Mihai Sora s-a stins din viata la varsta de 106 ani! Anuntul, facut de sotia scritorului si filozofului nascut in Ianova, Timis. „E frig fara tine, iubitule”

Filozoful si eseistul roman Mihai Sora a murit sambata, 25 februarie, a anuntat sotia acestuia intr-un mesaj pe Facebook. Mesajele de condoleante au inceput sa curga dupa mesajul de adio al partenerei sale de viata.


„𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢 𝐒𝐨𝐫𝐚 – 𝟕 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟏𝟗𝟏𝟔 – 𝟐𝟓 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑

E frig fara tine, iubitule,

ai fost fericire pura: nu doar un om frumos, ci Frumusetea insasi, credinta, nadejdea si dragostea, cum spune cuvantul apostolic. Si niciodata nu-ti voi fi indeajuns de recunoscatoare pentru tot ce mi-ai daruit timp de aproape doua decenii. Tu m-ai scos de pe sinele destinului meu si m-ai legat ireversibil si armonios de al tau, cu o gratie de care numai tu erai capabil si pe care nu multi pamanteni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima.

Inca nu stiu cum va arata ziua de maine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui sa traiasca vesnic – nu numai in Rai, unde, negresit, tu vei sta, ci si pe punctul acesta albastru, botul de apa si huma care pluteste in spatiu si pe care opt miliarde de alte fapturi omenesti – dar niciuna ca tine – convietuiesc, se cearta sau se iubesc, se razboiesc ori isi sunt – unele, altora – sprijin. E frig fara tine, iubitule”, este mesajul postat de sotia omului de cultura pe pagina de Facebook.

Cine a fost Mihai Sora:

Nascut in 7 noiembrie 1916, la Timisoara, Mihai Sora a fost considerat un reper pentru lumea intelectuala a Romaniei. Extrem de activ pe retele de socializare, Sora a fost mereu prezent la protestele din piata victoriei din 2017 – 2018.

A urmat studii de filosofie la Universitatea din Bucuresti (1934-1938), unde l-a avut profesor, printre altii, pe Nae Ionescu, dupa care a plecat la Paris, unde a obtinut titlul de doctor in filosofie, devenind pentru o vreme cercetator la Centre National de la Recherche Scientifique. Revenit in tara, s-a dedicat unei vaste activitati editoriale, regandind din temelii colectia „Biblioteca pentru toti”, in care vor aparea in deceniile sapte, opt si noua cele mai importante carti ale culturii universale. Din anii ’70 a inceput sa publice dialoguri filozofice in revistele literare, care mai tarziu vor alcatui carti de referinta in filozofia romaneasca. Dupa 1990 a fost membru fondator al Grupului pentru Dialog Social si a ocupat fotoliul de ministru al Invatamantului in primul guvern de dupa revolutie (Templul Coral).

Dupa evenimentele din decembrie 1989 a fost ministru al invatamantului in primul guvern Petre Roman (30 decembrie 1989–28 iunie 1990). Sora a precizat ca si-ar fi dat demisia din guvern in semn de protest fata de mineriadele din 13–15 iunie 1990 si ca ar fi refuzat sa fie reconfirmat pe post in guvernul constituit dupa alegerile din mai.

In anul 2000, Mihai Sora si alti intelectuali (Sorin Vieru, Horia Roman Patapievici) s-au alaturat unei manifestatii impotriva lui Corneliu Vadim Tudor si a extremismului politic.

Mihai Sora a fost unul dintre oponentii vocali ai modificarilor la legile justitiei, care au declansat protestele din 2017–2018, alaturandu-se deseori demonstrantilor, in ciuda varstei inaintate.

Pozitia sa in cadrul demonstratiilor: „Ceea ce au facut guvernantii in aceasta noapte pot face oricand, in orice moment, cu orice lege, nu doar in Justitie. Daca acum pui lacat pe independenta Justitiei, maine poti interzice circulatia persoanelor, poti suprima internetul, presa libera; poti inchide granitele, poti trimite oamenii in lagare, la munca silnica ori ii poti, pur si simplu, extermina. Iar toate acestea in numele votului democratic care te-a adus la Putere, in numele „democratiei”, al poporului… In numele „democratiei populare. Mecanismul de atac la statul de drept este predictibil si isi dovedeste, iata, ciclicitatea implacabila. A fost noaptea mintii guvernantilor. Este prea mult si prea periculos pentru a-i lasa sa-si faca in continuare de cap!”.

Primarul municipiului Timisoara, Dominic Fritz, a reactionat in urma anuntului privind decesul filosofului Mihai Sora, afirmand ca a ramas ”umorul lui fin, rezistenta tenace, vitalitatea inepuizabila si incapatanarea de a nu renunta la principii”. Edilul s-a referit si la legatura pe care Sora o avea cu Timisoara, acesta urmand cursurile Liceullui C.D. Loga unde ”s-a intors ori de cate ori a avut ocazia”, relateaza news.ro

”Mihai Sora, acel mare timisorean, a plecat. Au ramas umorul lui fin, rezistenta tenace, vitalitatea inepuizabila si incapatanarea de a nu renunta la principii.

Legatura lui cu Timisoara a durat o viata: aici a mers la scoala, din 1927 (!) la indragitul sau liceul Loga, aici s-a simtit acasa si aici s-a intors ori de cate ori a avut ocazia”, a scris sambata, pe pagina sa de Facebook, Dominic Fritz.

Primarul din Timisoara a aratat, de asemenea, ca marele filosof a fost o inspiratie pentru generatii de romani.

”Mihai Sora a fost o inspiratie pentru generatii de romani, a echilibrat revolta cu speranta, generozitatea cu determinarea, intelepciunea cu amuzamentul. Ne va ramane un far calauzitor, in Timisoara, Romania si Europa. Drum lin!”, si-a incheiat Dominic Fritz mesajul.

Filosoful Mihai Sora a murit sambata, la varsta de 106 ani. El s-a nascut la 7 noiembrie 1916, la Ianova (comuna Remetea Mare) de langa Timisoara, in Imperul Austro-Ungar, in familia preotului ortodox Melentie Sora. (I.P.)

Leave a Reply