Sefa Serviciului Juridic din cadrul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Timisoara, consilier juridic Cosmina Popescu, a ajuns in vizorul organelor judiciare, in dosarul afaceristului aradean Marius Cosma – denuntatorul directorului Florea Dascalu, din Ministerul Transporturilor – dupa ce a indus in eroare instanta de judecata si a contribuit la ridicarea sechestru asigurator aplicat de procurori, in acest caz, pentru recuperarea unui prejudiciu de peste 30 milioane de lei.
Mai exact, la termenul din 23 februarie, de la Tribunalul Arad, unde s-a judecat contestatia lui Marius Cosma si Tredeco Holding fata de sechestrul pus de procurori, jurista sefa Cosmina Popescu – care s-a prezentat in calitate de aparator al CNAIR – a comunicat instantei ca, pana la acel moment, DRDP Timisoara nu s-a constituit parte civila pentru suma de 30.247.825,50 lei. Mai exact, a spus judecatorilor ca firma de stat pe care o reprezinta nu se considera pagubita pentru cele 6 milioane de euro platite pentru un contract obtinut de inculpat prin prezentarea de documente false.
Paradoxal, dupa cum se poate vedea si din documentul atasat, Cosmina Popescu semnase in 22 februarie, deci cu o zi mai devreme, adresa nr. 220/12/22.02.2023, prin care DRDP Timisoara anunta IPJ Arad, Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice, faptul ca se constituie parte civila in proces cu suma de 30.247.825,5 lei, inclusiv TVA, reprezentand valoarea decontarilor efectuate de catre CNAIR – DRDP Timisoara catre firma afaceristului aradean Marius Cosma.
Sa fi uitat Cosmina Popescu ce a semnat cu o zi in urma sau a indus instanta de judecata in eroare, in mod intentionat, penstru a salva bunurile lui Marius Cosma si ale firmei sale, Tredeco Holding?
La fel de socant este ca DRDP Timisoara nu a transmis organelor de urmarire penala constituirea de parte civila facuta in 22 februarie decat a doua zi, adica dupa inchiderea dezbaterilor de la Tribunalul Arad.
In prezent, in lumina deciziei date de instanta, inculpatul Marius Cosma si Tredeco Holding pot sa isi instraineze toate bunurile, existand riscul ca, in cazul in care li se vor imputa daune materiale, sa nu mai poata fi recuperat prejudiciul cauzat prin comiterea infractiunii de inselaciune cu consecinte deosebit de grave sau sa fie confiscat folosul ilicit dobandit, in favoarea statului.
Ramane de vazut daca Directia Nationala Anticoruptie va fi interesata de modul in care afaceristul aradean si firma sa Tredeco Holding au „scapat” de sechestrele instituite pentru recuperarea prejudiciului de peste 6 milioane de euro. (V.E.)
Citeste mai mult in bihorjust.ro