DOLIU in medicina banateana: A murit Horia Vermesan – profesor universitar, medic ortopedie si traumatologie

Unul dintre cei mai cunoscuti medici din Banat, Horia Vermesan, 78 de ani, a plecat la cele vesnice. Anuntul decesului cunoscutului medic si profesor l-a facut Dorel Sandesc, managerul Spitalului Judetean Timisoara.


“Astazi, de curand, cel care a fost si va ramane prof. dr. Horia Vermesan, doctorul, dascalul, liderul, omul deosebit, colegul si prietenul nostru a parasit lumea aceasta, dar Horia va ramane in amintirile si sufletele noastre si in rugaciunile pe care le vom inalta catre Dumnezeu, sa il primeasca la El si sa aiba grija de sufletul sau. Condoleante familiei indurerate”, a anuntat Dorel Sandesc.

Nascut in 31.08.1945, jud.Timis, com.Cheveresu Mare), Horia Vermesan a urmat Liceul Carmen Silva – Timisoara si Facultatea de Medicina – Timisoara absolvita in anul 1970.

Din anul 1990 a fost medic primar, iar din anul 1997 profesor universitar la catedra de Ortopedie si Traumatologie din cadrul U.M.F. Timisoara.

Teza de doctorat a sustinut-o in anul 1985, avandu-l ca si conducator stiintific pe d-nul academician prof. dr. Pius Branzeu.

De-a lungul timpului a indeplinit mai multe functii, printre care cea Director al Directiei Sanitare Timis, in anul 1992, si in perioada 2005 – 2015 si sef la Clinicii I de Ortopedie Traumatologie din cadrul Spitalului Judetean Timisoara,

A fost presedintele Societatii de Ortopedie si Traumatalogie Romano – Italo – Spaniola si a fost membru in peste 30 de societati medicale din strainatate si din tara. Din anul 2000 a obtinut calitatea de conducator de doctorate. O preocupare deosebita a avut-o pentru munca didactica, atat in ceea ce priveste studentii, cat si medicii rezidenti.

A publicat lucrari la numeroase edituri, printre care 23 monografii si a fost coautor la un numar de 4 Tratate de Medicina.

Cercetarea a fost o preocupare constanta a sa, si a obtinut cinci brevete de inventii, dintre care doua au fost premiate la Salonul International de la Geneva (1999) si Bruxelles (2009), un numar de peste 400 lucrari publicate si comunicate.

Tot in cadrul cercetarii a participat la 16 granturi internationale si nationale, de asemenea la un numar de 8 studii clinice. A avut un rol important in colaborari internationale dintre care se numara: colaborarea Romano – Americana in domeniul endoprotezelor de genunchi Florida Knee &  Orthopedic Center, Prof. Dr. J.P. Barett, colaborarea Romano – Americana in domeniul chirurgiei spinale impreuna cu Scott Webb – Florida Spine Institute, realizand primele artroplastii de fatete articulare TFAS. Ca urmare a acestei colaborari a infiintat un compartiment de chirurgie spinala in cadrul Clinicii I de Ortopedie Traumatologie, compartiment care rezolva patologia coloanei vertebrale, in colaborare cu Prof. Dr. R .Caggianno – Universitatea Bari, cu Prof .Friedel Wilhelm (Germania) si altii.

Una dintre realizarile importante din cadrul clinicii si care imbunatateste mult activitatea in domeniul cercetarii si chirurgiei genunchiului, este nucleul de cercetare infiintat in anul 2009. Dr. Horia Vermesan a fost promotorul primelor artroscopii si a editat cea de-a doua carte de artroscopie din tara. In plan profesional a dezvoltat in cadrul clinicii o serie de metode chirurgicale in traumatologie. A introdus pentru prima data in clinica, tijele Ender, tijele zavorate si osteosinteze minim invazive, facand un curs pe aceasta problema cu dr. Ramadan Florin de la Wells. In endoprotezarea de sold a introdus acetobulo plastia pentru insuficientele de cotil. A efectuat numeroase cursuri de perfectionare atat pentru medici rezidenti, cat si pentru medici specialisti si primari.

Dr. Horia Vermesan a fost citat in numeroase carti si articole, de asemenea in monografia “Personalitati romane si faptele lor”, editura Pan Europe Iasi. In anul 2006 a fost citat in Who’s who – Editura Pegasus Press sub redactia Aura Salanopoulos. De asemenea, a fost membru corespondent al Academiei de Stiinte Medicale.

Printre pasiunile medicului s-a numarat si arta, motiv pentru care a donat Spitalului Judetean din Timisoara, din propria colectie, peste 60 de obiecte – tratate de medicina, instrumentare vechi, caricaturi, icoane pictate pe lemn si sticla sau piese de mobilier. In 2017, Spitalul Judetean din Timisoara a fost primul din Romania care va avea un mini-muzeu in incinta, gratiei acestei donatii. (I.P.)

 

Leave a Reply