SOC la Palatul Victoria! Sorin Cimpeanu a demisionat din functia de ministru al Educatiei, in urma scandalului in care a fost acuzat de plagiat

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, si-a anuntat demisia, joi seara, in urma unei petitii publice in care mai multe personalitati din societatea civila i-au cerut sa plece. Acesta a fost acuzat ca “a plagiat si ii apara pe plagiatori”, dupa ce jurnalista Emilia Sercan a dezvaluit ca ar fi plagiat 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Bucuresti, alaturi de care a semnat, in 2000, ca al patrulea autor, noua pagini dintr-un curs universitar.


Jurnalista Emilia Sercan a scris pe pressone.ro ca Sorin Cimpeanu si-a insusit prin plagiat 13 capitole publicate anterior sub semnatura altor doi profesori de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Bucuresti.

Potrivit acesteia, politicianul si-ar fi insusit capitole intregi semnate anterior de alti doi autori.

Am decis, din proprie initiativa, sa demisionez din functia de ministru al educatiei. A fost o sansa si o onoare pentru mine sa incep reformarea din temelii a sistemului national de invatamant.

Am preluat mandatul de ministru nu pentru ca nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam si una si alta. Am venit intr-un moment extrem de dificil cu dorinta de a schimba lucrurile in bine.

Mi-am inceput mandatul intr-o criza sanitara fara precedent si am luptat pentru ca in toata acea perioada elevii sa mearga la scoala cu prezenta fizica. Am militat in mod constant si am asigurat cadrul legal pentru ca finantarea educatiei sa creasca.

In mandatul de ministru al Educatiei am reusit schimbari care au pus bazele reformei “Romania Educata”:

  1. un sistem de educatie timpurie integrat, prin preluarea creselor in sistemul de invatamant;
  2. indeplinirea jaloanelor PNRR care asigura suportul financiar atat de important pentru reforma sistemului de invatamant; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educatie, iar acum educatia are doar in PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Pana acum am contractat si sunt in derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului scolar – prima runda (1,14 miliarde lei) si toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universitatilor romanesti (1,24 miliarde lei);
  3. organizarea concursurilor pentru ocuparea functiilor de director in scoli;
  4. marirea burselor elevilor;
  5. recunoasterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
  6. rezolvarea problemei decontarii integrale a navetei elevilor;
  7. demararea reformarii planurilor-cadru si curriculumului aferent – o schimbare atat de mult asteptata;
  8. extinderea programului Masa calda in scoli de la 150 de unitati la 450 de unitati de invatamant;
  9. introducerea invatamantului dual la nivel universitar;
  10. internationalizarea universitatilor romanesti prin reglementarea diplomei joint degree;

Si multe altele………

Am elaborat proiectele Legilor “Romania Educata” si am parcurs procedura de dezbatere publica, in urma careia am finalizat cele doua proiecte, preluand foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel incat aceste proiecte sa raspunda pe deplin asteptarilor si nevoilor reale ale societatii.

Sunt omul care construieste si nu sunt omul care darama!

Cu totii avem obligatia sa contribuim si sa sustinem reforma in educatie!

Cred in Romania Educata si voi sustine Legile “Romania Educata” din calitatea mea de profesor, de rector si de senator.

Proiectele legilor “Romania Educata” reprezinta cea mai buna sansa pentru o educatie asa cum cred ca ne dorim cu totii. Altfel, in lipsa unui acces echitabil la o educatie de calitate, vor fi si mai multi oamenii care nu percep continuturi si nu inteleg adevaratul sens al cuvintelor.

Le multumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa sustina educatia”, a scris Sorin Cimpeanu, pe pagina de Facebook. (I.P.)

Leave a Reply