In luna mai a acestui an, cetateanul roman de origine iordaniana Al Shawish Mueen era retinut de catre DNA Timisoara si apoi arestat de catre Curtea de Apel Timisoara. Acesta era acuzat de dare de mita catre Florin Roman, arhitectul-sef al comunei Giroc, care l-a si denuntat Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timisoara.
La prima vedere, era o mare lovitura data de catre DNA Timisoara in lupta impotriva coruptiei si era laudabil demersul bietului functionar public Florin Roman (foto stanga), arhitectul comunei Giroc, care ar fi dat dovada de o verticalitate extraordinara si nu a acceptat mita oferita. E drept ca banii nu s-au mai dat niciodata in ciuda insistentelor denuntatorului, dar asta e o poveste care va fi prezentata cititorilor cu alta ocazie.
Problema este ca in prezent s-a dovedit ca lucrurile stau exact pe dos. Adica pe masa procurorilor DNA Timisoara stau mai multe denunturi care il privesc exact pe Florin Roman, arhitectul comunei Giroc.
Acuzatiile sunt dintre cele mai grave, respectiv luare de mita in forma continuata (art. 289 Cod penal cu aplicarea art. 35 Cod penal – pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 13 ani), spalare de bani in forma continuata (art. 49 din Legea nr.129/2019 cu aplicarea art. 35 Cod penal – pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 13 ani), folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane (art. 301 Cod penal cu referire la art. 35 Cod penal – pedeapsa este inchisoarea de la 1 la 8 ani) si constituirea unui grup infractional organizat (art. 367 alin. 1 si 2 Cod penal – pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani).
Sumele de bani cu privire la care exista suspiciunea ca reprezinta mita luata de catre Florin Roman sunt de ordinul milioanelor de euro. Acestea au fost incasate de catre firmele mamei (71 de ani), tatalui (80 de ani), dar si ale unor interpusi ai arhitectului Florin Roman.
Toti urmeaza sa dea explicatii in fata procurorilor anticoruptie. Spaga era mascata in facturi emise de firmele controlate de catre Florin Roman si vizau ”Servicii proiectare si consultanta”. Dupa incasarea spagilor, se pare ca banii erau spalati prin diferite achizitii de bunuri.
Practic, pentru ca arhitectul comunei Giroc, Florin Roman, sa aprobe proiectele imobiliare dezvoltate in zona, fiecare dezvoltator imobiliar era constrans sa dea mita, respectiv sa achite facturi care totalizeaza mai multe milioane de euro in contul firmelor indicate de catre arhitect si pe care acesta le controla. Ulterior incasarii spagilor prin firmele interpuse, acestea livrau proiecte imobiliare pe care le inaintau Primariei Giroc, unde Florin Roman avea grija ca acestea sa fie aprobate.
Averea stransa de catre acest functionar public al unei comune din Romania si familia sa este fabuloasa. Dincolo de casa impresionanta unde locuieste (foto 2), acesta detine o colectie de masini care valoreaza mai multe milioane de euro.
Evident, o avere care este verificata in prezent de catre procurorii DNA Timisoara, care sunt pe cale sa finalizeze unul dintre cele mai mari dosare de coruptie si spalare de bani din Romania.
In prezent, dezvoltatorii imobiliari care in ultimii ani au fost constransi sa dea spaga pentru aprobarea proiectelor imobiliare din comuna Giroc fac coada la DNA Timisoara.
Este cunoscuta imprejurarea ca daca denunta mita pe care au dat-o inainte de sesizarea autoritatilor acestia beneficiaza de cauza de nepedepsire prevazuta de lege. Plus ca legea le da posibilitatea sa recupereze sumele de bani pe care au fost obligati sa le achite cu titlu de mita pentru a obtine aprobarile necesare de la Primaria Giroc.
Ramane de vazut daca Florin Roman va fi retinut de catre procurorii DNA Timisoara si trimis in judecata pentru a se stabili daca a comis infractiunile de care este acuzat. (I.P.)
Sursa: bihorjust.ro