Fundatia de Abilitare Speranta a implementat prin programul UnLoc, in perioada 01.01.2022 – 31.12.2023, proiectul Impreuna pe piata muncii, proiect finantat de catre Fundatia United Way Romania cu suma de 172.171 lei.
Persoanele cu dizabilitati care doresc sa munceasca intampina probleme in gasirea si mentinerea unui loc de munca, in relatia cu angajatorul, in procesul de formare si ocupare pe piata muncii. Persoanele adulte institutionalizate nu sunt sprijinite sa-si cunoasca drepturile si nu stiu ca ar putea lucra, iar persoanele cu dizabilitati din comunitate, neavand sprijin constant si centrat pe persoana, sunt in risc de institutionalizare.
Proiectul Impreuna pe piata muncii a ajutat la imbunatatirea calitatii vietii persoanelor adulte cu dizabilitati cu trecut institutional sau in risc de (re)institutionalizare si asigurarea participarii lor in comunitate (prin formare, informare, sprijin) si pe piata muncii (calificare, sprijin in gasirea si pastrarea unui loc de munca), cu implicarea profesionistilor din domeniu, a angajatorilor si a comunitatii locale.
In cele 24 de luni de implementare a proiectului, Fundatia de Abilitare Speranta a obtinut urmatoarele rezultate:
140 de persoane cu dizabilitati institutionalizate au fost informate cu privire la dreptul lor de a trai independent si de a avea un loc de munca
74 de persoane adulte cu dizabilitati au beneficiat de servicii de consiliere in cariera
48 de adulti cu dizabilitati au participat la activitati de dezvoltare a abilitatilor transferabile, la programe asistate de dezvoltare personala si la sesiuni de educatie financiara, precum si la servicii medicale de baza si sesiuni de educatie pentru sanatate
1 persoana adulta cu dizabilitati a fost sustinuta pentru absolvirea unui curs de formare profesionala, obtinand un diploma de absolvire.
43 persoane cu trecut institutional au fost sprijinite in demersurile de a-si gasi si mentine un loc de munca prin acompaniament si consiliere vocationala
13 persoane cu dizabilitati s-au angajat pe parcursul proiectului
34 de angajatori au fost informati in detaliu cu privire la angajarea in munca a persoanelor cu dizabilitati si au fost instruiti privind modalitatile de lucru si serviciile suport pentru persoanele cu dizabilitati pe care le angajeaza;
20800 de membri ai comunitatii au fost informati despre proiect prin campanii de constientizare, aparitii in presa, radio, comunicate de presa si intalniri cu partenerii de proiect.
Sprijinirea persoanelor cu dizabilitati pentru integrarea pe piata muncii este esentiala pentru promovarea incluziunii sociale si economice. Fundatia de Abilitare Speranta, prin programul UnLoc, ramane in continuare alaturi de persoanele cu dizabilitati cu sau fara trecut institutional, in procesul de accesare si mentinere a locurilor de munca. Este important ca aceste eforturi sa fie sustinute si sa implice colaborarea intre autoritatile locale, organizatii, sectorul privat si al comunitati pentru a asigura o abordare holistica si eficienta.
Pentru informatii suplimentare: Roxana Damaschin-Tecu, roxana@unloc.eu, +40724078487.
Despre Fundatia de Abilitare Speranta
Fundatia de Abilitare Speranta (FAS) este o organizatie nonguvernamentala, furnizor acreditat de servicii sociale, cu 30 de ani de experienta in sprijinul persoanelor cu dizabilitati si al familiilor lor, contribuind la incluziunea lor sociala si la cresterea calitatii vietii lor, precum si la schimbarea atitudinii si mentalitatii fata de acestea.
Incepand cu 2019, prin programul UnLoc, ofera servicii sociale licentiate (echipa mobila, locuinte protejate, centru pentru viata independenta) in sprijinul adultilor cu diferite tipuri de dizabilitati, institutionalizati sau in risc de (re)institutionalizare. UnLoc promoveaza traiul independent, in comunitate, ca un drept fundamental al omului si alternativa la institutionalizare. Scopul UnLoc: imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati si asigurarea participarii lor in comunitate si pe piata muncii. (I.P.)