DOLIU in muzica rock din Romania! Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix, a murit la varsta de 77 de ani

Nicu Covaci, fondator si lider al trupei Phoenix a murit la varsta de 77 de ani, in sectia de ATI a Spitalului din Timisoara.


Problemele de sanatate ale lui Nicu Covaci au aparut la inceputul lunii martie, atunci cand liderul Phoenix a inceput sa simta ca ii amorteste fata. Apoi a inceput sa aiba probleme de vedere, iar atunci a hotarat sa isi faca un RMN, iar rezultatele indicau o tumora pe creier.

A ajuns la Spitalul Judetean Timisoara in 22 martie, unde a fost supus unei operatii pe creier, facuta de echipa medicului Horia Ples.

Zilele trecute, colegii din trupa Phoenix afirmau ca tratamentul postoperatoriu “nu s-a putut finaliza din cauza complicatiilor”, adaugand ca “lucrurile nu se indreaptā deloc spre bine”.

Nicu Covaci, fondatorul formatiei Phoenix, s-a nascut la 19 aprilie 1947, in Timisoara. Compozitor, chitarist, pictor si grafician, a studiat din copilarie pianul, acordeonul, dar si limbile straine. A studiat la Liceul de arte plastice si la Institutul de Arte Plastice din Timisoara, potrivit informatiilor de pe blogul personal www.nicucovaci.wordpress.com.

Anul infiintarii formatiei Phoenix este 1961, grupul facandu-si debutul un an mai tarziu.

Prima compozitie proprie a fost piesa „Stiu ca ma iubesti si tu”, inregistrata la radio in 1964. Din anul urmator dateaza alte doua inregistrari, „Bun e vinul ghiurghiuliu” si „Padure, padure”, care erau si primele melodii din rockul romanesc inspirate din folclor. Acestea doua se mai pastreaza inca in arhiva Radio Romania.

Dupa 1971, stilul Phoenix a fost schimbat, muzicienii inventand etno-rock-ul. In 1977, membrii trupei au fugit in Germania, iar intre 1977 si 1989, trupa a activat in Germania, ca Transsylvania-Phoenix. Din 1990, Phoenix s-a intors in Romania.

Formatia a cunoscut mai multe variante de componenta. Cea actuala este formata din muzicienii: Nicu Covaci – chitara, voce, Costin Adam – voce, Flavius Hosu – baterie, Dan Albu – chitara, voce, Cristi Gram – chitara, voce, Dzidek Marcinkiewicz – clape, bass, voce, Volker Vaessen – bass, Marc Alexandru Tint – chitara.

Printre fostii membri se numara artisti consacrati precum Ovidiu Lipan „Tandarica”, Josef Kappl, Mani Neumann, Mircea Baniciu, Florin (Moni) Bordeianu, Günther (Spitzly) Reininger, Kamocsa (Kamo) Béla, Costin Petrescu, Ionut Contras, Bogdan Muntenita, Cristi Gram, Bogdan Bradu.

Discografia trupei in Romania cuprinde unele dintre cele mai influente albume muzicale romanesti: „Vremuri”, aparut in 1968, „Floarea stincilor” din 1969, „Cei ce ne-au dat nume”, din 1972, reeditat pe CD in 1999, „Mesterul Manole”, in 1973, „Mugur de fluier”, 1974, reeditat pe CD in 1999, si „Cantofabule” in 1975. Alte albume au fost lansate dupa intoarcerea trupei in Romania: ”In umbra marelui urs”, 2000, „In umbra marelui U.R.S.S”., 2003, „Baba Novak”, 2005, „Vino, Tepes!”, 2014.

Covaci scria pe blogul personal: „Formatia Phoenix a fost interzisa in 1974. (…) Mi-am dat seama ca nu mai merge si m-am hotarat sa plec. De cum am ajuns in Amsterdam, am inceput sa umblu pe la studiouri ca sa ma interesez cum sa continui cu trupa afara. Singura solutie era sa-i scot ilegal din tara. Disperarea m-a impins sa fac gestul asta. I-am bagat in boxele Marshall si am pornit spre granita. Noaptea, am ajuns la Orsova. Granicerii (…) mi-au spus sa descarc masina si sa trec la perchezitie corporala. Le-am spus ca in masina se afla instalatia mea (…). Unul se urcase pe boxa in care era Tandarica si isi balanganea picioarele la un centimetru de obrazul lui. Pana la urma mi-au dat drumul si am inceput sa trec barajul spre sarbi. (…) Cand am terminat, ma pun si sarbii sa deschid masina. Cand au vazut atata amar de scule, au trantit usa masinii si mi-au spus ‘Idi’. Am luat-o in sus pe munte. (…) Baietii au iesit la lumina odata cu ziua si cand m-au intrebat unde suntem, m-am uitat in jur la brazi si la norii aurii de la picioarele noastre si le-am spus ‘In rai’ “.

Nicu Covaci a inceput sa predea arta la o universitate populara din Germania. „Am inceput sa fac expozitii de pictura. Facusem un tablou pe panza de 45/6 m. Am intins o panza pe o structura de otel pe care o pictam de pe o macara. M-au angajat la decenatul cultural al orasului sa fac atat conceptie, cat si productie la spectacolele ‘Evita’ si ‘Jesus Christ Superstar’, la teatrul din Osnabrück”, povestea Covaci pe blog.

Stabiliti in Germania, Nicu Covaci si membrii trupei (mai putin Mircea Baniciu) au activat sub numele Mad House si Transsylvania Phoenix, au scos cateva discuri si i-au cunoscut pe Manfred „Mani” Neumann (vioara, voce), si pe Tom Buggle (bass), care aveau sa apara, alaturi de Covaci si Tandarica, pe albumul „Transsylvania Phoenix”.

In luna mai a anului 1990 are loc prima intalnire a lui Covaci cu publicul roman dupa o absenta de 13 ani, la festivalul de la Palatul Copiilor din Bucuresti, unde canta doar impreuna cu Mircea Baniciu cateva piese vechi cunoscute. Surprinzator, tot publicul, unde cei mai multi erau nascuti dupa ce formatia a parasit tara, a cantat impreuna cu cei doi, demonstrand ca stiau toate textele. A doua zi are loc un concert sustinut de o formatie alcatuita din prieteni.

In acelasi an, Phoenix canta la Paris in „La cigalle” si pregateste primul turneu in Romania in componenta anilor ´70. Au loc inregistrari in formula Covaci, Baniciu, Kappl si Lipan.

Din 1991 si pina in prezent Phoenix concerteaza atat in Romania, cat si in diverse tari din estul si vestul Europei.

In 1992, Covaci produce un disc de inalta tinuta artistica implicand corul Song si Orchestra Sinfonica a Radioului Bucuresti, disc intitulat „Symphoenix”.

CD-ul „Catafabule” apare in 1993.

In urma unui nou contract cu casa de discuri Electrecord, in 1996 sunt puse pe piata CD-urile „Vremuri – Anii 60”, „Cei ce ne-au dat nume” si „Mugur de fluier”.

CD-ul „Aniversare 35” apare in 1997.

Cel mai mare turneu Phoenix, prin cele mai mari orase ale Romaniei, cu punerea in scena a „Cantafabulelor”, cu balet, costumatii, proiectii de film si video, subliniate de o uriasa instalatie de sunet si lumina, are loc in 1998.

Formatia inregistreaza un maxi-CD cu trei piese, numit „Ora – Hora” in 1999. A urmat un turneu in Germania si in Romania in componenta noii formatii.

In 2000 apare noul disc intitulat „La umbra marelui urs”, insotit de o varianta engleza „In the shadow of the big bear”, interpretata de fostul basist al formatiei Black Sabbath, Malcolm J. Lewis. Are loc un turneu de prezentare a discului nou in Germania.

In 12 noiembrie 2007, Nicu Covaci, Florin Bordeianu, Josef Kappl, Manfred Neumann, Bogdan Bradu, Ionut Contras si Cristi Gram au fost decorati de presedintele Traian Basescu cu Meritul cultural in grad de cavaler, in vreme ce Ovidiu Lipan Tandarica, avand deja aceasta distinctie, a fost inaintat la gradul de ofiter.

Nicu Covaci a marcat implinirea celor 70 de ani in 19 aprilie 2017, la Arenele Romane. Spectacolul-concert „Phoenix 55 & Friends Rock Edition” a marcat si 55 de ani de existenta ai trupei.

Covaci a publicat volumele „Phoenix: Insa eu, o pasare” si „Phoenix. Giudecata inteleptilor” in 2014, la Editura Integral.

Filmul documentar „Phoenix. Har/Jar” (2022), realizat de Televiziunea Romana prin Casa de Productie TVR si regizat de Cornel Mihalache, a avut premiera in 2022.

Productia reuneste membrii formatiei din perioada de dinaintea plecarii din 1977 si puncteaza in 104 minute momentele importante din cronologia tumultuoasa a trupei, de la primele aparitii din 1962 sub numele de „Sfintii”, pana in prezent, povestind, in premiera, intamplarile prin care au trecut in tara, relatia cu Securitatea, momentele in care au hotarat sa fuga din Romania si cum au reusit s-o faca, dar si viata pe care au dus-o peste hotare inainte si dupa Revolutia din ’89.

Totodata, o carte „Phoenix. Har/Jar” a fost lansata in acelasi an la Targul Gaudeamus, in prezenta lui Mircea Baniciu si Andrei Ujica.

Documentarul „Phoenix – Povestea”, regizat de Cristian Radu Nema si Mimis Ravani, a fost prezentat, in 2022, in cadrul celei de a XIII-a editii a Serilor Filmului Romanesc, de la Iasi.

Expozitia de pictura intitulata „Fie sa renasca” semnata de Nicu Covaci si Valeriu Sepi, si el membru al Phoenix, a fost gazduita anul trecut la , Muzeul National „Constantin Brancusi” din Targu Jiu.

 

„De azi ne-asteaptā, Dincolo,

Cel Ce Ne-a Dat Nume.

Prin TOT ce ne-a lāsat Mostenire,

Nicu Covaci este, de azi,

Pururi,

NEMURITOR!“, se arata intr-o postare de pe pagina de Facebook Phoenix Transsylvania si pe pagina de Facebook Nicu Covaci.

„Acum, cand in Parcul Rozelor din Timisoara se desfasoara Opera-rock ,,Mesterul Manole”, purtat de aceasta muzica sublima, s-a inaltat spre cer sufletul celui care a fost si va ramane NICU COVACI. Dumnezeu sa il ierte si sa il odihneasca”, a transmis si managerul Spitalului Judetean Timisoara, medicul Dorel Sandesc, cel care l-a vegheat in ultimele saptamani.

UPDATE: Prietenii muzicieni, despre Nicu Covaci

Muzicienii Mircea Baniciu, Nelu Dumitrescu, Alin Dinca, Tudor Chirila, Maria Gheorghiu regreta moartea lui marelui artist Nicu Covaci, o „sursa de inspiratie” si „un prieten drag”, multumindu-i pentru mostenirea sa.

Colegul si fostul membru al formatiei Phoenix Mircea Baniciu a scris pe Facebook: „Drum lin Nicu Covaci! Regrete imense!”.

„Drum lin, Nicu! Multumesc pentru tot! Ramane in urma iubirea si prietenia! Te iubim pana la cer si inapoi! Fie sa renasca!”, este mesajul lui Alin Dinca, liderul formatiei Trooper.

O reverenta ii aduce lui Nicu Covaci si tobosarul Nelu Dumitrescu: „Drum lin, Nicu Covaci! Ai fost si vei ramane o sursa de inspiratie, un mare artist si un prieten drag!”.

Tudor Chirila a marcat acest trist moment cu versurile din emblematica melodie „Fie sa renasca”:

„Fie sa renasca numai cel ce har

Are de-a renaste, curatit prin jar,

Din cenusa-i proprie si din propriu-i scrum,

Astazi ca si maine, pururi si acum!”.

Cantareata de folk Maria Gheorghiu: „De data asta chiar e adevarat… Dumnezeu sa te odihneasca in pacea Lui, Nicu… Ce greu ne va fi sa vorbim despre tine la timpul trecut. Cata nemurire insa in tot ce ne-ai lasat mostenire… Pentru tot ce ai fost, pentru tot ce esti si pentru tot ce vei ramane in eternitatea clipelor, multumim adanc….”.

 

 

Leave a Reply