Judecatorii si procurorii, acces fara examen in profesia de avocat. Noile legi ale Justitiei stabilesc categoria magistratilor care pot intra “la liber” pe portile barourilor

Potrivit Proiectului de Lege privind statutul magistratilor, adoptat in sedinta de Guvern din data de 24 august 2022, judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, inclusiv din structurile specializate de parchet, care au functionat cel putin cinci ani la aceasta instanta sau, dupa caz, la aceste parchete sau structuri specializate de parchet, precum si membrii alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii – judecatori si procurori, la expirarea mandatului de membru al Consiliului, pot opta pentru intrarea in avocatura sau notariat, fara examen sau concurs.


Desi, in ultimii ani, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania s-a exprimat impotriva accesului liber in avocatura a judecatorilor si procurorilor, fara a exista o reciprocitate in privinta avocatilor care doreau sa intre in magistratura, iata ca ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a reusit sa transeze aceasta problema, astfel ca accesul fara concurs se va face doar intr-un singur sens.

In acest sens, referitor la profesionalizarea procesului de selectie a magistratilor, proiectul prevede eliminarea oricaror modalitati alternative de intrare in magistratura fara concurs (ex. prin interviuri), cu exceptia magistratilor pensionari, care pot fi reincadrati fara concurs dupa pensionare la instantele sau parchetele care nu pot functiona normal din cauza numarului mare de posturi vacante.

Sa mai spunem ca noile modificari din legile Justitiei vizeaza reglementarea la nivel primar a tuturor aspectelor care privesc cariera magistratilor, in acord cu deciziile Curtii Constitutionale in materie: admiterea in magistratura, stagiul si examenul de capacitate, numirea magistratilor, promovarea acestora, efectiva sau pe loc, evaluarea si formarea profesionala, numirea in functii de conducere, revocarea din aceste functii, delegarea, detasarea, transferul, numirea judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator. (G.I.)

Leave a Reply