Amenzi de peste 100.000 de lei pentru munca la negru la restaurantele din Timis

Inspectoratul Teritorial de Munca Timis, sub coordonarea Inspectiei Muncii Bucuresti, a desfasurat, in perioada 12.06.2024-18.06.2024, Campania nationala pentru verificarea modului in care sunt respectate prevederile legale privind incheierea si executarea contractelor individuale de munca de catre angajatorii care desfasoara activitati in domeniul restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie, Cod CAEN 56.


Obiectivele campaniei au vizat identificarea si verificarea agentilor economici care desfasoara activitate in domeniile sus-mentionate precum si cresterea gradului de constientizare al angajatorilor si lucratorilor in ceea ce priveste necesitatea respectarii legislatiei muncii.

Inspectorii de munca din cadrul ITM Timis au efectuat 80 de controale, in urma carora au fost aplicate 31 de sanctiuni contraventionale pentru incalcarea legislatiei in domeniul relatiilor de munca. Din totalul sanctiunilor, 11 au fost acordate sub forma de amenzi in valoare de 113.500 de lei, iar 20 au fost avertismente.

In ceea ce priveste amenzile aplicate, 3 dintre acestea, in valoare de 80.000 de lei s-au acordat pentru cele 4 persoane depistate fara forme legale de angajare, iar o amenda in valoare de 10.000 de lei s-a aplicat pentru o persoana ce presta activitate in afara intervarului orar stabilit.

Alte 6 amenzi in cuantum de 13.500 de lei s-au acordat pentru lipsa evidentei timpului de munca cu ora de incepere a activitatii si ora de sfarsit a activitatii, iar o amenda de 10.000 de lei s-a aplicat pentru nerespectarea utilizarii zilierilor, acestia fiind folositi pentru munci calificate.

Inspectorii de munca au dispus 49 de masuri pentru remedierea deficientelor constatate in timpul controalelor care au vizat: nerespectarea dispozitiilor legale privind incheierea in forma scrisa a contractelor individuale de munca; inexistenta evidentei timpului de munca cu ora de incepere a activitatii si ora de sfarsit a activitatii; necompletarea registrului de evidenta a salariatilor cu toate elementele; nerespectarea repausului saptamanal; nepunerea la dispozitia inspectorilor de munca a contractului individual de munca la punctul de lucru. (ITM Timis, Compartimentul Comunicare si Relatii cu Publicul)

 

 

Leave a Reply