Dupa mai multi ani de activitati de promovare turistica a comunei, de dezvoltare a unor produse turistice locale si implicare a comunitatii in multiple activitati de profil, comuna Margina reuseste sa puna pe harta judetului Timis doua Puncte Gastronomice Locale (PGL).
Deschise in localitatile Margina si Costeiu de Sus, cele doua Puncte Gastronomice intaresc in mod consistent oferta turistica a zonei si vor oferi vizitatorilor si turistilor ocazia de a accesa in mod permanent bucataria traditionala locala. Ele vor functiona pe tot parcursul anului si pot fi gasite in localitatea Margina nr. 83, in gospodaria de la stana fam. Constantin Fantana, si in localitatea Costeiu de Sus nr. 10, la familia Emilia Popa.
Un concept turistic foarte actual, punctele gastronomice locale promoveza traditiile gastronomice rurale intr-un mod organizat si sigur si sunt bucatarii particulare din spatiul unor ferme, stane sau exploatatii familiale, care servesc retete specifice zonei unui numar de maxim 12 turisti.
Punctele Gastronomice Locale sunt puncte de alimentatie turistica de tip familial in care se prepara si se serveste masa, pe baza de retete traditionale, cu resurse locale, iar meniul zilnic cuprinde o gama redusa de preparate traditionale locale, care sunt realizate de proprietar si membrii familiei acesteia.
Aceste locatii permit redescoperirea mancarurilor din zona rurala, iar locul lor de servire – spatiul din gospodarie – permite experiente unice, autentice si de comuniune cu destinatia.
Pentru destinatia Margina, deschiderea acestor doua puncte gastronomice locale reprezinta o noua oportunitate de promovare a comunei, de dezvoltare turistica si bunastare a comunitatii locala, si este in egala masura inca o dovada ca sprijinul constant al autoritatilor locale are, in timp, rezultate concrete.
In prezent, in comuna Margina sunt disponbile astazi mai multe structuri de cazare certificate, locatii de servit masa si au loc permanent evenimente de prmovare a zonei, punctul de plecare al acestei dezvoltari turistice fiind reprezentat de produsul turistic Mic dejun la Margina, lansat de comunitatea locala in anul 2017 si coordonat in prezent de ghidul de turism Damaris Sivu.
Pasii de urmat pentru autorizarea punctelor gastronomice locale sunt: organizarea intr-o forma de organizare juridica (A.F./P.F.A./S.C.) sau atestat de producator in domeniul agro-alimentar, eliberat de Primaria pe raza careia isi va desfasura activitatea viitorul Punct de Gastronomie Locala; completarea cererii tip DSVSA; depunerea unui dosar la DSVSA care sa contina mai multe documente. Elaborarea cadrului de reglementare pentru functionarea Punctelor Gastronomice Locale a fost demarata de catre Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 in anul 2016.
In judetul Timis sunt inregistrate in prezent mai multe puncte gastronomice locale, o baza de date exacta aflandu-se la DSVSA Timis. In Romania sunt deschise in prezent peste 260 de PGL, cele mai multe aflandu-se in judetele Tulcea, Brasov si in Maramures. (Primaria Comunei Margina si Asociatia My Banat)