Universitatea Politehnica Timisoara, impreuna cu Asociatia Grupul de Actiune Locala Colinele Recas, au implementat proiectul Sustinerea si Dezvoltarea intreprinderilor sociale din mediul rural – SUS RURAL, ID 146806, Contract POCU/1009/8/3/146806, de sustinere a antreprenoriatului in mediul rural din Regiunea Vest.
Proiectul a beneficiat de o finantare nerambursabila acordata din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020 Axa Prioritara 8 „REACT EU”, Obiectivul Specific 8.3 „Masuri de investitii si relansare economica prin antreprenoriat pentru limitarea efectelor pandemiei COVID-19”.
Proiectul a fost derulat in perioada 04.10.2021-31.12.2023 in Regiunea de Vest a tarii si a avut o valoare totala de 14.517.236,54 de lei, valoare finantarii nerambursabile fiind de 100%.
Obiectivul general al proiectului SUS Rural este consolidarea coeziunii economice si sociale in regiunea Vest in vederea combaterii saraciei si integrarii socio economice a persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile. Partenerii, de comun acord, au contribuit si la dezvoltarea si promovarea marcii locale inregistrate „Produs in Banat”, marca ce vine in intampinarea producatorilor locali si a vizibilitatii acestora in principal in mediul rural, precum si secundar in cel urban.
Proiectul finantat a creat o valoare adaugata pe trei paliere, dupa cum urmeaza:
Dezvoltarea de competente certificate pentru un numar de 81 persoane care doresc sa infiinteze o intreprindere sociala/intreprindere sociala de insertie, in regiunea de implementare a proiectului;
Crearea unui numar de 106 locuri de munca in intreprinderi sociale/ intreprinderi sociale de insertie in vederea cresterii gradului de ocupare, cu accent pe persoanele provenind din grupurile vulnerabile (tinerii NEETs; persoane cu varsta de peste 55 de ani; persoane cu dizabilitati; persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala; persoane provenite din comunitati marginalizate, etc.);
Dezvoltarea unui ecosistem de antreprenoriat social prin finantarea unui numar de 18 de intreprinderi sociale/ intreprinderi sociale de insertie care sa sustina si dezvolte o marca locala de care sa ne bucuram cu totii.
Astfel, in urma implementarii proiectului au fost obtinute urmatoarele rezultate: au fost infiintate un numar de 19 intreprinderi sociale, din care 18 intreprinderi sociale au beneficiat fiecare de o finantare nerambursabila in valoare de 100.000 euro fiecare, au fost create in total 106 noi locuri de munca in regiunea de Vest. Din cele 106 locuri de munca nou create, 54 sunt ocupate de tineri NEETs, 5 sunt ocupate de persoane care provin dintr-o comunitate marginalizata, 8 sunt ocupate de persoane varstnice (55-64 ani), 13 sunt ocupate de persoane cu dizbilitati si 8 sunt ocupate de persoane aflate in risc de saracie si excluziune social si au fost realizate doua analize privind situatia antreprenoriala in Regiunea de Vest in anul 2021 vs anul 2023.
In ceea ce priveste impactul proiectului, acesta a contribuit la includerea sociala a grupurilor defavorizate sau marginalizate, oferindu-le oportunitati de angajare. De asemenea, proiectul a fost un sprijin comunitar deoarece intreprinderile sociale pot oferi servicii si produse care sa raspunda nevoilor specifice ale comunitatii locale, consolidand legaturile sociale si sprijinind coeziunea comunitara.
De asemenea, proiectul SUS RURAL are un impact semnificativ asupra mediului, avand in vedere ca unele intreprinderi sociale se axeaza pe practici durabile sau ecologice, contribuind la reducerea impactului asupra mediului.
Implementarea acestui tip de proiect a avut un impact pozitiv pe multiple planuri, aducand beneficii economice, sociale si, in anumite cazuri, contribuind la protectia mediului inconjurator.
„Dupa cum se poate constata, proiectul a avut un real succes”, a declarat managerul de proiect, prof. univ. dr. ec. ing. Marian Mocan, decanul Facultatii de Management in Productie si Transporturi din cadrul UPT.
„Rolul nostru este unul regional si consideram ca zona rurala din vestul tarii poate fi impulsionata din punct de vedere antreprenorial, iar Politehnica este o institutie care poate da o mana de ajutor. Avem specialisti care ii pot ajuta pe tineri sa implementeze planurile de afaceri pentru a aduce un plus de valoare in piata”, a transmis conf. univ. dr. ing. Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara. (I.P.)