Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a anuntat ca, din 15 octombrie, avocatii vor avea acces la baza de data privind evidenta persoanelor, iar primul test pilot al aplicatiei dezvoltate de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) a avut loc in 13 septembrie, la sediul UNBR.
Reprezentantii UNBR si DEPABD au precizat ca interogarea bazei de date se va realiza de UNBR, la solicitarea avocatului adresata UNBR, in baza unei taxe, doar daca aceasta justifica un interes legitim al clientului. Cererea va fi solutionata in cel mult 3 zile lucratoare, comparativ cu termenul de 45 pana la 90 zile, cat dureaza in momentul de fata.
“Este un proiect demarat intr-o sedinta a Consiliului Uniunii, in 2021, printr-o initiativa a decanului de la acea vreme a Baroului Ilfov, Serban Lovin, si a lui Danny Bardan. La data respectiva s-a decis sa luam legatura cu Ministerul de Interne, astfel incat avocatii care isi doresc sa afle anumite date care sunt necesare in scop procesual, sa poata face acest lucru intr-o maniera legala”, a explicat Daniel Fenechiu, vicepresedintele UNBR.
“Termenul in care baza de date va putea fi operationala este 15 octombrie. Am realizat Regulamentul de organizare si functionare a acestui proiect de accesare a bazei de date, pe care il vom publica in scurt timp pe site-ul UNBR. Acesta va fi prezentat organelor de conducere ale profesiei in viitoarea sedinta a Comisiei Permanente”, sustine Traian Briciu, presedintele UNBR
Accesul la date in sistem informativ conduce avocatura catre o alta paradigma de comunicare si de exercitare a profesiei, prin usurarea activitatii avocatilor, a instantelor si a institutiilor publice.
“Aplicatia permite combinatii de tip nume – prenume – data nasterii – ca prim criteriu de cautare. Al doilea criteriu de cautare este pe baza de CNP – daca il cunoastem – seria si numarul cartii de identitate si in masura in care nu avem data nasterii putem introduce nume – prenume – localitatea de domiciliu, plus un alt reper prin care poate identificata persoana. Faptul ca cererile vor putea fi solutionate in cel mult trei zile este o evolutie fata de 45 – 90 de zile, termenul in care reusim noi in momentul de fata sa solutionam aceste solicitari”, spune directorul DEAPB conform comunicatului UNBR.
Dreptul avocatilor de a accesa datele necesare indeplinirii atributiilor legale de asigurare a accesului la justitie intr-un termen rezonabil a fost introdus in legea profesiei, in 15 aprilie 2023, si prevede ca informatiile nu pot fi utilizate decat in scopul pentru care au fost cerute, fiind interzisa, sub sanctiunile prevazute de lege, divulgarea lor catre terte persoane sau utilizarea lor pentru crearea unei baze de date personale. (V.E.)