RETIM Ecologic Service si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Deseuri (ADID Timis) au inceput, de azi, 30 octombrie, controalele, in Timisoara, la recipientele de colectare a deseurilor, in cadrul campaniei „Eticheta Rosie”.
Aceasta initiativa desfasurata are la baza un mesaj important: „Fereste-te de Eticheta Rosie! Colecteaza separat, neaparat”.
Cristian Mos, vicepresedintele Consiliului Judetean Timis si presedintele ADID, a atentionat ca, daca vor fi gasita deseuri neconforme in pubela neagra – cum ar fi vegetale, reciclabile, periculoase, din constructii, DEEE-uri, cadavre de animale, ambalaje din sticla sau deseuri periculoase din menajer – toate acestea vor ramane pe loc, iar pubelele vor fi etichetate cu eticheta rosie.
Astfel, cetatenii de la case sau asociatiile de proprietari sa stie ca exista nonconformitati in ceea ce priveste deseurile in acele pubele.
”Etapa a doua inseamna suprataxare cu un tarif mai mare pentru cei care nu sorteaza cum trebuie in interiorul pubelei. De ani de zile, sustinem ca cetatenii trebuie sa sorteze conform legii, reciclabile la reciclabile, iar deseurile menajere in pubelele negre destinate deseurile menajere.
Vor avea loc controale si vor fi aplicate etichetele rosii, altfel incat cetatenii si asociatiile de proprietari sa stie ca s-a trecut la o noua etapa in ceea ce priveste colectarea deseurilor la nivelul judetului Timis”, a declarat Cristian Mos (foto 2).
Retim sustine ca legislatia nationala impune reguli stricte si sanctiuni pentru colectarea deseurilor, iar prin aceasta campanie se doreste sa se atraga atentia asupra consecintelor grave ale nerespectarii regulilor de colectare separata.
Luni, fost o demonstratia practica a primelor controale ale recipientelor de colectare, efectuate de echipele mixte formate din reprezentantii RETIM, ADID Timis si ai autoritatilor locale. Acest demers are la baza ordonanta de urgenta nr. 92/2021, care impune producatorilor si detinatorilor de deseuri obligatia de a colecta separat si de a nu amesteca deseurile menajere cu alte tipuri de deseuri.
Operatorii de colectare, precum RETIM, au responsabilitatea de a verifica si de a aplica penalizari in cazul nerespectarii acestor prevederi legale.
Dan Pascu, director general Retim Ecologic Service, a spus ca ceea ce trebuie sa inteleaga toata lumea este faptul ca regulile de selectare separata a deseurilor sunt aceleasi de peste 10 ani. Acum, se aplica niste instrumente deopotriva si pentru autoritatile publice si pentru operatorul de colectare introduse in lege in urma cu un an si jumatate.
”Impreuna cu ADID Timis ne-am organizat. Avem modificare de contract in care ni se spune precis cum sa actionam in doua situatii cand gasim alte deseuri decat deseurile menajere in pubele negre. In acele pubele unde se vor afla deseuri periculoase, menajere, deseuri in constructii si demolari, deseuri vegetale, electrice si electronice, cadavre de animale sau ambalaje de sticla – acele pubele vor fi interzise a fi colectate si golite.
Vor ramane pe loc si vor primi o eticheta rosie pe care se scrie ”Continut necorespunzator. Verificat si neridicat. Vei fi tarifat dublu”, cu data exacta. Vor fi instiintate autoritatile publice locale – primaria si politia locala. Astfel, sa se ia si alte masuri, iar in aceste cazuri amenzile sunt foarte mari”, a declarat Dan Pascu, citat de Ziua de Vest.
Interesant este ca, in general, cetatenii au inteles si stiu sa selecteze corect deseurilor, totusi, mai sunt probleme si mai e nevoie de educatie.
Dan Pascu a mai adaugat: ”E foarte important de zis ca tot mai rar vedem situatii cand nu se selecteaza corect deseurile. In anumite zone anumiti cetateni uita sa selecteze. Nu stiu sau nu li se pare interesant sau poate cred ca ne fac noua operatorilor vreun bine si nu am merita. E clar, din varii motive unii cetateni nu pun deseurile separat in pubela.
Pana acum nu a fost o reactie a autoritatilor sau a operatorului. Nu s-a intamplat nimic. Pubelele au fost colectate si de la cei care separau si cei care nu separau.
Acuma vine legiuitorul si impune tarife penalizatoare duble la cei care nu selecteaza corect. Nu au facut decat sa ia din legea si sa introduca la noi in contract cum procedam cu eticheta rosii, cu proces verbal si instiintarea utilizatorilor cu telefonul daca au telefon la noi sau cu adresa de email si le vom explica ceea ce s-a intamplat de ce nu li s-a ridicat gunoiul. Totul se documenteaza. Sa inteleaga lumea ca exista si aici reguli”.
Prin urmare, Retim ii indeamna pe toti cetatenii din Timis sa se implice activ in activitatea de colectare separata a deseurilor, contribuind astfel la pregatirea lor pentru reciclare si la evitarea consecintelor financiare nedorite.
”Prin actiunea noastra colectiva, putem construi o comunitate informata si responsabila”, este mesajul conducerii Retim.
RETIM Ecologic Service SA si ADID Timis prin campania „Eticheta Rosie” subliniaza obligativitatea colectarii separate a deseurilor in judetul Timis. Aceasta initiativa are drept obiectiv constientizarea populatiei cu privire la importanta respectarii obligatiilor legale in domeniul gestionarii deseurilor si impactul negativ al amestecarii acestora.
Aceasta practica a fost reglementata in legislatie de peste 10 ani, iar multi cetateni cunosc deja in detaliu aceste reguli. Totusi, inca nu se constientizeaza faptul ca amestecarea deseurilor face ca reciclabilele sa nu mai poata fi recuperate.
„Este crucial ca fiecare dintre noi sa inteleaga ca necolectarea separata a deseurilor nu ramane fara consecinte. Prin amestecarea acestora, incalcam obligatiile legale si ne expunem si riscului de a suporta masuri punitive. Echipele noastre vor verifica cu atentie recipientele de colectare si, in cazul in care se constata amestecarea deseurilor sau prezenta unora nepermise, vor fi aplicate penalizari in conformitate cu prevederile legale. Doar prin colectarea separata, se creeaza conditiile necesare pentru reciclare sau valorificare, contribuind la reducerea cantitatii de deseuri si la conservarea resurselor naturale”, a concluzionat Dan Pascu, directorul general Retim Ecologic Service.
In cadrul campaniei „Eticheta Rosie”, operatorul de salubrizare RETIM va efectua verificari permanente ale recipientelor de colectare. In situatia in care se constata deseuri amestecate sau prezenta altor deseuri decat cele menajere, RETIM va factura dublu tarifului obisnuit sau nu va colecta recipientele care contin deseuri nepermise.
Pe langa masurile luate de RETIM, autoritatile locale – Politia Locala sau Primaria, in baza Ordonantei de Urgenta 92/2021, vor putea sa aplice amenzi de la 5.000 lei la 15.000 lei pentru persoanele fizice si de la 40.000 lei la 60.000 lei pentru persoanele juridice pentru nerespectarea obligatiei de colectare separata pe categorii de deseuri.
Pentru mai multe informatii si detalii despre campania „Eticheta Rosie”, puteti sa vizitati site-ul RETIM – www.retim.ro/eticheta-rosie, sau sa contactati operatorul la telefon +40 374 885 692, de luni pana vineri, in intervalul orar 07:00-19:00. (I.P.)
Sursa: Ziua de Vest