Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a 27 de persoane, 13 lucratori vamali si 14 agenti ai politiei de frontiera care la data faptelor isi desfasurau activitatea in birourile vamale si punctele de frontiera din localitatile Albita, Oancea, Sculeni, Stanca-Costesti, Iasi si Bors, in sarcina carora s-a retinut comiterea unor infractiuni de luare de mita si trafic de influenta, comise in forma simpla si continuata.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut, in esenta, urmatoarea stare de fapt:
In perioada 01 iulie 2021 – 12 septembrie 2022, inculpatii mentionati mai sus, in calitate de lucratori vamali si politisti de frontiera, in mod repetat, ar fi pretins si primit sume de bani cuprinse intre 20 si 250 euro, de la persoane care efectuau activitati de transport calatori sau de marfuri dinspre Republica Moldova in tari ale Uniunii Europene si invers.
In schimbul banilor primiti cu titlu de mita, inculpatii si-ar fi incalcat atributiile de serviciu in sensul ca ar fi favorizat trecerea persoanelor si/sau coletelor respective fara a dispune masurile legale pentru nerespectarea dispozitiilor referitoare la transportul anumitor cantitati de marfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de sedere in Uniunea Europeana de catre cetateni extra-comunitari.
In cauza au fost dispuse masuri asiguratorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.
Anterior, la data de 27 februarie 2023, procurorii anticoruptie au incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei cu un inculpat, la data faptei lucrator vamal in cadrul Directiei Regionale Vamale Galati – Biroul Vamal de Frontiera Oancea, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.
In prezenta aparatorului ales, inculpatul a declarat expres ca recunoaste comiterea faptei retinute in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 (trei) ani inchisoare cu suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani si interzicerea unor drepturi.
Activitatile descrise au fost desfasurate in cadrul unei actiuni in coordonare cu autoritati judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (agentie a Uniunii Europene pentru cooperare judiciara in materie penala). De asemenea, procurorii anticoruptie au mai beneficiat de sprijin din partea Directiei Generale Anticoruptie si a IGPR – Directia de Operatiuni Speciale. (V.E.)