Cel mai vehement acuzator al fostului presedinte Traian Basescu, deputatul social-democrat Ion Stan, fost vicepresedinte al Comisiei de control a SRI, a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, intr-un dosar de trafic de influenta.
Decizia de astazi a Inaltei Curti de Casatie si Justitie este definitiva, magistratii instantei supreme nefacand altceva decat sa respinga apelul declarat de Ion Stan, dupa ce, in martie 2015, prima instanta i-a aplicat o pedeapsa de doi ani inchisoare pentru faptele de coruptie retinute de DNA.
De fapt, deznodamantul acestui dosar a fost previzionat de Stan inca din 2012, cand a declarat sus si tare ca seful SRI, George Maior, l-a amenintat cu inchisoarea pentru acuzatiile dure lansate la adresa presedintelui.
Potrivit DNA, in perioada 12 – 14 noiembrie 2012, Ion Stan a solicitat unui denuntator 130.000 lei, bani destinati achizitionarii combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite in cursul campaniei electorale, precum si achizitionarii de produse alimentare ce urmau a fi impartite in preajma alegerilor parlamentare.
“Inculpatul Stan a pretins banii lasand sa se inteleaga ca are influenta asupra unor functionari cu putere de decizie, in vederea inlesnirii derularii unor contracte in curs, precum si pentru obtinerea unor noi contracte de lucrari, de catre firmele controlate direct sau indirect de denuntator. In zilele de 16, 19, 21 si 22 noiembrie 2012, inculpatul Stan a primit, prin intermediul soferului sau, Florin Sarca, patru transe a cate 15.000 lei fiecare (in total 60.000 lei) o parte din bani fiind folositi pentru achizitionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi impartite in campania electorala”, sustineau procurorii.
De asemenea, in perioada mai-noiembrie 2009, Ion Stan, avand functia de presedinte al organizatiei judetene Dambovita a PSD, in baza unei pretinderi anterioare, a primit, in mod indirect, in beneficiul formatiunii politice din care face parte, de la acelasi denuntator, produse pentru campania electorala in valoare de circa 535.000 lei.
“In schimb, inculpatul l-a lasat pe denuntator sa creada ca are influenta asupra unor functionari, respectiv primari ai unor localitati din judetul Dambovita, astfel incat ar putea sa determine acele primarii sa incheie contracte cu firme controlate direct sau indirect de catre denuntator”, mai afirma DNA.
Reamintim ca, la data de 7 decembrie 2010, deputatul Ion Stan afirma ca realegerea lui Traian Basescu in 2009 a marcat “sinuciderea politica a Romaniei”.
Stan prevestea ca “in acest mandat, presedintele se va purta razbunator, odios de razbunator, afisându-si apetenta sa permanenta pentru intriga, complot si tradare”.
“Asa l-au perceput pe Basescu si fostii sai ofiteri de legatura pentru misiunile secrete ce i-au fost incredintate, inainte de 1990, in serviciul Securitatii statului. Acum ei regreta ca nu l-au uitat in lada de gunoaie a istoriei Securitatii, de unde l-au reciclat ca politician, printre altii facuti “la norma” imediat dupa 1989”, adauga vicepresedintele Comisiei de control a SRI.
De asemenea, la 21 iunie 2011, Ion Stan acuza de la tribuna Camerei Deputatilor ca Traian Basescu s-a inteles cu autoritatile de la Budapesta, cu UDMR-ul si cu Partidul Civic Maghiar in privinta reorganizarii administrative si a modificarii Constitutiei, in sensul sustinerii proiectului neorevizionist “Autonomia Ținutului Secuiesc”.
In sprijinul afirmatiilor sale, social-democratul cita o serie de declaratii facute chiar de europarlamentarul Laszlo Tokes si de presedintele Partidului Civic Maghiar Szasz Jeno. La finalul interventiei sale, Ion Stan cerea “initierea, in conformitate cu prevederile art. 96 din Constitutia României, a procedurilor de punere sub acuzare a presedintelui României pentru inalta tradare”.
Tribunalul Bucuresti a trimis o scrisoare Biroului Permanent, informandu-l de situatia deputatului Ion Stan. Astazi, deputatul si-a inaintat demisia conducerii Camerei Deputatilor, urmand sa se prezinte la penitenciar pentru executarea pedepsei. (Vlad Enciu)