Universitatea de Vest din Timisoara, 80 de ani de la infiintare! “Traversam una dintre cele mai dinamice perioade ale dezvoltarii UVT”, spune rectorul Marilen Pirtea

Intreaga comunitate a Universitatii de Vest din Timisoara aniverseaza 80 de ani de la infiintare in spiritul care a consacrat-o, unul al performantei si al excelentei, ca rezultat gradual si permanent al unui demers perseverent realizat de cadre universitare, cercetatori si studenti, alaturi de parteneri din comunitate.


Aniversarea implinirii celor opt decenii de la infiintarea UVT va crea prilejul organizarii unei serii de evenimente cu profil special, oferite de UVT in perioada 23-25 mai 2024, context in care comunitatea academica a UVT reia parcursul evenimentelor memorabile, dedicate comunitatii timisorene, sub un generic special al aniversarii din acest an – „UVT pentru comunitate, pentru Timisoara!”.

Primul dintre evenimentele speciale ce s-a desfasurat in cadrul acestor festivitati a fost o intalnire culturala cu filosoful Gabriel Liiceanu, unul dintre cei mai importanti filosofi si eseisti romani, intr-un dialog moderat de profesorul si scriitorul Mircea Mihaies, o conferinta publica in care autorul a lecturat, in avanpremiera, fragmente din noua sa carte „Scrisoare catre Dorothea”. Intalnirea cu Gabriel Liiceanu a avut loc, joi, 23 mai 2024, de la ora 18, in Aula Magna a Universitatii de Vest din Timisoara.

Al doilea reper semnificativ al programului aniversar „UVT la 80 de ani” a fost cel al desfasurarii lucrarilor Consiliului National al Rectorilor, organism reprezentativ care reuneste rectorii universitatilor din Romania. Activitatile CNR din intrunirea de la Timisoara au avut loc, vineri, 24 mai 2024, in Aula Magna UVT, in cadrul a doua sesiuni plenare (de la orele 10 si 12), respectiv sambata, 25 mai 2024, incepand de la ora 10, in aula Institutului de Cercetari Avansate de Mediu (ICAM).

Pentru a marca intr-un mod special sarbatoarea celor opt decenii de la infiintarea UVT intr-un cadru reprezentativ pentru spatiul cultural al comunitatii timisorene, evenimentul festiv al Ceremoniei de deschidere a festivitatilor UVT 80 a fost organizat in spatiul primitor al Teatrului National „Mihai Eminescu” din Timisoara, vineri, 24 mai 2024 (incepand de la ora 16), unde au sustinut mesaje dedicate aniversarii atat rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, cat si oficialitatile invitate, iar apoi a avut loc spectacolul aniversar sustinut de Facultatea de Muzica si Teatru din cadrul UVT si invitatul special, violonistul Alexandru Tomescu.

Ca parte integranta a programului UVT 80, sambata, 25 mai 2024, de la ora 9, va avea loc evenimentul de vernisare a celor doua lucrari de arta monumentala create si amplasate de autorul lor, Silviu Oravitzan, la sediul Institutului de Cercetari Avansate de Mediu (ICAM) al UVT: Floarea vietii (basorelief aurit, tehnica mixta, 600 cm x 660 cm) si Mecanica cerului (tehnica mixta pe panza, 720 cm x 400 cm).

In cadrul evenimentelor aniversare UVT 80, tot sambata, de la ora 9.30, in aula Institutului de Cercetari Avansate de Mediu (ICAM) al UVT va avea loc acordarea distinctiei onorifice Medalia de Aur a UVT Inaltpreasfintiei Sale Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, la propunerea Facultatii de Litere, Istorie si Teologie, pentru intreaga sa opera de sustinere a invatamantului superior teologic romanesc.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Va invitam la UVT intr-un moment aniversar unic, la sarbatoarea celor 80 de ani de la infiintarea universitatii noastre. Traversam una dintre cele mai dinamice perioade ale dezvoltarii UVT, un context foarte bun de a aniversa acest prag sarbatoresc alaturi de conducerile celorlalte universitati romanesti, reunite in cadrul lucrarilor CNR, un forum al dezbaterilor reale despre prezentul si viitorul invatamantului superior romanesc in context european. Traiesc o emotie aparte, acum, la aniversarea UVT 80, cand am ocazia fericita de a transmite din toata inima un mesaj de felicitare intregii comunitati academice din UVT, dar si comunitatii noastre de alumni, absolventi din toate generatiile, cei ce formeaza cei mai buni ambasadori ai nostri in lume. La multi si buni ani, UVT!”

Va asteptam cu drag la sarbatoarea UVT 80!

(Universitataea de Vest din Timisoara, Horea Bacanu)

 

Leave a Reply