VIDEO Mica Unire a fost sarbatorita si la Timisoara. Scurta ceremonie militara si religioasa la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din fata sediului IPJ Timis

Aniversarea a 164 de ani de la Mica Unire a fost marcata si la Timisoara, azi, 24 ianuarie, printr-o ceremonie militara si religioasa care a avut loc la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, situat in fata sediului Inspectoratului de Politie al Judetului Timis.


Manifestarea organizata de Prefectura Timis a starnit interesul timisorenilor, care au venit sa vada defilarea Detasamentului de Onoare format din militarii Brigazii 18 Cercetare si Supraveghere „Decebal”, cu Drapelul de Lupta, dar si celelalte detasamente apartinand Ministerului Afacerilor Interne.

Programul a inceput, imediat dupa ora 10, cu realizarea dispozitivului si intampinarea persoanelor oficiale, dupa care s-a prezentat onorul, s-a salutat drapelul de lupta, s-a intonat Imnul National al Romaniei, moment care s-a incheiat cu slujba religioasa oficiata de un sobor de preoti. Oficialitatile locale au rostit alocutiuni, dupa care s-a trecut la depunerea de coroane, jerbe si buchete de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Detasamentul de Onoare a defilat, iar ceremonia s-a incheiat, in mai putin de o ora, cu traditionala hora, in care s-au prins participantii, pe versurile cantecului patriotic Hora Unirii.

In 24 ianuarie 1859, sub conducerea liderului unionist Alexandru Ioan Cuza, a avut loc Unirea Principatelor Romane (Moldova si Tara Romaneasca). Aceasta unire a fost primul pas important pe calea infaptuirii statului national unitar roman.

Pentru Biserica Ortodoxa Romana, Unirea Principatelor Romane a constituit un pas important pentru recunoasterea oficiala a autocefaliei, in anul 1885, iar Unirea de la 1 decembrie 1918 a constituit un element favorabil pentru ridicarea Bisericii Ortodoxe Romane la rang de Patriarhie, in anul 1925.

„Jur in numele Prea Sfintei Treimi si in fata Tarii mele, ca voi pazi cu sfintenie drepturile si interesele Principatelor Unite, ca voi fi credincios constitutiei in textul si in spiritul ei, ca in toata domnia mea voi veghea la respectarea legilor pentru toti si in toate uitand toata prigonirea si ura, iubind deopotriva pe cel ce m-a iubit si pe cel ce m-a urat, neavand dinaintea ochilor mei decat binele si fericirea natiei romane. Asa Dumnezeu si compatriotii mei sa-mi fie ajutor!”, este juramantul rostit de colonelul Alexandru Ioan Cuza cand a fost ales, la Bucuresti, Domn al Principatelor Unite.

Unirea statelor Moldova si Tara Romaneasca reprezinta prima etapa in crearea statului unitar roman modern. (Mara Ion)

Leave a Reply