Tudorin Burlacu, unul dintre capii Revolutiei de la Timisoara, a fost audiat, ieri, la Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul in care fostul deputat PSD Catalin Radulescu, zis „Mitraliera”, este judecat pentru fals in declaratii in legatura cu obtinerea certificatului de „revolutionar cu rol determinant”, clasificat ulterior in „luptator cu merite deosebite”, in baza caruia a obtinut 165.640 de lei.
Procurorii DNA spun ca Radulescu ar fi facut revolutie la Pitesti, unde nimeni n-a fost ucis sau ranit – de unde e golit de continut si „rolul determinant” al acestuia. La randul lui, „Mitraliera” sustine ca a participat la Revolutie, la Timisoara, inca din data de 16 decembrie 1989.
In conditiile in care, la termenele anterioare, revolutionarii din Bucuresti audiati ca martori au declarat ca nu isi aduc aminte sa il fi vazut pe Catalin Radulescu., revolutionarul Tudorin Burlacu a dezvaluit, luni, 22 mai, ce anume a facut Catalin Radulescu la Timisoara, in decembrie 1989, pe vremea in care fostul deputat PSD era student la Medicina.
Potrivit lui Burlacu, Catalin Radulescu a fost unul dintre revolutionarii care a copiat un manifest, care ulterior a devenit Proclamatia de la Timisoara. Este vorba despre „Rezolutia Finala a Adunarii Populare din Timisoara”, din 20 decembrie 1989, care mai apoi a devenit – cu unele modificari – „Proclamatia de la Timisoara”, adoptata in 12 martie 1990.
„Am participat activ in momentele din Timisoara. Am fost printre primii care au intrat in sediul Judetenei de Partid, unde au avut loc discutii cu ministrul de atunci, Dascalescu (n.r. – Constantin Dascalescu, premier in 1989), eu fiind cel care i-am chemat la discutii si pe cei de la Opera, mai exact o delegatie a acestora. Cand am ajuns eu la Opera, tocmai s-a scris Proclamatia. Si am intitulat-o „Comunismul s-a nascut pe Neva si a murit pe Bega”.
Aceasta Proclamatie a fost citita de Florin Ioan Fortuna. Eu i-am spus: degraba o citim aici, daca n-o cunoaste tara si strainatatea. Fortuna a zis: daca sunt oameni care pleaca in delegatie in tara, sa vina in fata la Restaurantul Bulevard, sa le dam o copie a Proclamatiei. Si atunci am coborat din balconul Operei cu doi colegi si cu Proclamatia si am intrebat care sunt cei care pleaca. Evident, cea mai importanta destinatie era Bucuresti.
Si atunci l-am vazut pe Catalin Radulescu, fiindu-mi o figura cunoscuta de dinainte. Va dati seama ca nu-i cunoastem pe toti. El era doctor – stiu ca doctorii scriu urat – dar era acolo. Unii de acolo nici nu stiau sa scrie! El spunea ca pleaca la Pitesti, dar ca incearca sa ajunga la Bucuresti. Am spus ca da, acolo trebuie sa ajunga Proclamatia, ca Ceausescu spunea ca la Timisoara sunt „huligani si bande teroriste”. Stiu clar ca a avut o actiune deosebita, care i-a reusit, iar Dan Iosif a confirmat ca a ajuns Proclamatia la Bucuresti”, a declarat Tudorin Burlacu, citat de ziare.com.
Acesta s-a recomandat a fi „prim vice-presedintele al Frontului Democrat Roman” (cu presedinte Lorin Ioan Fortuna) constituit in sediul Operei din Timisoara pe 20 decembrie 1989
Reamintim ca, in 20 decembrie 2021, fostul deputat PSD Catalin Radulescu a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru ca ar fi obtinut ilegal titlul de luptator cu rol determinant in Revolutia din 1989.
Radulescu este acuzat de procurori de complicitate la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite si fals in declaratii in forma continuata, pentru ca ar fi primit titlul de „Luptator pentru Victoria Revolutiei din decembrie 1989 – Luptator cu Rol Determinant”, desi nu indeplinea conditiile prevazute de lege, potrivit unui comunicat al DNA.
In acelasi dosar, sunt deferiti justitiei Adrian Sanda, fost secretar de stat in cadrul Secretariatului de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist (SSPR) si presedinte al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptator cu Rol Determinant, precum si Corina Denisa Tanase si Cristina Valentina Cechi, membri ai comisiei, acuzati de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite.
Potrivit procurorilor, in cursul anului 2016, inculpatii Sanda, Tanase si Cechi ar fi admis cererea de acordare a titlului de „Luptator pentru Victoria Revolutiei din decembrie 1989 – Luptator cu Rol Determinant” formulata de Radulescu, desi acesta nu a desfasurat activitati revolutionare intr-o localitate in care, in urma actiunilor si confruntarilor cu fortele de represiune, au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute inainte de 22 decembrie 1989. (G.I.)