Tribunalul International de Arbitraj de la Washington a decis ca Romania nu este obligata sa plateasca despagubiri catre Gabriel Resources si, mai mult, tara noastra este cea care trebuie sa primeasca bani de la aceasta companie.
Gabriel Resources trebuie sa vireze in conturile Romaniei aproximativ 1,4 milioane de dolari, cheltuieli cu judecata. De asemenea, la aceste sume vor fi calculate dobanzi si penalitati.
Este decizia Tribunalului International de Arbitraj, care a luat prin surprindere guvernul de la Bucuresti, pentru ca autoritatile de aici se asteptau ca Romania sa piarda acest proces. Inclusiv premierul Marcel Ciolacu spunea ca se asteapta ca Romania sa fie obligata sa plateasca despagubiri care se ridica la aproximativ doua miliarde de dolari.
De cealalta parte, firma Gabriel Resources a cerut statului roman ca despagubirile pe care ar fi trebuit sa le plateasca sa se ridice la aproximativ sapte miliarde de dolari.
Nu s-a intamplat acest lucru, pentru ca Tribunalul International a considerat ca Romania nu a gresit atunci cand a oprit investitia de la Rosia Montana. Asta inseamna ca Rosia Montana ramane in patrimoniul UNESCO si trebuie sa spunem ca decizia a fost criticata de Gabriel Resources.
Aceasta companie spunea ca va discuta cu avocatii si va lua in calcul posibilitatea de a contesta decizia. Exista o cale extraordinara de atac. In urmatoarele 20 de zile, partile trebuie sa spuna Tribunalului International daca sunt de acord sa desecretizeze in totalitate aceasta decizie.
Guvernul de la Bucuresti deja a transmis ca este de acord ca decizia sa fie desecretizata, insa ramane de vazut ce va spune Gabriel Corporation. Din momentul in care se implinesc cele 20 de zile, curge un alt termen, de aproximativ patru luni, timp in care compania canadiana poate sa atace decizia.
Romania a castigat procesul pentru Rosia Montana
Instanta de arbitraj international si-a anuntat decizia in dosarul deschis de canadienii de la Gabriel Resources impotriva Romaniei, dupa ce, in deceniul trecut, nu li s-a mai permis sa exploateze aurul de la Rosia Montana.
Potrivit ICSID – Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investitii, Romania nu trebuie sa plateasca despagubiri. Dimpotriva, canadienii trebuie sa achite tarii noastre cheltuieli de judecata si arbitraj in valoare de mai multe milioane de dolari.
Decizia a fost comunicata vineri, cu putin timp inainte de miezul noptii (dupa fusul orar al Romaniei) si a nu fost anticipata la Bucuresti.
“… Obliga reclamantii (firmele Gabriel Resources, n.r) sa ramburseze paratului (statul roman, n.r.) costul procedurilor de arbitraj in valoare de 1.437.574,01 USD, impreuna cu o dobanda (…) reprezentata de rata la trei luni pentru un titlu al Trezoreriei SUA, de la data prezentei hotarari si pana la plata integrala.
Obliga reclamantii sa ramburseze paratului o parte din cheltuielile de judecata in valoare de 1.154.774,34 EUR, 30. 284.053,32 RON si 928.641,70 USD, impreuna cu o dobanda (…) reprezentata de rata la trei luni pentru un titlu al Trezoreriei SUA, de la data prezentei hotarari si pana la plata integrala.
Respinge toate celelalte pretentii formulate de parti”, se spune in decizia instantei.
Inainte de pronuntarea ICSID, responsabilii guvernamentali au avansat perspectiva platii, drept despagubiri, a unei sume intre doua miliarde de dolari si 6,7 miliarde de dolari, adica valoarea totala actualizata a despagubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. si Gabriel Resources (Jersey).
Decizia ICSID: Romania trebuie sa primeasca de la Gabriel Resources bani reprezentand cheltuieli de judecata si arbitraj
Romania a castigat acest proces cu Rosia Montana. Nu va mai plati niciun prejudiciu catre canadienii de la Gabriel Resources.
Este o decizie neasteptata. Mai mult, firma care ar fi trebuit sa faca exploatarea la Rosia Montana si care pretindea Romaniei achitarea unui prejudiciu de aproximativ 7 miliarde de dolari este acum obligata de instanta de arbitraj – ICSID – sa achite cheltuielile de judecata.
Asta inseamna ca aceasta companie trebuie sa vireze in conturile statului roman peste 1,4 milioane de dolari cheltuieli de arbitraj, precum si o parte din costurile procesului, suportate de statul roman, la care se vor adauga si dobanzi.
Este, intr-adevar, o decizie neanticipata de Guvernul de la Bucuresti. (I.P.)