deseurilor in vederea reciclarii.

J Justitia pentru mediu presupune impartirea justa si echitabila a beneficiilor si obligatiilor catre toti actorii cheie in domeniul protectiei mediului, atat la nivel national, cat si local, inclusiv in ceea ce priveste gestionarea deseurilor, conservarea biodiversitatii, managementul integrat al resurselor de mediu: apa, aer, paduri etc.

P Protocolul de la Kyoto este un acord international pentru mediu. Abordeaza problema emisiilor a sase gaze cu efect de sera: dioxidul de carbon (CO2); metanul (CH4); oxidul azotos (N2O); hidrofluorocarburile (HFC); perfluorocarburile (PFC) si hexafluorura de sulf (SF6), responsabile pentru schimbarile climatice.

L Levigatul este un lichid care se formeaza atunci cand apa se infiltreaza prin materialele reziduale si este contaminata cu substante chimice si alte substante nocive. Daca este gestionat corect in depozitele de deseuri se previne contaminarea solului si a apelor subterane.

M Monitorizarea poluarii aerului si a apei ne ajuta sa evaluam impactul cauzat de calitatea slaba a aerului si a apei asupra sanatatii publice.

N Natura ofera cea mai sigura cura de sanatate atat pentru minte, cat si pentru trup si tot natura poate ajuta la indeplinirea obiectivelor de crestere economica precum si la crearea unor locuri de munca prin ecosistemele care furnizeaza bunuri si servicii.

O Ozonul este a doua forma alotropica a oxigenului, fiind constituit din trei atomi ai acestuia. Nivelurile ridicate de ozon de la nivelul solului pot duce la deteriorarea sanatatii umane, in contextul schimbarilor climatice.

P Plierea ambalajelor reciclabile, inainte de depozitare, economiseste spatiul din containerele de reciclare si contribuie la eficienta colectarii.

Q Quarc-ul, utilizat in compozitul materialelor de constructii, poate reduce semnificativ cantitatea de deseuri produse.

R Reciclarea este un pilon fundamental al managementului modern al deseurilor, contribuind la economisirea resurselor naturale si la reducerea poluarii.

S Sustenabilitatea este capacitatea de a exista si de a dezvolta fara a epuiza resursele naturale pentru viitor si este esentiala pentru protejarea resurselor pe termen lung.

T Trasabilitatea deseurilor permite urmarirea lor de la punctul de generare pana la eliminarea finala, asigurand conformitatea cu normele legale.

U Utilizarea responsabila a resurselor, precum si reducerea deseurilor care ajung in depozitele definitive prin managementul eficient al deseurilor pot reduce presiunea semnificativa asupra mediului in etapele de extractie, productie, si utilizare.

V Verificarea continutului necorespunzator din containerele de colectare a deseurilor contribuie la educarea populatiei privind respectarea regulilor de colectare pentru asigurarea calitatii materialelor in vederea reciclarii.

W Watt-ul este unitatea de masura pentru putere in Sistemul international de unitati. Megawatii sunt utilizati pentru generarea de energie regenerabila.

X Xilonul este o fibra sintetica din care se tes materiale textile (pufoase) pentru obiecte de imbracaminte, huse, care ca si exemplu demonstreaza cum deseurile pot fi transformate in resurse valoroase.

Y Yalele recipientelor de colectare au rolul de prevenire a accesului neautorizat sau contaminarea deseurilor reciclabile de catre alte persoane.

Z Zonele de conservare a resurselor naturale pot fi parte din habitatul nostru, atunci cand intelegem ca utilizarea durabila este viitorul.

Contact

Pentru orice intrebari sau sesizari legate de colectarea deseurilor, RETIM poate fi contactata prin Call Center la numarul de telefon +40 374 885 692, de luni pana vineri, intre orele 07:00–19:00 sau prin email la timis@retim.ro.

Despre RETIM

Infiintata in 1997, RETIM Ecologic Service S.A. are o experienta si dotare tehnica semnificativa pentru a presta servicii de salubrizare eficiente, respectand un sistem de management integrat a gestionarii deseurilor la standardele europene in judetul Timis.

RETIM face parte din RER Ecologic Group. Compania a fost infiintata in anul 1994 de concernul german RWE, ce desfasoara activitati in domeniul salubritatii, recuperarii ecologice si reciclarii. Grupul RER mai detine si companiile: REBU, RERVEST, RER Sud, RER Braila, RER Servicii si RER DATA, iar in present are aproximativ 3.000 de angajati. (RETIM, Bianka Pacurar)

Leave a Reply