In onoarea artistului timisorean Nicu Covaci, legendarul lider al formatiei rock Phoenix si absolvent al Facultatii de Arte si Design, UVT va denumi un spatiu al facultatii cu numele sau

Comunitatea academica a Universitatii de Vest din Timisoara (UVT) resimte cu mare tristete trecerea in nefiinta a artistului timisorean Nicu Covaci, alumnus UVT,  fondator si lider al trupei Phoenix, simbol vibrant al rockului romanesc si al spiritului de libertate care a existat dintotdeauna aici, la Timisoara.


Nascut la Timisoara, in 19 aprilie 1947, artistul Nicu Covaci si-a transpus spiritul creator in mai multe dimensiuni artistice, in muzica, pictura si grafica, fiind absolvent al Institutului de Arte Plastice din Timisoara, actuala Facultate de Arte si Design din UVT.

In anul 1962 a fondat formatia rock Phoenix, care a devenit o legenda, formatie apreciata de generatii intregi de romani. In anul 1976 Nicu Covaci, un om cutezator, curajos si cu spirit liber, a emigrat dincolo de cortina de fier a lagarului comunist est-european si a continuat sa compuna si sa cante, revenind pe scenele din tara dupa transformarea revolutionara din Decembrie 1989.

Pentru a acorda o binemeritata recunoastere valorii artistice si publice pe care Nicu Covaci o detine in comunitatea noastra universitara, ca absolvent al Facultatii de Arte si Design, Consiliul acestei facultati a decis sa propuna Senatului UVT ca unul dintre spatiile interioare ale facultatii sa poarte numele Nicu Covaci, un spatiu multifunctional, in care sa se desfasoare activitati didactice iar tinerii studenti sa fie astfel impregnati de spiritul si personalitatea sa, dar si unul cu valoare evocatoare pentru memoria artistului timisorean.

„Cel mai recent eveniment organizat de UVT impreuna cu doi dintre fondatorii Phoenix, Nicu Covaci si Valeriu Sepi, a avut loc in decembrie 2023. Am avut atunci o intalnire plina de simbolistica si prietenie, in spatiul de la intrarea in Aula Magna UVT, unde se afla un cunoscut mozaic parietal realizat acum mai bine de 40 de ani, la care si-au adus aportul Nicolae Covaci si Valeriu Sepi, pe cand erau studenti ai Institutului de Desen, cum se numea atunci departamentul de specialitate al UVT.

Nicu Covaci face parte din capitalul cultural al acestei comunitati, ca un artist impresionant al scenei rock, compozitor al cantecelor ramase in inima generatiilor de ascultatori si fani ai trupei Phoenix, iar pentru UVT este modelul si numele de referinta aflat in galeria de artisti formati in scoala timisoreana de profil.

Suntem onorati sa propunem ca numele Nicu Covaci sa fie purtat de un spatiu al facultatii pe care artistul timisorean a absolvit-o. Numele Nicu Covaci isi va regasi aici locul firesc, unde se afla acasa, unde rezonanta numelui sau este precum un cantec de libertate, in orasul libertatii, Timisoara”, a  declarat rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea. (I.P.)

Leave a Reply