Incepe prima editie TIFF Timisoara: VEZI ce filme sunt in program si ce vedete vin la festival

Joi, pe 5 septembrie, are loc deschiderea primei editii TIFF Timisoara (5 – 8 septembrie), festivalul care va aduce in oras filme romanesti si straine in premiera, un cine-concert, multi invitati speciali si programe pentru copii.


TIFF Timisoara va avea loc la Cinema Timis, Cinema Victoria si la Gradina de Vara Capitol. Biletele pentru proiectiile de la Cinema Timis si Cinema Victoria au fost puse in vanzare online si la casieria cinematografelor. Accesul la proiectiile de la Gradina de Vara Capitol este gratuit. Programul complet este disponibil pe https://tiff.ro/timisoara/program

Poate cel mai asteptat film romanesc al anului, Morometii 3 (r. Stere Gulea), va avea o avanpremiera speciala, in prezenta echipei. Ultimul film din trilogia lui Stere Gulea bazata pe romanele lui Marin Preda, Morometii 3 il are in centrul actiunii pe Niculae, fiul cel mic al lui Ilie Moromete, ajuns un tanar scriitor chemat sa sustina linia partidului si sa participe la colectivizare. Filmul va fi introdus la Timisoara de regizorul Stere Gulea si actorii Horatiu Malaele, Olimpia Melinte si Mara Bugarin

O alta proiectie inedita va fi si cea a filmului Anul Nou care n-a fost, debutul in lungmetraj al regizorului Bogdan Muresanu care tocmai a avut premiera in sectiunea Orizzonti a Festivalului de Film de la Venetia. Pelicula este o tragicomedie a carei actiune se desfasoara intr-o singura zi din decembrie 1989. Regizorul Bogdan Muresanu va fi prezent la Cinema Timis alaturi de actorii Adrian Vancica, Iulian Postelnicu si Andrei Miercure.

In programul TIFF Timisoara se mai gasesc si alte filme romanesti noi, precum Clasat (r. Horia Cucuta, George Ganeard), o poveste construita ca o ancheta de presa si care a castigat Premiul Zilele Filmului Romanesc la TIFF.23. Horia Cucuta, unul dintre cei doi regizori, va intalni publicul la proiectia de sambata, 7 septembrie, de la Cinema Victoria.

Timisorenii sunt asteptati si la un cine-concert extraordinar: Blüesferatü – o simfonie de blues. Proiectia celui mai cunoscut film mut al tuturor timpurilor – Nosferatu (r. F.W. Murnau, 1922, Germania) va fi acompaniata live pe ritmuri blues de trupa Blüesferatü din Brasov (Ionut Constantin – dirijor, Robert Watzatka – chitara, Costi Popescu – tobe, Ilyes Botond – chitara, Mihai Nedea – keyboards, Ovidiu Mihai – bas). Cine-concertul este produs de Asociatia Transilvania Arts & Events si Transilvania Blues.

Spectatorii vor avea ocazia sa urmareasca si filmul castigator al Trofeului Transilvania de la TIFF.23 – Fetele tot fete (Girls Will Be Girls, r. Shuchi Talati), care vorbeste despre ce inseamna sa fii femeie intr-un mediu strict si opresiv. Frate de-o vara (Summer Brother, r. Joren Molter), povestea induiosatoare a doi frati care a castigat trei premii la TIFF.23, inclusiv Premiul Publicului, intregeste sectiunea Best of TIFF.23, alaturi de titluri precum O viata remarcabila (r. James Hawes) cu Sir Anthony Hopkins, Dogman (r. Luc Besson), Fericitii castigatori (r. Maxime Govare, Romain Choay) sau mult asteptaul La Cocina (r. Alonso Ruizpalacios) cu Rooney Mara.

Programul include si doua filme pentru copii – Arnold cel precaut si piatra fericirii (r. Arto Halonen) si Vulpea si iepurele salveaza padurea (r. Mascha Halberstad).

Toate informatiile despre programul TIFF Timisoara vor fi comunicate pe:

https://tiff.ro/

https://www.facebook.com/tiff.timisoara

https://www.instagram.com/tiff.timisoara


TIFF Timisoara este un eveniment in cadrul proiectului Caravana TIFF Unlimited la Timisoara finantat de Municipiul Timisoara prin Centrul de Proiecte Timisoara

Prezentat de: Banca Transilvania

Parteneri: Cinema Timis & Cinema Victoria Timisoara

Partener de mobilitate: White Cab

Partener de ospitalitate: Hotel Timisoara

Partener de promovare: Iulius Town

Partener: Petro Vaselo

Cu sprijinul: CNC, Europa Cinemas

Parteneri media: Radio Europa FM, AGERPRES, MediaTrust

(TIFF Timisoara)

Leave a Reply