La doar doua luni de la vernisarea expozitiei „Victor Brauner: Inventii si magie”, peste 12.000 de vizitatori din tara si de peste hotare au venit la Muzeul National de Arta din Timisoara sa vada prima retrospectiva dedicata artistului organizata in Europa de Est.
Expozitia a avut vernisajul in cadrul deschiderii programului cultural „Timisoara 2023: Capitala Europeana a Culturii” si mai poate fi vizitata pana pe 28 mai. Expozitia „Victor Brauner: Inventii si magie” este un eveniment finantat de Consiliul Judetean Timis, organizat de Muzeul National de Arta Timisoara, co-organizat de Centre Pompidou Paris, Fundatia Art Encounters si Institutul Francez din Romania.
„Succesul expozitiei «Victor Brauner: Inventii si magie» ne confirma importanta investitiilor in infrastructura culturala. In calitate de finantator principal, Consiliului Judetean Timis a alocat pentru pregatirea expozitiilor Victor Brauner si Constantin Brancusi (care se va deschide publicului pe 30 septembrie la Muzeul National de Arta Timisoara) resurse semnificative pentru a aduce infrastructura muzeala la standarde internationale. Vom continua sa fim alaturi de sectorul cultural pentru a ne indeplini un obiectiv comun – acela de a face din Timisoara Capitala Artelor Vizuale din Romania”, a declarat Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.
Circa 100 de lucrari (picturi, desene, sculpturi, gravuri si documente) compun expozitia retrospectiva dedicata artistului suprarealist roman, originar din Piatra Neamt. Dintre acestea, 40 de lucrari sunt oferite cu titlu de imprumut special din partea Centre Pompidou din Paris, alaturi de lucrari din colectiile muzeelor Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseilles si ale altor muzee din Romania sau din colectii private si din strainatate.
„Probabil ca nicio expozitie din istoria muzeului nu a atras un numar atat de mare de vizitatori precum a facut-o expozitia «Victor Brauner: Inventii si magie» in doar doua luni. O expozitie de succes pentru MNArT reprezinta un raport favorabil intre un continut curatorial de calitate si o prezentare pe masura, dar factorul cel mai important ramane, desigur, publicul care alege sa vina in muzeu si sa descopere expozitiile pe care le propunem.
Pana acum, doar cu expozitia Victor Brauner, Muzeul National de Arta din Timisoara a depasit numarul total de vizitatori de anul trecut. Ne propunem ca acest tip de succes sa ramana un jalon pe care sa il atingem constant pe viitor”, completeaza Filip Petcu, directorul Muzeului National de Arta Timisoara.
In weekendul de deschidere, respectiv in zilele de 17 – 19 februarie, accesul publicului a fost gratuit, iar cei care inca nu au ajuns la Muzeul National de Arta din Timisoara au posibilitatea sa admire lucrarile semnate de Victor Brauner pana pe 28 mai.
Accesul pentru vizitarea expozitiei se poate face de miercuri pana duminica, pretul unui bilet fiind de 55 lei. Conform programului de vara, Muzeul National de Arta din Timisoara poate fi vizitat in intervalul orar 13.00 – 21.00. Accesul este gratuit pentru toate categoriile de public in fiecare a treia zi de miercuri a lunii.
„Atunci cand am pornit la drum cu ideea unei prime retrospective adevarate a lui Victor Brauner in tara sa natala, stiam ca este un artist mult prea putin cunoscut in Romania si ne doream sa contribuim la schimbarea acestei stari de fapt.
La doua luni de la vernisaj putem vorbi, iata, de peste 12.000 de vizitatori unici ai expozitiei «Victor Brauner: Inventii si magie». Sunt statistici care ne bucura si ne fac mai increzatori ca efortul nostru comun, al co-organizatorilor, va produce acea transformare fundamentala la nivelul perceptiei asupra acestui mare artist suprarealist”, spune Ovidiu Sandor, fondator si presedinte Fundatia Art Encounters.
Cei care nu pot ajunge la Timisoara sa admire expozitia Victor Brauner sau vor sa pastreze amintirea sa si dupa incheierea acesteia, pot achizitiona catalogul lansat cu acest prilej in editie bilingva (romana si engleza) coordonat de curatoarea expozitiei, Camille Morando, care cuprinde texte semnate de nume marcante ale scenei culturale precum Catalin Davidescu, Catherine Hansen, Radu Stern, Bernard Blistène, Irina Carabas, Andreea Foanene, Diana Marincu, o biografie Victor Brauner si fotografii de arhiva cu artistul. Catalogul este disponibil in retelele de librarii Carturesti, Humanitas, Librarium, La Doua Bufnite si Kyralina.
Expozitia „Victor Brauner: Inventii si magie” a fost posibila si datorita unor importante contributii private, precum cea a partenerului principal al expozitiei – Banca Transilvania, dar si prin contributiile venite din partea KPMG, Arta Grafica, Regina Maria si cu sprijinul neconditionat al Comité Brauner si Fondation du Judaïsme Français. (I.P.)