Parlamentarii au dezbatut, ieri, in Camera Deputatilor, legea DeepFake, iar un vot pe aceasta lege se va da abia saptamana viitoare.
Potrivit proiectului pentru legea DeepFake, oricine realizeaza astfel de materiale video sau audio si nu precizeaza ca este vorba despre un fals, risca amenzi uriase, intre 10.000 si 200.000 de lei, dar si pedeapsa cu inchisoarea de pana la 2 ani.
In ultimele saptamani mai multe astfel de inselatorii cu politicieni, jurnalisti sau sefi de institutii au aparut in mediul online.
Madalin Dumitru, expert in securitate cibernetica, a explicat de ce este nevoie cat mai repede de o legislatie in domeniul deepfake.
”Un sondaj de opinie in randul a 1500 de lideri ai World Economic Forum a fost publicat si arata ca in topul amenintarilor majore in 2024 se afla atacurile cibernetice, precum si dezinformarea generata de inteligenta artificiala. Au inceput sa apara primele victime, cu pierderi foarte mari.
In Hong Kong a fost folosit deepfake la o companie multinationala si au pierdut 25 de milioane de dolari. Un angajat a fost pacalit, in cadrul unei videoconferinte cu participanti falsi, sa faca mai multe tranzactii bancare. Riscul cel mai mare este ca internetul pe care noi il stim in ziua de astazi sa nu mai fie cum este in prezent.
In viitor, oamenii isi vor pierde increderea in continutul digital. Este foarte bine ca exista reglementare pentru companii despre cum sa foloseasca inteligenta artificiala, insa trebuie reglementat si modul in care mijloacele de comunicare, precum social media, distribuie aceste informatii.
Degeaba faci un film deepfake, daca nu ai cum sa il exploatezi, unde sa-l distribui. De aceea cred ca este foarte important si aceste platforme sa-si ia toate masurile, sa identifice aceste videouri falsificate si sa nu permita distribuirea lor”, a declarat Madalin Dumitru.
Fiind an electoral, o lege pentru pedepsirea aspra a deepfake-ului este absolut necesara, deoarece in campaniile electorale ar putea fi folosite astfel de filmulete false.
”Daca nu va fi strict reglementat acest domeniu, cu siguranta este foarte posibil. Chiar eu am facut un test cu mine, cu un video pe care l-am pregatit si l-am facut cu deepfake, si vreau sa va spun ca este atat de bine facut incat si eu as fi crezut ca sunt chiar eu, daca nu as fi fost foarte, foarte atent.
Deci, intr-adevar, se poate scapa de sub control acest fenomen daca nu este reglementat si daca nu exista masuri reale de identificare si de o amenintare”, a mai explicat Madalin Dumitru, expert in securitate cibernetica. (M.I.)