Kunsthalle Bega va gazdui expozitia de sculptura Trying to Move Without a Push a artistului Andrei Arion, la Kunsthalle Bega Box. Vernisajul va avea loc vineri, 21 iunie la ora 19.
Sculptura lui Arion este capabila sa transporte. Transporta idei si concepte, printr-un terminal, spre o destinatie incerta. Aceasta prezenta in tranzit a unor obiecte inutile ce aspira spre functionalitate ajuta artistul sa defineasca spatiul in care se misca.
Arion prezinta escala sculpturii intre scopul si destinatia ei finala, niciodata cunoscuta. Forma este proiectata digital, taiata, slefuita manual, asamblata. Spatiul este atins, parcurs, locuit, traversat ca printr-o Poarta (Gate). (dupa o discutie Brief intre Andrei Arion si Bogdan Rata).
Andrei Arion practica sculptura, instalatia, desenul. Inspiratiile sale variaza de la jocuri pana la observatii zilnice ale imprejurimilor. Aceste influente ajuta la crearea unei atmosfere personale care ii modeleaza lucrarile. Si-a inceput practica artistica transformand cutii in lucrari agatate pe perete, distorsionand obiecte familiare in forme inutilizabile.
Expozitia va fi locul de desfasurare si sursa de inspiratie pentru diverse ateliere si workshop-uri de creatie cu elevii de la scolile gimnaziale din Timisoara si judetul Timis.
Expozitia Trying to Move Without a Push va putea fi vizitata pana in 14 septembrie 2024, de marti pana sambata, intre 12:00 si 18:00.
Proiectul face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si este finantat prin programul „Power Station+ | Scoli creative”, derulat de Centrul de Proiecte Timisoara al Primariei Municipiului Timisoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Culturii.
Kunsthalle Bega este un spatiu alternativ si experimental de arta, fondat in 2019 la Timisoara de Alina Cristescu, Liviana Dan si Bogdan Rata, impreuna cu Andreea Draghicescu si Ugron Lajos, prin Fundatia Calina, organizatie non-guvernamentala, cu o platforma non-profit, activa neintrerupt de 17 ani pe scena de arta contemporana.
Dedicata sustinerii productiei artistice si intelegerii problemelor actuale ale spectrului creativ din perspectiva curatoriala, acorda premiul Bega Art Prize unui curator roman care reuseste sa schimbe regulile perceptiei actului curatorial. Implicata in proiecte educationale cu comunitati diverse, promoveaza importanta majora/vitala a publicatiilor de arta.
Curatori premiati: Anca Verona Mihulet (2019), Sandra Demetrescu (2020), Cosmin Costinas (2021), Diana Marincu (2022), Horatiu Lipot, Cristina Stoenescu & Gia Tidorescu (2023).
(Georgeta Petrovici)