Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Pius Brinzeu” Timisoara, in avangarda procesului de digitalizare a sistemului sanitar romanesc

Digitalizarea activitatii medicale in Blocul Operator si Clinica ATI a pornit in anul 2020 la initiativa sefului ATI, prof. univ. dr. Dorel Sandesc, prin proiectul CAPACOV si reactia SCJUPBT in situatia de urgenta, generata de Covid 19 (cod emis 146940) sub autoritatea de management POIM (Program Operational Infrastructura Mare).


Echipa care a sustinut proiectul ii cuprinde pe S.L Dr. Andreea Rata – manager de proiect si actual coordonator Bloc Operator 2 si a Unitatii de Implementare si Coordonare a Programelor si Proiectelor; As. univ. Dr. Alexandru Rogobete – expert tehnic, Andreea Fota – expert achizitii, Gabriela Ageroaie – expert financiar si Corina Dumbuleu – expert digitalizare.

Tehnic, sistemul este finalizat si functioneaza de aproximativ o luna de zile iar in prezent se deruleaza instruirea celor peste 300 de persoane din segmentul de terapie intensiva, medici titulari, rezidenti si asistenti medicali. Acestia vor folosi aplicatia digitala si vor sti sa „vada” viul in simboluri fine si redate acurat.

In esenta, proiectul a conectat digital sectia ATI cu Blocul Operator, respectiv cu salile de operatii ale acestuia din cladirile SCJUBPT. Vorbim aici de cladirea principala, de Ortopedie si “Casa Austria”.

Multitudinea de informatii medicale preluata de aparatura cu care au fost dotate toate aceste zone este operabila complet. Practic, parametrii functiilor vitale, gestionati de aparatele de anestezie, ventilatoare mecanice, infuzomate, injectomate, aparatelor de hemodializa/hemofiltrare etc din sala de operatie sunt preluati automat si afisati si pe Medical-computerul de la fiecare pat a pacientului, continuand toate recomandarile de ingrijire si tratament.

Programul are nenumarate functii care cresc siguranta si calitatea ingrijirii pacientilor precum si o bogata biblioteca cu ghiduri si protocoale medicale ce pot fi consultate.

Prin digitalizare, va fi redus timpul dedicat documentarii manuale cu datele pacientilor, este eliminata varianta suprapunerii informatiilor, tratamentele pot fi prescrise de la distanta, resursele vor fi utilizate optim, se reduce riscul de transmitere a infectiei nosocomiale iar pacientul si personalul medical este protejat.

Cu alte cuvinte, medicul vede, in orice minut, datele pacientului corelate complet de pe mai multe canale si poate merge cu precizie pentru a le urmari fluctuatia, cu posibilitatea sa anticipeze si sa decida in avans. In prima etapa, foaia de observatie pe hartie va coexista cu dublura electronica. Evidenta medicala stocata virtual permite accesarea acesteia in timp real, inclusiv pentru date operabile in mediul stiintific.

Investitia financiara totala a proiectului de digitalizare este de de 18.073.779,50 ron.

„Ne aflam pe un culoar deschis tehnicii digitale. Procesul este ireversibil si ne aduce alaturi de oricare alt spital din Europa. Modul actual de lucru va fi convertit treptat, in unul performant si dinamic“, declara managerul spitalului, S.L. dr. med. Sorin Barac.

Receptia oficiala a proiectului va avea loc la inceputul lunii septembrie 2022. (I.P.)

Leave a Reply