Doar un comunicat scurt si cateva fotografii postate pe Facebook au marcat, discret, aniversarea a 10 ani de activitate a Politiei Locale Timisoara. Colonelul in rezerva Dorel Cojan, directorul institutiei, a considerat, probabil, ca prezenta presei la eveniment ar deturna discursul aniversar catre problemele cu care se confrunta aceasta structura cazona finantata din bani publici, mai cu seama ca in ultima vreme s-a tot vorbit la modul ironic despre misiunile politistilor locali din Timisoara, fie ca a fost vorba despre paza si protectia palmierilor sau a pasajului Michelangelo, fie ca s-a pus sub semnul intrebarii prelungirea mandatului de director al colonelului Dorel Cojan de catre primarul Nicolae Robu.
Trecand peste discretia publica cu care Politia Locala a decis sa-si sarbatoreasca implinirea unui deceniu de activitate in slujba cetatenilor Timisoarei, trebuie sa spunem ca aproape toti invitatii au facut parte din categoria vip institutional, unii primind chiar diplome si medalii. De remarcat prezenta controversatului Ionut Nasleu la masa festiva, langa primarul orasului.
“In data de 01.03.2016 Politia Locala Timisoara a sarbatorit, intr-un cadru festiv, 10 ani de existenta in prezenta dl. Gheorghe Ciuhandu primar al municipiului Timisoara la data infiintarii Politiei Comunitare si mai apoi Locale, a dl. Nicolae Robu actual primar al municipiului Timisoara, la eveniment fiind invitati si colaboratori ai Politiei Locale Timisoara care au sprijinit institutia in decursul celor 10 ani. In cadrul festivitatii au fost acordate distinctii si diplome atat colaboratorilor cat si unui numar de 50 de angajati ai Politiei Locale care au obtinut in decursul celor 10 ani rezultate meritorii”, este comunicatul public despre organizarea acestui eveniment important in viata cetatii. Este posibil ca intalnirea aproape secretizata din sala de consiliu a Primariei Timisoara sa se datoreze si disputei de imagine dintre Politia Nationala si Politia Locala, dar si faptului ca pe internet circula o petitie lansata de politistii nationali prin care, pentru evitarea confuziilor, se cere schimbarea denumirii Politia Locala cu cea de Garda Publica.
“Aparitia compartimentelor denumite “Politie Locala” din cadrul primariilor si aflate sub coordonarea si controlul direct al primarului genereaza o serie de confuzii in randul cetatenilor si favorizeaza permanent savarsirea unor ilegalitati din partea unor angajati ai Politiei Locale, care se folosesc de aceasta confuzie aparuta in randul cetatenilor pentru a comite diferite abuzuri asupra cetatenilor.
Pentru cetateanul obisnuit, “Politie Locala” sau “Politia Romana” reprezinta doar autoritati ale statului, iar diferenta dintre atributiile si rolul acestora este neclara si foarte greu de remarcat, ori acest aspect atrage un dezavantaj major si un tratament incorect al Statului Roman fata de cetatenii sai.
In prezent a devenit o practica comuna si de notorietate faptul ca marea majoritate a angajatilor din cadrul Politiei Locale incalca legea cu nonsalanta prin faptul ca folosesc ilegal articole din uniforma Politiei Romane, autoturisme cu inscriptii si semnale speciale de avertizare identice cu cele ale politiei, intretinand si alimentand confuzia cetatenilor.
Un exemplu frecvent si vizibil in care angajatii politiei locale isi depasesc atributiile prevazute de lege si prin care incalca flargant drepturile legitime ale cetatenilor cu care intra in contact este oprirea si controlul autovehiculelor in trafic, desi legea nu le acorda acest drept. Aceste aspecte afecteaza grav unele valori sociale deosebit de importante si favorizeaza savarsirea anumitor fapte de natura penala ce produc consecinte grave asupra bunei functionari a autoritatilor publice, asupra interesului general al societatii, si nu in ultimul rand, asupra increderii cetatenilor in autoritatea si prestigiul institutiilor statului.
Primariile trebuie sa-si creeze aceste compartimente cu o identitate, un renume si o autoritate proprie, NU sa-si bata joc si sa induca in eroare cetateanul, asa cum se procedeaza in prezent, cu aceasta asa-zisa “institutie” ce se zbate in impostura si incearca permanent sa imite Politia Romana din dorinta de a beneficia de autoritatea acestei institutii.
Avand in vedere cele de mai sus, singura masura justa si fireasca ar fi ca denumirea “Politie” sa ramana exclusiv pentru Politia Romana, iar compartimentele de politie locala ale primariilor sa primeasca o alta denumire, cea mai potrivita fiind de “Garda Publica”.
Numai in acest mod, actuala confuzie si nedreptate se elimina complet, iar fosta “Politie Comunitara”, actuala “Politie Locala”, va fi mai usor de asimiliat de catre comunitate sub aspectul competentelor si rolului acesteia in societate.
Termenul de “garda” raportat la sensul dat acestuia in dictionarul explicativ al limbii romane pune in evidenta prerogativele de PAZA a bunurilor si expune cu exactitate intr-un mod corect competentele si rolul actualei politii locale, care se diferentiaza foarte clar de cele ale Politiei Romane, institutie care NU are competente in privinta executarii de paza, competentele politiei fiind exclusiv in domeniul de aplicare a legii.
Aceasta denumire de “Garda” nu este ceva inedit, ci este cat se poate de fireasca si normala, existand si traditie in acest sens, pentru ca institutia gardienilor publici a existat si a functionat in perioada interbelica, fiind transformata in “Paza contractuala” odata cu instalarea regimului comunist si reinfiintata in anii ’90 cand au purtat denumirea de “gardieni publici”. Mai mult, in prezent denumirea de “Garda” se regaseste si in multe dintre tarile occidentale atribuita unor institutii similare care se afla sub controlul si coordonarea administratiei locale.
Cetateanul roman are dreptul la o informare corecta si un tratament corect din partea administratiei publice, fapt care in prezent nu se realizeaza si nu poate fi asigurat prin mentinerea actualei confuzii intre cele doua autoritati distincte ale administratiei publice, ce genereaza si intretin savarsirea acestor abuzuri grave de catre angajatii primariilor asupra drepturilor legitime ale cetatenilor”, se mentioneaza in petitia initiata in mediul online de reprezentantii Politiei Romane, solicitandu-se semnatura tuturor celor ce doresc sa “indrepte aceste erori si nedreptati din societatea romaneasca, prin promovarea si adoptarea unui act normativ care sa schimbe denumirea actualei politii locale a primariilor in Garda publica sau Gardienii publici”. (Gh. Ilas)
Aștept cu nerăbdare schimbarea denumirii impostorilor locali! În orice altceva dar nu poliție!
Și ca să nu uit: schimbati dinozaurul pensionar și senil numit Cojan!