Un politist in varsta de 30 de ani s-a trezit cu decizia de pensionare: “A fost o mica eroare. Nu vreau sa discut alte aspecte”

Un politist din Arges a fost la un pas sa fie pensionat la varsta de 30 de ani. El a primit decizia, insa curand si-a dat seama ca nu el era persoana vizata.


Politistul pensionat din greseala este angajat in cadrul Sectiei de Politie Rurala Bascov si a fost confundat cu un alt politist, in varsta de 50 de ani. Cei doi au acelasi nume de familie, Mitroi.

In cele din urma, situatia amuzanta a fost rezolvata. ”E o situatie care, din punctul meu de vedere, s-a rezolvat, din ce am inteles. A fost o mica eroare. Nu vreau sa discut alte aspecte”, a declarat tanarul politist.

Insa nu e atat de simplu. Politistul mai tanar va avea de urmat cateva proceduri pentru a fi repus in normalitate, din moment ce decizia a produs efecte juridice, potrivit Jurnalul de Arges.

In principiu, politistii pot iesi la pensie inainte de implinirea varstei de 50 de ani, insa putini sunt cei care au pensie speciala, adica mai mare decat contributia.

Recent, Catalin Predoiu a precizat ca, in ultimii ani, Ministerul Afacerilor Interne a pierdut peste 30.000 de cadre.

In cursul anului 2023, sistemul Ministerului Afacerilor Interne a pierdut aproximativ 10.000 de cadre prin pensionare, din care 2.500 in decembrie”, a spus Catalin Predoiu. Ministrul a explicat si de ce pleaca oamenii din sistem.

E foarte simplu raspunsul. Statul roman ofera inca, prin legislatie, conditii mai atractive de a merge la pensie la o anumita varsta decat de a sta la munca. Cata vreme nu schimbam aceasta filosofie, pe mine nu ma intereseaza discutii si doctrine politice.

Eu vorbesc de toate sistemele acum, nu numai de Ministerul Afacerilor Interne. Varstele destul de scazute si salariile care nu mai corespund nivelului de trai, gradul de complexitate al muncii”, a spus ministrul.

El a reamintit ca salariile politistilor au crescut cu 5%, insa au crescut si inflatia, preturile, costul vietii. Pe de alta parte, Catalin Predoiu a spus ca statul roman trebuie sa-si regandeasca, global, politica de salarizare.

“E o gandire foarte atenta cu privire la importanta muncii fiecaruia si la performanta lui. Ma gandesc la legarea acestor performante, niste criterii, la o evaluare corecta, nu simplul fapt ca acumulezi ani sau indici in functie inseamna neaparat ca esti si foarte bun.

Am deja o experienta destul de extinsa de lucru in administratie. Si pot sa va spun ca de multe ori am intalnit pe etaje inferioare, sa le spunem, nu in sens peiorativ, da, ale administratiei, oameni cu mult mai valorosi decat cei care conduc institutii”, a spus Predoiu. (V.E.)

Leave a Reply