Primaria Municipiului Timisoara a platit, in 6 iunie 2023, ultima transa din obligatiile de 5,6 milioane de lei calculate de Administratia Fondului de Mediu (AFM), aferente perioadei 2016-2020.
Un control realizat in 2021 a constatat diferente masive intre cantitatile de deseuri declarate de fosta administratie ca fiind depozitate/reciclate in perioada 2016-2020 si cantitatile reale depozitate/reciclate.
”Am terminat de platit ce nu s-a reciclat acum sapte ani. Pentru ca cei de atunci au declarat pe hartie ca au reciclat mai mult decat au facut-o in realitate, ne-a costat pe noi acum peste 5 milioane si jumatate de lei, inclusiv penalitati. Nu sunt singurele. Inca platim luna de luna transele pentru gazul consumat acum 7-8 ani. Am pus capat acestui mod pagubos de a conduce orasul si am reusit sa recredibilizam administratia ca un partener onest, care isi asuma obligatiile”, a spus primarul Dominic Fritz.
Mai exact, in perioada amintita, fosta administratie a declarat 131.000 de tone de deseuri valorificate prin reciclare, insa inspectorii AFM au constatat ca de fapt doar 30.000 de tone au fost reciclate. Totodata, intre 2016-2020, fosta administratie a declarat ca au fost depozitate aproape 527.000 de tone de deseuri, insa in realitate aceasta cantitate era de 612.000 de tone.
Pentru aceste raportari false, Administratia Fondului de Mediu a calculat obligatii de plata si penalitati de 4,3 milioane de lei, valoarea cantitatilor de deseuri municipale nedeclarate, plus 1,3 milioane de lei penalitati. Acestea au fost esalonate in 12 rate lunare pe perioada iulie 2022 – iunie 2023, fiecare rata avand valoarea totala de 469.924 lei.
Primaria Timisoara a semnat contracte de finantare prin fonduri europene prin PNRR pentru a imbunatati colectarea selectiva a deseurilor din oras. Valoarea acestor contracte se ridica la 52 de milioane de lei.
Prin aceste fonduri, administratia se pregateste pregateste instalarea a 100 de insule digitale de colectare separata, precum si constructia a 4 centre de colectare cu aport voluntar.
Respectivele centre sunt platforme unde timisorenii isi vor putea debarasa eficient si legal deseuri speciale precum cele electronice, voluminoase, vegetale sau din constructii. Acestea vor suplimenta sistemul de colectare existent si au ca scop cresterea gradului de colectare selectiva si valorificare a deseurilor din Timisoara. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)