Seful SRI, Eduard Hellvig, a convocat o conferință de presa in cadrul careia a anuntat ca isi incheie mandatul la sefia Serviciului Roman de Informatii. “Este un gest de sanatate democratica, nu exista nici o ratiune sa continui din moment ce mi-am indeplinit toate obiectivele”, a spus Hellvig.
Potrivit unor surse G4Media, intre seful statului si seful SRI s-a instalat raceala circula de peste un an si cam tot atunci au aparut primele zvonuri despre o posibila plecare a lui Eduard Hellvig din fruntea institutiei inainte ca presedintele Klaus Iohannis sa-si incheie mandatul. De regula, sefii serviciilor secrete pleaca odata cu presedintele care i-a numit sau putin dupa. Foarte rar inainte.
Greu de spus cum si de ce s-a ajuns la un moment dat la suspendarea comunicarii intre cei doi, mai ales ca Hellvig a fost unul dintre putinii liberali care i-au stat alaturi in campania din 2014, cand putini credeau in sansa primarului din Sibiu de a ajunge presedinte.
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, luni, ca a luat act de demisia de la sefia SRI a lui Eduard Hellvig, pe care l-a decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Comandor.
Intr-un comunicat de presa, seful statului il lauda pe Hellvig pentru realizarile sale la conducerea Serviciului Roman de Informatii.
„La acest final de mandat, SRI este o institutie bazata pe valori solide, pe un colectiv profesionist si performant, precum si pe un set corect de principii ale activitatii. Directorul Eduard Hellvig lasa, astfel, in urma o institutie reformata, pregatita structural pentru viitor, adaptabila si supla in raport cu realitati operationale in continua schimbare”, sustine presedintele.
Seful statului spune ca SRI „a redevenit o institutie ghidata de principiile democratice ale separatiei puterilor in stat, activitatea sa desfasurandu-se astazi in interiorul limitelor trasate de Constitutie si concentrandu-se pe misiunile sale definite clar de legislatia in materie de securitate nationala”.
De asemenea, el aminteste ca sub conducerea lui Eduard Hellvig s-a produs si predarea integrala catre CNSAS a dosarelor preluate de SRI de la fosta Securitate si s-a incheiat astfel un proces complex de aplicare a legii si de redare catre cetatenii romani a dreptului de a avea acces la studierea arhivei fostei Securitati.
„Activitatea SRI din ultimii ani s-a bucurat, totodata, si de recunoasterea partenerilor euroatlantici, datorita proiectelor de cooperare pe care institutia le-a desfasurat in lumea serviciilor de informatii”, mai precizeaza presedintele Iohannis.
Functia lui Eduard Hellvig va fi ocupata interimar de prim-adjunctul SRI, generalul Razvan Ionescu, cu o experienta de peste doua decenii in munca operativa a Serviciului. Inainte de a fi prim-adjunct al sefului SRI, acesta a condus o unitate centrala pentru combaterea amenintarilor transfrontaliere. (G.I.)