Fostul politist Dan Vasile a scapat de arestul la domiciliu si vine in platoul Tele 8TV Timisoara pentru a face dezvaluiri din dosarul traficului de migranti

Curtea de Apel Timisoara a decis inlocuirea arestului la domiciliu cu masura controlului judiciar in dosarul nr. 6/75/P/2024 al DIICOT Caras-Severin, in care mai multi inculpati sunt cercetati pentru constituire a unui grup infractional organizat, trafic de migranti, trecerea frauduloasa a frontierei de stat a Romaniei, facilitarea sederii ilegale in Romania si spalarea banilor.


„Dispune inlocuirea masurii arestului la domiciliu, cu masura preventiva a controlului judiciar fata de inculpatii contestatori Dan Vasile, Tivadar Sorin-Gabriel, Roata Cosmin-Stefan, Drugarin Teofil, Tyvodar Ivan si Budileanu Dinu-Victor, pe o durata de 60 de zile, incepand cu data de 05.07.2024 si pana la data de 02.09.2024”, se mentioneaza in decizia definitiva a Curtii de Apel Timisoara.

Instanta a desemnat IPJ Timis – Compartimentul de Supravegheri Judiciare, ca ca organ responsabil de supravegherea masurii preventive a controlului judiciar dispusa fata de inculpatii Dan Vasile si Tivadar Sorin-Gabriel.

Dat afara din Politia Timis in noimbrie 2019, Dan Vasile, fost ofiter de informatii si de investigatii criminale, va fi prezent, in aceast seara, de la ora 19, la Tele 8 TV, alaturi de avocata Bianca Ioana Radu, la emisiunea Cronica rutiera, moderata de Diana Mihai, pentru a face dezvaluiri din dosarul de criminalitate organizata in care este cercetat penal.

El este acuzat ca, alaturi de ceilalti tovarasi, printre care si controversatul avocat carasean Teofil Drugarin, a facilitat introducerea in Romania a peste 1000 de migranti, cu vize de munca, dar in scopul real de a le facilita trecerea catre tari din spatiul Schengen.

„Din investigatiile efectuate a rezultat ca pentru un aviz de munca migrantii au platit sume cuprinse intre 500 – 1000 euro, iar cu cat termenul pentru obtinerea acestuia era mai scurt, cu atat pretul solicitat devenea mai mare, ajungand chiar si la 5.000 – 6.000 euro pentru o persoana. De asemenea, s-a stabilit ca membrii grupului infractional organizat, utilizand relatii cu lucratori ai Biroului pentru Imigrari Caras-Severin bazate pe acte de coruptie, au facilitat sederea pe teritoriul Romaniei a unor cetateni straini ale caror vize expirasera si trebuiau returnati in tara de origine”, se arata intr-un comunicat IGPR.

„Din investigatiile efectuate a reiesit ca, in cursul anului 2022 pe fondul aparitiei unui nou mod de operare vizand traficul de migranti (introducerea acestora in Romania cu vize de munca, dar in scopul real de a le facilita trecerea catre tari din spatiul Schengen), un suspect, fost angajat al MAI, a initiat si constituit un grup infractional organizat prin intermediul a 7 societati comerciale (din care cinci cu acelasi domiciliu fiscal) la care au aderat si alte societati comerciale, parte dintre acestea controlate de un alt suspect (colonel in rezerva ), care ulterior pensionarii a dezvoltat o metoda de obtinerea unor beneficii materiale substantiale prin intermediul unei firme infiintata in scopul recrutarii fortei de munca din strainatate”, se precizeaza intr-un comunicat al procurorilor DIICOT.

Gruparea de crima organizata implicata in trafic de migranti a fost alcatuita, conform DIICOT, din „peste 37 de suspecti, cetateni romani si straini si 7 grupuri de firme insumand 31 de societati comerciale cu sediile in Caras-Severin, Timis si Arad”.

„Activitatea infractionala s-a desfasurat pe sase paliere, respectiv : unul format din liderii grupurilor de firme, urmat de persoanele din imediata apropiere a acestora si care indeplineau diferite functii in cadrul societatilor, un altul format din foste si actuale cadre ale M.A.I., un palier constituit din reprezentantii de drept si de fapt ai unor firme din judetul Caras-Severin racolate in acelasi scop infractional iar ultimele doua paliere formate din alti membri ai grupului de crima organizata, unii avand sarcina de a permite folosirea imobilelor din proprietate lor ca locatie pentru stabilirea domiciliului persoanelor ce primeau aviz de munca in Romania, iar ceilalti ocupandu-se de transportarea si transferarea migrantilor sositi in Romania cu intentia de a patrunde ulterior pe teritoriul altor state membre UE.

Din actele de urmarire penala a rezultat ca administratorii sau asociatii societatilor comerciale au stabilit legaturi cu recrutorii din plan extern, iar angajatii cetateni romani, membrii ai grupului infractional, au avut sarcina obtinerii pentru persoanele recrutate a avizelor de munca si a vizelor pentru dreptul de sedere in Romania.

In acest scop au racolat angajati cu putere de decizie sau fosti angajati cu influenta asupra functionarilor din cadrul birourilor Caras-Severin, Timis, Arad si Hunedoara ale Inspectoratului General pentru Imigrari, generand astfel o stare de pericol la adresa securitatii nationale ca urmare a favorizarii patrunderii pe teritoriul Romaniei a unor cetateni straini cu potential risc terorist”.

Pana la acest moment, s-a stabilit ca grupul infractional a obtinut eliberarea de avize de munca cu incalcarea procedurilor legale pentru un numar de 1.181 cetateni straini, majoritatea din Pakistan si Bangladesh (peste 80% ), dar si din Sri Lanka, India, Nepal si Sudan, parte dintre acestia parasind Romania pentru a se indrepta spre state europene mai dezvoltate economic, fara a avea vreun contact cu firma care i-a recrutat.

De asemenea, s-a stabilit ca membrii grupului infractional organizat, utilizand relatii cu lucratori ai Biroului pentru Imigrari Caras-Severin bazate pe acte de coruptie, au facilitat sederea pe teritoriul Romaniei a unor cetateni straini ale caror vize expirasera si trebuiau returnati in tara de origine. (G.I.)

Leave a Reply