RegioSTARS 2023: Succes al cooperarii transfrontaliere Romania-Serbia. Proiectul “Gardienii apelor” dezvoltat de studenti din Timisoara si Bar, premiat de Comisia Europeana

Activitatile de cooperare transfrontaliera dintre Romania si Serbia au fost recunoscute profesional la cel mai inalt nivel in cadrul finalei Competitiei RegioSTARS 2023 in data de 16 noiembrie, o competitie dedicata celor mai bune proiecte finantate de Uniunea Europeana care demonstreaza impactul si incluziunea dezvoltarii regionale, confirmand actiunile pozitive realizate de echipele de proiect  pentru a aduce schimbari valoroase in cadrul comunitatilor locale pe care le reprezinta, dar si pentru a inspira alte proiecte din toata Europa.


Doamna Elisa Ferreira, Comisar European pentru Coeziune si Reforme, a acordat premiul castigatorului RegioSTARS 2023 la categoria „O Europa mai verde,” proiectul RORS-337 cu sloganul „Din mine in rauri. Gardienii apelor”, finantat in cadrul Programului Interreg-IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia.

Doamna Ferreira a felicitat partenerii pentru impactul proiectului lor si replicabilitatea acestuia. In cadrul acestui proiect, cei 3 parteneri: Universitatea de Vest din Timisoara, Grupul Ecologic de Colaborare Nera din Caras-Severin si Universitatea de Metalurgie si Mine din Bor, Serbia au realizat cercetari si campanii de constientizare pentru a oferi solutii privind reducerea gradului de poluare cauzat de activitatile de minerit si pentru a restabili atractivitatea naturala a zonei de frontiera.

Doamna Adriana Isvoran, profesor universitar dr. Habil, in cadrul Facultatii de Chimie, Biologie, Geografie a Universitatii de Vest din Timisoara a participat la finala RegioSTARS Awards 2023 si a primit cu mare bucurie aceasta distinctie europeana, inmanata de Comisarul Elisa Ferreira.

Acest premiu este dedicat celor 100 de studenti ai Universitatilor din Timisoara si Bor, precum si celor peste 700 de elevi si profesori care s-au implicat in activitatile proiectului, constientizand problemele de mediu generate de activitatile miniere, dar si identificarea unor remedii propuse pentru dezvoltarea sustenabila a acestor activitati economice, prin curatarea apelor poluate si recuperarea metalelor grele din rauri.

Nu in ultimul rand, acest proiect, dar si premiul obtinut, reprezinta vocea oamenilor din Romania si Serbia cu privire la problemele de mediu trecute si prezente, la care se asteapta o rezolvare in viitorul cel mai apropiat. Alaturi de partenerii nostri suntem fericiti sa putem oferi chiar de acum unele solutii la problemele create de poluarea cu deseuri miniere a apelor”, a declarat Adriana Isvoran, in ziua primirii premiului.

Doamna Anca Lolescu, director executiv BRCT Timisoara a exprimat, de asemenea, bucuria si mandria pentru recunoasterea eforturilor depuse de echipa in implementarea acestui proiect, care a fost desemnat castigator in cadrul Competitiei RegioSTARS 2023.

Activitatile de cooperare transfrontaliera dintre Romania si Serbia au fost subliniate ca exemple de excelenta in abordarea problemelor regionale si in promovarea dezvoltarii durabile. O abordare integrata si colaborarea stransa intre partenerii de proiect pot avea un impact semnificativ in domeniul protectiei mediului. Prin acest premiu, proiectul RORS-337 si persoanele implicate au primit nu doar validarea eforturilor lor, ci si oportunitatea de a-si impartasi bunele practici cu alte proiecte din Europa.

REGIOSTARS este competitia anuala organizata de catre Directia Generala Politici Regionale si Urbane a Comisiei Europene incepand din 2008. De-a lungul anilor, evenimentul a devenit eticheta de excelenta a Europei pentru proiectele finantate de Uniunea Europeana. Anul 2023 este anul de reinnoire si relansare a competitiei. (I.P.)

Leave a Reply