Statutul cadrelor militare, modificat! Sanctiuni disciplinare mai aspre, noi indatoriri, noi interdictii si mai multe drepturi restranse

Sanctiunile disciplinare aplicate cadrelor militare se vor inaspri, potrivit unui proiect de lege initiat de Guvern, ce va inlocui actualul statut al acestora. Totodata, vor fi introduse si noi indatoriri pentru acest tip de personal, dar si noi interdictii si restrangeri ale drepturilor.


Proiectul de lege a fost transmis recent Consiliul Economic si Social pentru avizare. Potrivit avocatnet.ro noul act normativ va inlocui cadrul actual legislativ dat de Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, la noua luni dupa ce va parcurge intregul proces legislativ si va fi oficializat.

Sanctiuni disciplinare mai aspre pentru cadrele militare

Printre prevederile din proiect se vor inaspri si sanctiunile disciplinare, respectiv va fi introdusa diminuarea soldei de functie cu 10-30% pe o perioada de maximum sase luni. In prezent, in Legea 80/1995, diminuarea soldei in cazul aplicarii de sanctiuni disciplinare se face in felul urmator: cu pana la 10% a celei de functie pe o perioada de maximum trei luni sau cu un procent cuprins intre cinci si 10% a celei de comanda pentru o perioada de maximum trei luni.

In rest, sanctiunile disciplinare vor ramane neschimbate, cum ar fi avertismentul, mustrarea scrisa, amanarea inaintarii in gradul urmator pe timp de unul sau doi ani, retrogradarea in functie sau trecerea in rezerva.

Noi indatoriri pentru cadrele militare

Cum aceste sanctiuni disciplinare se acorda si pentru incalcarea normelor legale, important de mentionat este ca vor fi introduse, prin proiectul de lege recent, si o serie noua de indatoriri pentru cadrele militare, cum ar fi:

sa respecte codul de conduita etica al institutiei din care fac parte;

sa respecte si sa protejeze drepturile si demnitatea celorlalti;

sa indeplineasca cu profesionalism misiunile incredintate atat pe teritoriul statului roman, cat si in afara acestuia.

Noi interdictii aplicabile cadrelor militare

De asemenea, sunt prevazute noi interdictii aplicabile cadrelor militare in activitate, pe langa cele care se regasesc deja in statutul actual:

sa nu faca parte din organizatii sindicale sau sa desfasoare propaganda pentru organizatii sindicale;

sa exprime opinii contrare intereselor Romaniei sau fortelor armate;

sa indeplineasca alte functii/activitati/alte ocupatii, cu exceptia situatiilor si in conditiile stabilite prin ordin al conducatorului institutiei de aparare, ordine publica si securitate nationala;

sa se implice in activitati care contravin ori afecteaza demnitatea, prestigiul si normele de conduita specifice profesiei militare;

sa se afle in raporturi ierarhice nemijlocite cu sotul/sotia sau cu rude de gradul intai sau al doilea.

Drepturi restranse pentru cadre militare

Proiectul de lege prevede si alte drepturi care vor fi restranse pentru cei care sunt cadre militare. Printre drepturile care vor fi restranse se numara:

exprimarea opiniilor sau preferintelor politice nici la locul de munca (prevederea actuala face referire doar la spatiul public);

exercitarea dreptului de petitionare in cadrul institutiei de aparare, ordine publica si securitate nationala se va realiza prin raport scris, inaintat pe cale ierarhica;

cadrelor militare in activitate nu le va fi permis sa participe la administrarea sau conducerea societatilor comerciale prin persoane interpuse.

Proiectul de lege inca nu si-a inceput parcursul legislativ, putand suferi numeroase modificari inainte de adoptarea de catre Guvern sau la trecerea prin Parlament. Acesta va intra in vigoare la noua luni de la publicarea in Monitorul Oficial. (I.P.)

Leave a Reply