Primarul, viceprimarul, secretarul si un consilier local din Sanmihaiu de Campie, retinuti de procurori pentru fraudarea alegerilor din iunie 2024

Primarul localitatii Sanmihaiu de Campie, Ioan Mate, viceprimarul, secretarul primariei si un viitor consilier local au fost retinuti de procurori, fiind acuzati ca ar fi fraudat alegerile locale din iunie 2024.


Este vorba despre infractiuni de coruptie si fals in legatura cu acordarea voturilor in procesul electoral local, dupa ce au fost eliberate in fals mai multe adeverinte pentru stabilirea domiciliului/ resedintei pe raza comunei unor persoane care, conform anchetatorilor, in schimbul sumei de 700 de lei, ”ar fi urmat sa voteze un anumit candidat/ partid la alegerile locale”.

Filiala PSD Bistrita-Nasaud a transmis ca ”institutiile statului competente sunt singurele care trebuie sa analizeze orice suspiciune si sa analizeze daca exista incalcari ale legii”, pana la solutionarea situatiei, persoanele in cauza beneficiind de prezumtia de nevinovatie.

”Ieri, 25 iulie 2024, ofiterii de politie judiciara ai Directiei Generale Anticoruptie – Serviciul Judetean Anticoruptie Bistrita-Nasaud, cu sprijinul colegilor din cadrul Serviciilor Judetene Anticoruptie Maramures, Cluj, Salaj si Mures, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita – Nasaud, au pus in aplicare 7 mandate de  perchezitii domiciliare, dintre care unul la sediul unei primarii si 6 la persoane fizice. De asemenea, au fost puse in executare 5 mandate de aducere a unor persoane la sediul unitatii de parchet”, anunta vineri DGA.

Activitatile au vizat strangerea unor probe cu privire la comiterea infractiunilor de constituire de grup infractional organizat,  fals, uz de fals, fals informatic si coruperea alegatorilor.

”In fapt, in perioada martie – iunie 2024, functionari din cadrul unei primarii  din judetul Bistrita Nasaud, au eliberat in fals mai multe adeverinte pentru stabilirea domiciliului/resedintei pe raza comunei a unor persoane care in realitate nu detineau proprietati in perimetrul respectiv, cu scopul de a vota un anumit candidat/partid la alegerile locale din data de 09.06.2024. In urma schimbarii domiciliului si a exercitarii votului, fiecare persoana a primit suma de 700 de lei”, informeaza DGA.

Primarul localitatii, viceprimarul, secretarul primariei si un viitor consilier local au fost retinuti pentru 24 de ore. Totodata, fata de un alt viitor consilier local, a fost luata masura controlului judiciar pentru 60 de zile.

In cursul zilei de vineri, cele 4 persoane retinute vor fi audiate la unitatea de parchet, urmand ca procurorul sa dispuna cu privire la masurile ulterioare. De asemenea, ofiterii DGA – Bistrita Nasaud pun in executare un mandat de aducere pentru inca o persoana, functionar in cadrul aceleiasi primarii, in vederea audierii la unitatea de parchet.

Surse judicau dezvaluit ca este vizat primarul PSD al comunei Sanmihaiu de Campie Ioan Mate, viceprimarul Dorin Nicula, secretarul primariei Lucian Adin Dragomir Oltenas si un viitor consilier local. De asemenea, se pare ca in cazul a aproximativ a 100 de persoane exista dovezi privind implicarea in acest caz. (V.E.)

Leave a Reply