Avocatii refuza plata asigurarilor de sananate (CASS) in sistem neplafonat si ameninta cu greva generala. “Dubleaza sarcina fiscala, fara a oferi nimic suplimentar!”

Mai multe barouri din tara au transmis mesaje in care-si exprima dezacordul fata de intentia Executivului de a impune, prin reforma fiscala, plata unei contributii la sanatate, in sistem neplafonat, ceea ce ar insemna, in opinia avocatilor, dublarea sarcinii fiscale fara a primi nimic in plus.


„Baroul Bucuresti – organ profesional care grupeaza si reprezinta interesele a peste 10.000 de avocati cu drept de exercitare a profesiei, constata cu regret, ca dupa 2 saptamani de dialog si mai multe memorii si puncte de vedere transmise de UNBR si UPLR, informatiile care vin din zona guvernamentala confirma ipoteza ca Guvernul isi mentine pozitia de a impune profesiile liberale cu C.A.S.S in sistem real, neplafonat. Impunerea unui C.A.S.S in sistem real, neplafonat, dubleaza sarcina fiscala a avocatilor si, practic, sanctioneaza performanta in profesie, fara a oferi insa nimic suplimentar in sfera contraprestatiei sistemului de sanatate”, a precizat Baroul Bucuresti, sambata, intr-un comunicat de presa.

„Informam si pe aceasta cale, atat Guvernul, cat si opinia publica despre decizia noastra ferma de a uza de toate demersurile si remediile legale impotriva impunerii avocatilor cu C.A.S.S. in sistem real, neplafonat, neexcluzand ample actiuni de protest si chiar o greva generala. Baroul Bucuresti va apara cu fermitate drepturile si interesele avocatilor si isi exprima speranta ca ratiunea si pragmatismul vor prevala in decizia Guvernului”, mai arata sursa citata.

Baroul Iasi, in dezacord cu Guvernul

Cu pozitia avocatilor din Bucuresti s-au solidarizat si avocatii din Iasi. „Avand in vedere intentia Guvernului Romaniei de a aduce modificari Codului fiscal si impactul major al unor prevederi din noile reglementari asupra profesiei de avocat, Baroul Iasi isi exprima dezacordul cu privire la majorarea contributiilor fiscale ale avocatilor.

Nu exista niciun argument pentru care povara echilibrarii bugetului de stat sa fie suportata de profesiile libere, cu atat mai mult cu cat avocatii sunt cel mai putin sprijiniti prin masurile fiscale adoptate in general de guvern”, arata pozitia Baroului Iasi.

„Inca o data, pare ca puterea executiva desconsidera profesia de avocat si pe avocati, nefiind preocupata sa protejeze profesiile libere. Modificarile legislative privind contributiile la sistemul asigurarilor sociale de sanatate nu vor aduce un beneficiu semnificativ bugetului de stat sau bugetului asigurarilor sociale de sanatate, dar vor determina marirea consistenta a sarcinii fiscale pentru avocati”, mai arata Baroul Iasi.

Reprezentantii avocatiilor din Iasi nu au luat inca si decizia formei clare de protest pe care o vor urma. „Toata aceasta povara injusta se va rasfrange inevitabil si asupra cetatenilor. Acestia vor percepe ca statul le ingradeste accesul la justitie, fiindu-le afectate in mod direct drepturile si libertatile constitutionale pe care avocatii le apara. Dupa consultarea corpului profesional, conducerea Baroului Iasi va anunta formele de protest colectiv pe care le vor exercita avocatii din acest barou”.

Impact „deosebit de grav”

Ultimul barou care a venit cu un comunicat de presa a fost cel din Cluj. „Baroul Cluj dezaproba vehement propunerile de masuri fiscale prin care Guvernul tinde sa impuna profesiilor liberale plata cotei C.A.S.S. in sistem real, neplafonat, ignorand cu desavarsire contraargumentele aduse de corpul profesional in cadrul dialogului institutional purtat dupa aparitia proiectului de Ordonanta pentru modificare si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal si alte masuri financiar fiscale.

Majorarea consistenta a C.A.S.S. va avea un impact economic deosebit de grav asupra tuturor membrilor corpului profesional, de natura sa aduca perturbari esentiale in activitatea de aparare a drepturilor si libertatilor, exercitata de avocati. Masurile fiscale preconizate reprezinta modificari nejustificate si impovaratoare, chiar daca regimul fiscal aplicabil profesiei nu este nici in prezent unul preferential sau lipsit de neajunsuri”, precizeaza Baroul Cluj.

„Decis sa apere cu fermitate drepturile si interesele celor peste 1300 de membri ai sai, Baroul Cluj solicita imperativ Guvernului sa nu adopte proiectul de act normativ care ar conduce la discriminarea nejustificata a avocatilor in raport cu alte categorii de contribuabili.

Totodata, Baroul Cluj informeaza prin prezentul comunicat atat Guvernul, instantele de judecata si parchetele, cat si opinia publica despre decizia de neclintit de a uza de toate demersurile si remediile legale impotriva supraimpozitarii nejustificate a avocatilor, fara a exclude actiuni de protest.

Pentru pregatirea unei prime forme de protest, Consiliul Baroului Cluj a decis, la data de 13.08.2023, convocarea pentru data de 21.08.2023 si, in caz de neintrunire a cvorumului, pentru data de 28.08.2023, a unei Adunari Generale extraordinare a avocatilor din Baroul Cluj, in format exclusiv online”.

Amenintare cu boicotul

„Adunarea generala extraordinara va decide daca este de acord ca, la momentul la care vor intra in vigoare modificarile Codului fiscal care vor prevedea, pentru avocati, plata cotei C.A.S.S. in sistem real, neplafonat, Consiliul Baroului Cluj sa decida suspendarea totala a activitatii serviciilor de asistenta judiciara de la nivelul judetului Cluj, prin refuzul de a mai desemna, pentru toate situatiile de asistenta juridica obligatorie, avocati inscrisi in Registrul de Asistenta Judiciara”, conchide sursa citata. (I.P.)

Sursa: comisarul.ro

Leave a Reply