Medicul veterinar dr. Flavius Nicoara, directorul Directiei Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis, a abordat cateva subiecte extrem de sensibile la o intalnirea cu presa, care a precedat sesiunea de informare a agentilor economici cu privire la noutatile legislative din domeniul sigurantei alimentelor organizata, in 7 martie, de CCIA Timis.
In primul rand, seful veterinarilor din Timis a punctat faptul ca a acceptat invitatia CCIA Timis pentru a lamuri, pentru agentii economici prezenti la intalnire, ce inseamna siguranta alimentelor si cine efectueaza controalele in acest domeniu.
„Singura institutie care este responsabila de igiena aliementelor, pe tot fluxul de la producator pana la consumatorul final, este Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. In toate punctele critice unde alimentul se poate contamina, se instituie puncte de control”, a precizat Flavius Nicoara.
In acest context, directorul DSVSA Timis a dezvaluit ca institutia pe care o conduce desfasoara controale pana si la nivelul comertului online cu produse din carne, atentionand ca in judetul Timis nu exista niciun producator autorizat.
„Nu inteleg increderea cetatenilor in acesti producatori privati, a caror produse din carne nu se stie daca sunt controlate din punct de vedere sanitar-veterinar. Pentru depistarea comerciantilor de produse din carne am instituit operatiunea “Consumatorul misterios”, in cadrul careia medicii veterinari acceseaza pagini, monitorizeaza Facebook-ul, si suna la carmangeriile clandestine.
Sanctiunile nu sunt mari, pana in 2.000 de lei amenda, dar produsele de carmanegerie sunt confiscate, iar producatorul suporta si cheltuielile cu denaturarea si incinerarea acestora. Atragem atentia consumatorilor ca nu pot sa reclame eventuale imbolnaviri, daca-si fac cumparaturile din comertul paralel”, a declarat Flavius Nicoara.
In cazul in care situatia din teren o impune, se pot face sesizari la politie, iar producatorii pirat se pot alege cu dosare penale.
Revenind la intalnirea cu agentii economici gazduita de CCIA Timis, specialistii de la DSVSA Timis, directorul executiv Flavius Nicoara si consilierul de la Biroul Autorizari, Corina Padurariu, au dezbatut teme care au vizat:
regulile de bune practici de lucru si igiena in lantul de aprovizionare, depozitare, procesare si comercializare a produselor alimentare;
marca de sanatate/identificare, restrictii si derogari de la importul/exportul produselor alimentare -semnificatii in contextul actual al evolutiei bolilor infectioase (Reg. 605/2021(UE) al Comisiei de stabilire a masurilor speciale de combatere a pestei porcine africane, Ord. 10/2008 ANSVSA – Norma sanitara veterinara care stabileste procedura pentru marcarea si certificarea produselor de origine animala destinate consumului uman;
procedura de retragere a produselor de pe piata – retragerea voluntara/oficiala – sistemele de alerta rapida RASFF si AAC (Reg. 178/2004 EC de stabilire a principiilor si a cerintelor generale ale legislatiei in domeniul alimentelor, de infiintare a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara si de stabilire a procedurilor in domeniul sigurantei alimentelor). (G.I.)
Ar fi cazul sa mearga si la Smartfit 2, de langa AEM sa vada in ce conditii se prezinta bazinul,saunele cat si jacuzzi. Apa verde, pestilentiala, igrasie,mucegai si multe altele. Ce e trist ca sunt multi copii la cursurile de inot, care au parte de asa cură de “imunitate”.