Judecatorul de camera preliminara de la Tribunalul Arad a decis ca dosarul „Mita la PSD”, in care au fost trimisi in judecata inculpatii Ispravnic Cristian Ilie, Chisalita Ioan Narcis, Tripa Florin Dan, Baetan Vasile Alin, Dima Cristian, Pascu Patriciu Mirel, Miutescu Elisabeta, Jivan Luminita Maria, Caprar Dorel Gheorghe si Zamiska Ioan Iaromir, sa fie trimis inapoi la DNA, Structura Centrala, pentru remedierea unor neregularitati ale rechizitorilui.
„Admite in parte cererile si exceptiile privind neregularitatea rechizitoriului, nelegalitatea administrarii probatoriului si efectuarii actelor de urmarire penala in dosarul de urmarire penala nr. 287/P/2022 de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, formulate de inculpati.
Constata neregularitatea rechizitoriului in ceea ce priveste descrierea unora din infractiunile pentru care unii inculpati au fost trimisi in judecata, cu consecinta imposibilitatii stabilirii obiectului si limitelor judecatii raportat la aceste infractiuni, respectiv in ceea ce priveste infractiunea prev. de art. 13 din Legea 78/2000, (sub forma autoratului sau complicitatii, dupa caz), retinuta in sarcina inculpatilor Zamiska Ioan – Iaromir, Caprar Dorel Gheorghe, Jivan Luminita Maria (foto 2), Tripa Florin Dan, Chisalita Ioan Narcis, Baetan Vasile Alin, Ispravnic Cristian Ilie (foto 1), Pascu Patriciu Mirel, Lucaciu Mircea Andrei si Horgea Cristian, precum si in ceea ce priveste infractiunea de luare de mita in forma continuata (5 acte materiale) retinuta in sarcina inculpatului Ispravnic Cristian Ilie”, se mentioneaza in Hotararea intermediara pronuntata, ieri, 17.07.2024, in dosarul 2724/30/2023/a1.
Judecatorul a dispus comunicarea incheierii penale Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, in vederea remedierii neregularitatii actului de sesizare, in termen de 5 zile de la comunicarea incheierii, procurorul urmand sa remedieze neregularitatile actului de sesizare si sa comunice judecatorului de camera preliminara daca mentine dispozitia de trimitere in judecata, ori solicita restituirea cauzei.
Reamintim ca, in luna decembrie 2019, DNA Timisoara a efectuat perchezitii domiciliare in 5 locatii situate pe raza judetelor Timis si Arad „din care doua sunt sediile unor institutii publice, restul reprezentand sediul judetean al unui partid politic si domiciliile unor persoane fizice”.
In anul 2020, cand inculpatii au fost trimisi pentru prima data in judecata, DNA Timisoara a retinut in esenta urmatoarea stare de fapt:
„Avand in vedere ca, printre altele, in cadrul unor agentii de control si incasare situate in punctele de trecere a frontierei de pe raza judetului Arad ar fi existat obiceiul ca functionarii care isi desfasoara activitatea sa incaseze de la transportatori, pe langa taxele legale si sume de bani cu titlu de mita, pentru a nu constata si aplica anumite sanctiuni acestora, cercetarile in prezenta cauza s-au desfasurat pe doua paliere, dupa cum urmeaza:
- „protectia” oferita de persoanele cu functii de conducere controlorilor de trafic, la locul de munca, in schimbul unor sume de bani (intre 100 – 500 euro lunar).
Spre exemplu, pentru a oferi „protectie”, in perioada septembrie 2016 – noiembrie 2019, inculpata Miutescu Elisabeta ar fi pretins si primit de la o persoana avand functia de controlor de trafic (martor in cauza) suma totala de 19.300 de euro.
In aceeasi maniera ar fi procedat si inculpatul Horgea Cristian, care, in intervalul 28.02.2019 – 13.11.2019, ar fi pretins si primit de la acelasi martor sumele de 900 de euro si 250 de lei.
- modalitatea in care se faceau angajarile in structurile locale ale Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.), respectiv pe linie de partid si cu remiterea unor sume de bani.
Astfel, in perioada iunie – noiembrie 2019, inculpatii Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian si Caprar Dorel Gheorghe si-ar fi folosit influenta conferita de calitatile lor de persoane cu functie de conducere intr-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe functiile de controlor trafic in cadrul D.R.D.P. Timisoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi.
De mentionat este faptul ca posturile respective ar fi urmat sa fie ocupate numai dupa ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidatilor, urmand ca decizia finala sa ii apartina inculpatului Caprar Dorel Gheorghe.
Existau si situatii in care candidatilor care aveau sustinere politica sa nu li se mai pretinda si remiterea unor sume de bani.
In ceea ce-l priveste pe inculpatul Caprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins si acceptat ca doua dintre posturi sa fie ocupate in schimbul sumei de cate 5.000 de euro fiecare, pretinzand ca banii sa fie remisi in mod direct la casieria organizatiei judetene de partid.
De asemenea, cercetarile au mai stabilit ca sefii din cadrul D.R.D.P Timisoara sau in alte institutii locale sau regionale, sustinute de partid in acele functii, ar fi avut obligatia de a plati o taxa lunara la casieria organizatiei judetene de partid, cuantumul taxei raportandu-se la functia detinuta.
Separat de aceste sume lunare, persoanele cu functii de conducere sustinute in acele functii de partid ar fi avut obligatia de a plati si alte sume de bani, raportat la necesitatile de moment si solicitarile persoanelor cu functii de conducere din partid, identificandu-se o asemenea situatie cand inculpatul Caprar Dorel Gheorghe ar fi pretins si primit suma de 4.500 de lei de la inculpatii Horgea Cristian, Lucaciu Mircea si inculpatul Munteanu Bogdan (cate 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegatii din Japonia.
Intr-un context asemanator, inculpatii Jivan Luminita Maria, Caprar Dorel Gheorghe, Tripa Florin, Chisalita Ioan Narcis, Horgea Cristian si Ispravnic Cristian Ilie, in calitate de persoane cu functii de conducere in cadrul unui partid politic, si-ar fi folosit influenta si autoritatea pentru numirea, cu incalcarea legii, a unor persoane in posturi de conducere si executie din cadrul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timisoara.” (G.I.)