Ofiter in cadrul DGA Alba, cercetat penal pentru complicitate morala la ultraj, in mega dosarul de coruptie in care seful IPJ Alba este acuzat de abuz in serviciu

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Alba-Iulia au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatii:


Dogaru Florin Constantin (foto), comisar-sef de politie si sef al Inspectoratului de Politie Judetean (I.P.J.) Alba, pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu,

Toma Dan, la data faptelor comisar-sef de politie si sef al Sectiei 9 Politie Rurala Campeni din cadrul I.P.J. Alba, pentru comiterea infractiunilor de:
– luare de mita,
– participatie improprie la abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie,
– compromiterea intereselor justitiei,
– influentarea declaratiilor,
– marturie mincinoasa,

Mosneag Ioan George, subcomisar de politie in cadrul I.P.J. Alba – Biroul control intern, pentru comiterea infractiunilor de:
– divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice,
– abuz in serviciu,

Ciucur Ilie Dan, ofiter in cadrul D.G.A. – Serviciul Judetean Alba, pentru comiterea infractiunii de complicitate morala la ultraj,

Cret Alexandra Ioana, la data faptei agent de politie in cadrul I.P.J. Alba – Sectia 9 Politie Rurala Campeni, pentru comiterea infractiunii de divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice,

S.I., om de afaceri, pentru comiterea infractiunilor de:
– cumparare de influenta,
– trafic de influenta,
– complicitate morala la ultraj,
– instigare la ultraj,
– inducere in eroare a organelor judiciare,
– instigare la divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice, in forma continuata,

F.M.I., la data faptelor persoana ce desfasoara activitati de exploatare material lemnos, pentru comiterea infractiunilor de:
– cumparare de influenta (2 fapte),
– divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice, in forma continuata,

N.C.G., administrator al SC Vlad & Andrei Forest SRL, societate care desfasoara activitati in domeniul exploatarii materialului lemnos, pentru comiterea infractiunilor de:
– dare de mita,
– cumparare de influenta,
– ultraj (2 fapte),
– furt de arbori,
– marturie mincinoasa,
– braconaj (2 fapte din care una in forma continuata),
– participatie improprie la taierea fara drept de arbori din fondul forestier national, indiferent de forma de proprietate,
– furt material lemnos,

SC Vlad & Andrei Forest SRL, pentru comiterea infractiunilor de:
– taierea fara drept de arbori din fondul forestier national, indiferent de forma de proprietate,
– furt de arbori.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In prezenta cauza se desfasoara cercetari cu privire la modalitatea in care, in perioada 2021-2022, inculpatii politisti, mentionati mai sus, ar fi „protejat” interesele celorlalti inculpati cercetati (la vremea respectiva marea majoritate desfasurau activitati de exploatare material lemnos), prin aceea ca si-ar fi exercitat in mod defectuos atributiile de serviciu in ceea ce-i priveste pe doi agenti de politie din cadrul I.P.J. Alba respectiv Brigada de Operatiuni Speciale (BOS) Alba-Iulia, care ar fi interferat, prin munca de politie desfasurata, cu cea a oamenilor de afaceri.

Concret, in urma unor controale efectuate de cei doi agenti in zonele in care se desfasurau activitati de exploatare a lemnului, la insistentele oamenilor de afaceri sau ca urmare a oferirii unor foloase necuvenite (in cazul inculpatului Toma Dan), inculpatii politisti ar fi desfasurat mai multe activitati nelegale, concretizate in:
– propuneri/presiuni repetate de schimbare a locului de munca,
– transmiterea catre oamenii de afaceri a programului de lucru al unuia dintre agenti,
– efectuarea asupra unuia dintre agenti a doua cercetari disciplinare cu incalcarea dispozitiilor legale,
– sanctionarea abuziva a unuia dintre agenti cu diminuarea salariului cu 10 % pentru o perioada de 3 luni, in conditiile in care obiectul cercetarii prealabile care s-a finalizat cu masura mentionata anterior era acelasi cu cel al unui dosar penal, in care procurorii au dispus, ulterior solutionarii cercetarii prealabile, solutia clasarii constatand ca faptele retinute in sarcina agentului nu exista,
– detasarea nelegala la un post de politie situat la distanta mare de locul de munca, de la acea data, si apoi efectuarea de presiuni pentru acceptarea mutarii definitive a aceluiasi agent de politie de la postul de politie pe raza caruia oamenii de afaceri isi desfasurau activitatea

Totodata, in scopul intimidarii, inculpatul N.C.G. i-ar fi urmarit, supravegheat, fotografiat/filmat fara drept si fara vreun interes legitim, pe cei doi agenti de politie atat la domiciliu, la locul de munca, cat si in alte locuri pe care acestia le-au frecventat.

In contextul de mai sus, inculpatii S.I., F.M.I., si N.C.G., i-ar fi promis unei persoane (martor in cauza) suma de 5.000 euro pentru a-si trafica o presupusa influenta pe care ar fi lasat sa se creada ca ar avea-o asupra unor functionari din conducerea I.G.P.R., si ca-i va determina pe acestia sa-l transfere pe celalalt agent intr-o alta subunitate de politie.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin din partea Directiei Generale Anticoruptie si din partea Directiei de Operatiuni Speciale. (V.E.)

Leave a Reply