Kronen Zeitung: Guvernul Austriei ar putea sa cada, dupa votul impotriva aderarii Romaniei la Spatiul Schengen. Partidul Verzilor nu-si asuma decizia premierului Nehammer

Decizia guvernului austriac de a se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen ar putea duce la prabusirea coalitiei de guvernare de la Viena, scrie publicatia Kronen Zeitung din Austria. Conform acesteia, diviziunile profunde din interioriul guvernului austriac sunt tot mai puternice, acum, dupa veto-ul Austriei.


Conform informatiilor din presa austriaca, Partidul Verzilor, una dintre formatiunile care compun coalitia de guvernare de la Viena, nu a sustinut veto-ul impus de cancelarul Nehammer, in Consiliul JAI si este extrem de nemultumita de aceasta decizie.

Desi vicecancelarul Werner Kogler si liderul Verzilor, Sigi Maurer, au ramas tacuti, vineri, au trimis-o, in schimb, pe ministra justitiei, Alma Zadic, sa isi exprime nemultumirea. Aceasta a subliniat, la Bruxelles, ca partidul sau nu a sustinut veto-ul”, scrie publicatia austriaca. Conform Kronen Zeitung, vicecancelarul Kogler, din Partidul Verzilor, a incercat sa-l convinga pe ministrul de interne Karner, membru al formatiunii conservatoare OeVP, sa gaseasca solutii de compromis, insa nu s-a ajuns la niciun consens.

Totusi, Verzii au incercat sa evite asumarea responsabilitatii pentru aceasta decizie a guvernului din care fac parte – intr-o postare pe Twitter, unul dintre reprezentantii acestora, Michel Reimon, a sustinut ca „fiecare ministru a fost liber in decizia luata la Bruxelles” si ca Verzii nu au avut nicio influenta asupra cancelarului. Reimon a spus, de asemenea, ca spera ca decizia sa poata fi reparata in cadrul unei alte coalitii. Cu toate acestea, el a subliniat ca aceasta decizie nu este un motiv pentru ruperea coalitiei si pentru convocarea de noi alegeri.

Din pacate, a trebuit sa se recurga la astfel de metode pentru a fi auziti la Bruxelles”, este scuza invocata de guvernul Austriei pentru veto-ul sau neasteptat. In plus, conservatorii spun ca nu inteleg care este „motivul acestei surescitari”, deoarece si Olanda a votat impotriva Romaniei si Bulgariei, mai scrie publicatia austriaca.

De altfel, presa austriaca mai scrie ca ministrul de externe, Alexander Schallenberg, a aparat refuzul Austriei fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, sugerand ca guvernul de la Viena a fost nevoit sa recurga la acest gest pentru a se face auzit in forurile europene: „Noi nu suntem un stat care blocheaza si pune veto-uri. Este mai degraba un strigat de ajutor”, a spus el.

Austria nu a blocat aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, ci doar „nu a vrut sa se faca acum”, a explicat Schallenberg intr-un interviu acordat, vineri, canalului TV Puls24. Oficialul austriac mai sustine ca guvernul sau a vrut chiar sa scoata subiectul Schengen de pe ordinea de zi a Consiliului JAI si sa se vorbeasca din nou despre asta peste sase luni.

El a negat, insa, ca acest veto are de-a face cu alegerile locale din Austria Inferioara, unde partidul sau a pierdut teren in favoarea extremistilor de dreapta, care au pozitii radicalizate fata de imigratie. In acelasi timp, el a criticat reactia Romaniei, pe care o considera prea „emotiva”, dupa ce, joi, MAE de la Bucuresti l-a rechemat in tara pe ambasadorul din Austria, Emil Hurezeanu.

Decizia guvernului austriac, criticata inclusiv de presedintele tarii Presedintele Austriei Alexander Van der Bellen spune ca regreta decizia guvernului sau, care a blocat aderarea la Schengen a Romaniei, si care acum a dus la situatia in care economia austriaca este amenintata de contramasuri romanesti.

“Regret profund decizia guvernului austriac de a bloca aderarea #Schengen a Romaniei si Bulgariei. Este adevarat ca Austria se afla intr-o situatie dificila din cauza numarului foarte mare de solicitanti de azil. Dar blocada Schengen nu contribuie la o solutie. Dimpotriva, economia austriaca este acum amenintata cu amenzi ca urmare a contramasurilor romanesti. Nu putem face fata provocarilor din domeniul zborului si migratiei decat impreuna cu partenerii nostri din UE. Sper ca o solutie prin dialog este posibila in curand”, a transmis pe Twitter Alexander Van der Bellen.

Romania raceste relatiile diplomatice cu Austria dupa veto, iar Ministerul Afacerilor Externe l-a chemat de urgenta in tara pe ambasadorul in Austria, Emil Hurezeanu. Chemarea are legatura cu votul negativ pe care Austria l-a dat Romaniei in privinta aderarii la spatiul Schengen. MAE anunta: „Este un gest politic care subliniaza pozitia Romaniei de dezacord ferm cu conduita Austriei si indica decizia de diminuare a nivelului actual al relatiilor cu acest stat”.

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a spus, in prima declaratie dupa ce a votat impotriva intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen, ca este „suparat” ca „s-a trezit cu documentele juridice” ale extinderii spatiului de libera circulatie pe masa. El a sustinut in continuare teza celor 100.000 de migranti ilegali care au intrat pe teritoriul Austriei, desi a admis ca cei mai multi dintre acestia pleaca mai departe in alte tari UE, potrivit publicatiei Der Standard. (M.I.)

Sursa: digi24.ro

Leave a Reply