Ziua Bucovinei: La Liceul Tehnologic din Vicovu de Sus s-a vernisat expozitia itineranta ”28 Noiembrie 1918. Unirea Bucovinei cu Romania”

Ziua Bucovinei este marcata la Liceul Tehnologic din Vicovu de Sus – care poarta numele lui Ion Nistor, unul dintre principalii artizani ai unirii Bucovinei cu Romania – de vernisajul expozitiei itinerante ”28 Noiembrie 1918. Unirea Bucovinei cu Romania”, realizata la Muzeul de Istorie de dr. Mihai-Aurelian Caruntu.


Evenimentul are loc la initiativa profesorului de istorie Ionel Puha, director adjunct, si cu sprijinul directorului acestei institutii, profesor Angelica Chachula.

Expozitia cuprinde 25 de panouri, care prezinta acte inedite adoptate de Consiliul National Roman, documentele Constituantei si cele ale Congresului National al Bucovinei, fotografiile unor personalitati politice si militare, sau ale unor eroi care s-au jertfit pe altarul idealului national, printre care: Iancu Flondor, Ioan Nistor, Sextil Puscariu, generalul Iacob Zadik, Ion Gramada, Lascar Lutia, Teodor Turtureanu si altii.

Astfel, pana la sfarsitul lunii viitoare, elevii si toti iubitorii de istorie din orasul sucevean Vicovu de Sus, precum si cei aflati in trecere prin aceasta frumoasa localitate bucovineana, mai ales in sezonul sarbatorilor de iarna, sunt asteptati sa viziteze expozitia, care isi propune sa-si aduca contributia la o mai buna intelegere a semnificatiei profunde a actului Marii Uniri din 1918.

La data de 28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei a votat, in Sala Sinodala de marmura a Palatului Mitropolitan din Cernauti, Motiunea istorica privind Unirea ”Tarii Fagilor”, in vechile ei hotare, pana la Ceremus, Colacin si Nistru, cu Regatul Romaniei.

Prin adoptarea Legii Nr. 250/2015 privind declararea zilei de 28 Noiembrie drept “Ziua Bucovinei” s-a urmarit consolidarea in memoria colectiva a natiunii noastre a acestui veritabil ”moment astral”, care a dus la reintregirea Tarii in partea de nord-est, in granitele sale legitime din punct de vedere al dreptului istoric si cel al principiului nationalitatilor. (E.T.)

Leave a Reply