StudentFest 2024 a iesit in strada! Instalatia “Indiferent” sau scenariul unei seri lenese din viata unui om, in Piata Unirii din Timisoara (P)

StudentFest, editia 33, a iesit in strada cu prima reprezentatie de anul acesta, avand ca tema decat indiferent intr-o incercare de a ridica intrebari referitoare la modul de raportare fata de problemele actuale.


Intr-o comunitate in care lumea trece indiferenta pe langa orice si oricine, tu ce faci pentru societate? Ca parte a StudentFest: decat indiferent s-au testat apele printr-un experiment social.

A fost creata instalatia ,,Indiferent’’ transportand scenariul unei seri lenese din viata unui om in Piata Unirii din Timisoara, km. 0 al orasului, timp de 2 zile. Instalatia a fost compusa din elementele de baza ale unei sufragerii: mobilier, canapea, covor, obiecte decorative si obiecte personale. Pentru a avea un grad mai ridicat de vizibilitate, ,,Indiferent’’ a inclus 1-3 artisti care au avut rolul de a popula in permanenta spatiul, jucand personajul unui tanar obosit ce se aseaza indiferent in fata televizorului si ramane pasiv la toti stimulii exteriori.

Scopurile instalatiei au fost observarea reactiei trecatorilor in raport cu un peisaj scos din context si atragerea majoritatii publicului spre a scana codurile QR amplasate in acelasi spatiu.

Deloc surprinzator, publicul a dovedit reciprocitatea sentimentului transpus in scena, afisand o indiferenta fata de manifestare intr-un mod aproape de 1:1 cu reprezentatia artistilor. De la turisti, la angajati, la colegi lumea a ales sa ignore scena scoasa din context atata timp cat aceasta nu ii afecta. Mai putin de 5% dintre trecatori au avut curiozitatea de a se opri pentru informatii.

Ce vrem sa transmitem de fapt? Pentru a putea avea o comunitate intr-o stare constanta de evolutie este nevoie de cetateni ce doresc schimbarea, se informeaza si doresc sa se faca auziti. StudentFest, prin instalatia avuta, a scos in evidenta cat de usor este sa ramai indiferent.

Implicarea in initiativele locale, indiferent daca acestea sunt lansate de administratii locale, ONG-uri sau de catre cetateni ar trebui sa fie o normalitate. Izolarea intr-o bula proprie de indiferenta fata de actiunile din jur incita un comportament similar ce nu inainteaza nevoile comune, ci ne seteaza intr-o stare de stagnare.

Intr-o lume in care daca nu suntem afectati direct, nu facem nimic pentru un bine comun, cum am putea astepta schimbarea? Oricum e mai bine decat indiferent. Totul a pornit de la nevoia de a exprima o tema de interes general, de actualitate si cu impact, mai ales intr-un an electoral.

Prin instalatii si reprezentatii similare, StudentFest sustine consumul de cultura si arta, dar si tema de anul acesta ,,decat indiferent’’ – o tema ce incurajeaza implicarea in societate, sub orice forma, in defavoarea unei atitudini de indiferenta.

In data de 13 octombrie, proiectul va aduce un program artistic intreg pentru public. Acesta include spectacole, concerte si expozitii menite sa activeze intregul oras, fiind realizate in proportie de 100% de participantii StudentFest – tineri artisti la inceput de cariera.

Daca tu esti un artist la inceput de cariera, te poti inscrie completand ACEST FORMULAR pentru o reprezentatie/ expozitie/ orice forma de a-ti manifesta NEindiferenta, iar StudentFest va asigura intregul suport material si logistic. Daca nu esti artist, dar faci parte din publicul care nu e indiferent, poti urmari proiectul pe paginile de Facebook si Instagram.

Proiectul StudentFest este realizat de Organizatia Studentilor din Universitatea de Vest din Timisoara (OSUT), cu sprijinul Fundatiei Judetene pentru Tineret Timis (FITT) si a Universitatii de Vest din Timisoara (UVT), finantat de Consiliul Judetean Timis prin programul TimCultura 2024. (Organizatia Studentilor din Universitatea de Vest din Timisoara)

Leave a Reply