Autostrada care va lega Timisoara de Belgrad, tot mai aproape de realizare! Ministrii Transporturilor din Romania si Serbia au semnat acordul dintre cele doua guverne

Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Sorin Grindeanu, si Tomislav Momirović, ministrul Constructiilor, Transporturilor si Infrastructurii din Republica Serbia, au semnat, joi, la Timisoara, Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Serbia pentru stabilirea conexiunii Autostrazii Timisoara – Moravita cu drumul de mare viteza Belgrad – Vatin. Noua autostrada va avea 73 de kilometri, iar licitatia pentru executie ar putea incepe in primavara anului viitor, relateaza News.ro.


Ministrul roman al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anuntat ca nu va fi un drum expres, asa cum s-a intentionat in trecut, ci o autostrada.

”Stiu ca, in 2016, a mai fost o tentativa de a se semna un memorandum, in acea perioada am fost presedinte de Consiliu Judetean si a fost o sedinta de guvern romano-sarb, la Timisoara, intre prim ministrul nostru de la acea perioada, Dacian Ciolos, si prim-ministrul sarb de la acea perioada, presedintele actual Alexandru Vukic.

Din pacate, partea romana, in acele vremuri, nu a considerat o prioritate acest proiect. L-am reluat. In acest moment ne aflam in elaborarea studiului de fezabilitate. Multi dintre primari stiu ca au venit de la compania care face studiile geo si vor veni in perioada urmatoare. Undeva, in toamna acestui an, vom termina Studiul de Fezabilitate.

In primavara anului viitor va fi lansata licitatia pentru proiectare si executie, ceea ce insemana ca, odata cu perioada in care se vor analiza ofertele, sper – vara anului viitor- sa avem castigatorii si sa se inceapa sa se lucreze. Avem finantare europeana, acest proiect face parte din masterplanul de transporturi al Romaniei, planul investitional, aprobat la sfarsitul anului trecut, deci banii exista, e finantare europeana, lipsea acest memorandum dintre Romania si Serbia, astfel incat sa avem autostrada si nu drum expres”, a declarat Sorin Grindeanu.

Lungimea tronsonului de la Timisoara, la Moravita, pana la iesirea din tara, va avea 73 de kilometri.

Lungimea tronsonului de la Timisoara la Moravita este de 73 de kilometri. Sper ca odata cu desemnarea castigatorilor lucrurile sa mearga in linie dreapta si aceasta autostrada sa mearga rapid”, a mai declarat Grindeanu.

Ministrul sarb al Transporturilor, Tomislav Momirović, a mentionat importanta legaturii intre Romania si Serbia, prin aceasta autostrada.

”Imi exprim bucuria si multumirea ca semnam acest acord. La fel cum a precizat si domnul Grindeanu, din 2016 exista dorinta de a semna acest protocol pentru a face legatura intre Timisoara – Pancevo. As dori sa multumesc Guvernului Romaniei pentru sprijinul acordat tarii noastre. De asemenea, multumim pentru sprijinul acordat in drumul nostru catre Uniunea Europeana. Va asigur ca in guvernul Serbiei aveti tot sprijinul si dorinta ca acest proiect sa fie dus cat mai repede la finalizare”, a declarat Tomislav Momirović.

Momirović a subliniat ca si partea sarba se bazeaza pe fondurile europene pentru construirea tronsonului de autostrada.

Potrivit proiectului, va exista un nou punct de trecere a frontierei cu Serbia, acesta urmand sa fie situate la aproximativ 1,5 kilometri fata de cel existent de la Moravita

CNAIR si Ministerul Transporturilor au semnat, inca din august 2019, contractul de finantare pentru proiectul „Elaborare Studiu de Fezabilitate pentru obiectivul Autostrada Timisoara-Moravita”, pentru a obtine fondurile nerambursabile alocate prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, in cadrul Axei Prioritare 1.

Valoarea totala a proiectului este de 14.693.042,97 lei si este finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contributia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune-10.544.270,83 lei, 15% contributia proprie – 1.860.753,67 lei, restul de 2.288.018,47 lei reprezentand cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.

La licitatia pentru SF lansata in martie 2019 s-au inscris doua asocieri, care voiau sa realizeze Studiul de Fezabilitate al Autostrazii Timisoara – Moravita, care ar urma sa lege Romania de Serbia, acesta fiind primul pas concret pe care autoritatile de la Bucuresti l-au facut pentru realizarea unei conexiuni de mare viteza cu tara vecina.

Licitatia a fost castigata de asocierea Search Corporation SRL – Egis Romania SA.

Viitoarea autostrada care ar urma sa lege Timisoara de Pancevo (Serbia) asigura conexiunea rapida cu capitala Serbiei, pentru ca de la Pancevo pana la Belgrad e drum cu doua benzi de circulatie pe sens, cu regim de autostrada. (Mara Ion)

Leave a Reply