Fostul director al Microsoft Romania a fost ridicat de politisti si incarcerat, dupa ce a fost condamnat la 6 ani de inchisoare pentru evaziune

Fostul director al Microsoft Romania Calin Tatomir a fost ridicat de politistii din Bucuresti pentru a fi incarcerat, dupa ce a fost condamnat la sase ani de inchisoare pentru evaziune fiscala. Curtea de Apel Bucuresti a admis un apel facut de Tatomir in acest dosar si a redus cuantumul pedepsei stabilite initial de Tribunal.


Potrivit Politiei Capitalei, politisti de la Serviciul de Investigatii Criminale au desfasurat, joi, o actiune pentru depistarea persoanelor care se sustrag urmaririi penale sau executarii unei masuri privative de libertate.

”In acest context, in urma activitatilor specifice efectuate, a fost pus in aplicare un mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea, emis de catre Tribunalul Bucuresti, astazi, 8 februarie 2024, pe numele unui barbat condamnat la 6 ani de inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala”, a aratat sursa citata.

El urmeaza sa fie incarcerat intr-un penitenciar. In acest dosar, care vizeaza evaziunea fiscala si spalarea de bani, fostul director general al Microsoft Romania Calin Tatomir si alte sase persoane au fost arestate preventiv in iunie 2016. Prejudiciul este de 12 milioane de lei, scrie News.ro.

“In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca, in perioada 2007 – 2014, in scopul reducerii artificiale a profitului impozabil si a TVA-ului de plata pentru beneficiarii finali, liderul grupului infractional organizat a creat si utilizat un nucleu de firme pe care le-a profilat pe savarsirea unor fapte susceptibile a intruni elementele constitutive ale infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani, dintre acestea, in cadrul verificarilor, fiind identificate cinci (cinci) societati cu un comportament fiscal inadecvat”, arata DIICOT.

Liderul grupului ar fi furnizat administratorilor unor societati comerciale facturi fiscale in care au fost inscrise in general servicii de IT (dar si servicii de livrare materiale promotionale, sau intocmire documentatii in domeniul constructiilor, comision si intermediere) care nu au fost prestate in realitate si care au fost inregistrate in contabilitatea acestor societati comerciale, generand majorarea artificiala a TVA deductibila si diminuarea masei impozabile la calculul impozitului pe profit, sustineau procurorii.

“Cu ocazia perchezitiilor domiciliare efectuate la locuintele a 11 inculpati au fost gasite si ridicate sumele de 60.320 euro, 1126 USD, 125.500 lei precum si 22 de monede de valoare. Prejudiciul total adus bugetului de stat urmare derularii mecanismului evazionist este in cuantum de 11.420.912 lei, constituit din TVA legal datorat si impozit pe profit (fara a fi luate in calcul obligatiile fiscale accesorii), la care se adauga suma totala de 12.935.213 lei supusa procesului de spalare a banilor”, aratau atunci procurorii.

Anchetatorii precizau ca, in cauza, a fost dispusa masura sechestrului asigurator asupra sumelor din conturile detinute de catre inculpati si partile responsabile civilmente precum si a unor bunuri mobile si imobile apatinand acestora – imobile, autoturisme si parti sociale la diferite societati.

Joi, Curtea de Apel Bucuresti a luat act de retragerea apelurilor formulate de inculpatul Golumbeanu Cezar Florin li de partile responsabile civilmente SC CCT SRL si SC CD Software Consult SRL impotriva sentintei penale nr. 844 din 3.07.2023 pronuntata de Tribunalul Bucuresti – Sectia I Penala.

Totodata, instanta a admis apelurile declarate de inculpatii Arsenie Valeriu Cristian si Tatomir Catalin impotriva aceleiasi sentinte Tribunalului Bucuresti, a desfiintat in parte acea sentinta si a redus cuantumul pedepsei principale aplicate fata de inculpatul Arsenie Valeriu Cristian de la 12 ani inchisoare la 10 (zece) ani si 6 (sase) luni inchisoare.

De asemenea, instantat a retinut aplicarea dispozitiilor art.75 alin.2 lit.b Cod penal in favoarea inculpatului Tatomir Catalin si a redus cuantumul pedepsei principale aplicate fata de Tatomir de la 9 ani inchisoare la 6 (sase) ani inchisoare. Curtea de Apel a mentinut in rest dispozitiile sentintei penale atacate.

Totodata, instanta a respins ca nefondate apelurile formulate de inculpatii Hauser Norbert, Stan Valentin Alexandru, Calinescu Cristian, Constantinescu Vlad, Constantinescu Georgeta, Prisecari Ovidiu, Airinei Marius, Dumitriu Ion Razvan si de persoana responsabila civilmente SC Smart Telecom Consulting SRL. Decizia este definitiva. (V.E.)

Leave a Reply