A murit cantaretul Tiberiu Ceia, cel mai de seama reprezentant al muzicii populare din Banat. „Frumoasa-i vecina noastra” va rasuna in ceruri

Tiberiu Ceia, marele cantaret de muzica populara, cel mai de seama reprezentant al folclorului din Banat, a plecat sa cante in ceruri. Decesul celebrului artist a fost anuntat de TVR Timisoara. „Colegul nostru Tiberiu Ceia ne-a parasit in urma cu cateva minute. Tristetea de a fi pierdut un om si un artist exceptional nu va umbri bucuria si sansa de a-l fi avut aproape ani multi. Marii artisti traiesc atata vreme cat opera lor ramane vie. Iar Tiberiu Ceia ne va canta, peste generatii, de drag si de dor. Drum luminat, draga Tibi!”, transmite TVR Timisoara.


Tiberiu Ceia s-a nascut pe data de 16 iulie 1940 in Timisoara. Primele cantece le-a auzit in casa de la mama sa venita din Bihor si de la tatal sau de la Oravita.

Talentul l-a mostenit de la ambii parinti, dar si de la bunici. Bunicul din partea mamei avea un glas superb, iar cel din partea tatalui era corist si canta in fanfara Varadiei de langa Oravita.

Avea doar cinci ani cand a inceput sa cante prin casa odata cu muzica Ioanei Radu si a Mariei Lataretu, in timp ce acestea erau difuzate la Radio. Tot cinci ani avea cand, la Gradina Capitol din Timisoara, Tiberiu Ceia a cantat ”Cruce alba de mesteacan”, cantec invatat de la tatal sau.

Debutul oficial a avut loc in anul 1967, pe scena Operei din Timisoara.

Dupa terminarea Liceului „C.D. Loga” din Timisoara, a urmat Şcoala Tehnica Financiara timp de doi ani. Apoi a mers la Universitatea din Timisoara, unde visul sau era sa termine Facultatea de Filologie. În 1967 a devenit profesor de limba si literatura romana, si tot atunci a cantat in cadrul emisiunii de televiziune „Dialog la distanta”, in concursul dintre Timisoara si Iasi. A castigat si a devenit oficial interpret de muzica populara in seara de 21 mai.

La meseria de profesor a renuntat dupa 12 ani, timp in care a fost profesor si la gimnaziu, si la liceu. In perioada aceea incepuse sa fie chemat la spectacole. În 1978 a plecat definitiv din invatamant. A ales scena concertand alaturi de ansamblul Doina Oltului sub indrumarea directorului Gheorghe Stan. Au urmat o serie de colaborari cu majoritatea orchestrelor din tara.

Tiberiu Ceia si-a iubit munca, conceptia, creatia. A fost director de scoala, director de Ansamblu artistic, redactor sef, apoi director la Studioul TVR Timisoara.

A ramas la TVR Timisoara in postura de realizator al emisiunii «Cantecul de acasa», pe canalul 3 al TVR, impreuna cu tanara sa colaboratoare Felicia Stoian si mai tanarul Ioan Popa.

Albume:

Ma dusei la Varadie – Vinil, Electrecord, STM-EPE 01399

Tot asa ma bate gindul – Vinil, Electrecord, ST-EPE 01739

Doi Voinici din lumea mare (impreuna cu Ion Dolanescu) – Electrecord, ST-EPE 02016

Dragu Mmi-i sa cint prin sat – Vinil, Electrecord, ST-EPE 02293

Tiberiu Ceia – Vinil, Electrecord, ST-EPE 02669

Glas de clopot, – Vinil, Electrecord, ST-EPE 03910

Tiberiu Ceia (1980) -Caseta, Electrecord, STC 00109

Glasul meu nu-i de vanzare – Caseta, Electrecord, STC 001139

M-am gindit, lume, sa-ti cint (1990) – Vinil, Electrecord, ST-EPE 04141

Frumoasa vecina noastra (1998) – CD, Electrecord, EDC 253

Banateanu cat ii viu (2003) – CD, Electrecord, EDC 441

Mi-o fost drag in viata mea (2006), CD

Discuri 7 inch

Tiberiu Ceia – Vinil, Electrecord, EPC 10.308

Tiberiu Ceia,Vinil, Electrecord, 45-STM-EPC 10.459

Compilatii

Fonoteca de Aur, Caseta, Studio Recording

Tiberiu Ceia Și Invitatii Sai (2008), CD, IJAC Music Production, IMP-004

Frumoasa Vecina Noastra (19 Aprilie 2012), CD, Taifasuri, 358

(Impact Press)

Leave a Reply