Ziua Mondiala a Psoriazisului (World Psoriasis Day), declarata la 29 octombrie, incepand cu anul 2004, va fi marcata si la Timisoara printr-un eveniment organizat de Asociatia Centrul Regional de Studii si Aplicatii in Psihodermatologie si Medicina Comportamentala, in colaborare cu Clinica Universitara de Dermatovenerologie.
“Este un eveniment international initiat de pacienti pentru pacienti prin intermediul caruia 125 de milioane de persoane cu psoriazis si/sau psoriazis artropatic isi fac auzita vocea in intreaga lume.Psoriazisul este o boala imunoinflamatorie cu un profund determinism genetic. Evolutia sa este imprevizibila fiind in unele cazuri corelata cu prezenta tulburarilor psihoafective. Se estimeaza ca la noi in tara psoriazisul afecteaza aproximativ 400.000 de persoane. Boala nu este contagioasa”, spune psihologul Mirona Marcu.
Scopul declararii zilei de 29 octombrie ca Ziua Mondiala a Psoriazisului consta in cresterea gradului de constientizare in legatura cu psoriazisul prin a face cunoscut pacientilor faptul ca nu sunt singuri in lupta cu boala; imbunatatirea accesului la tratament al pacientilor; informarea opiniei publice si a pacientilor cu privire la boala in sensul optimizarii dialogului dintre cele doua parti, pentru diminuarea prejudecatilor si a fenomenului de stigmatizare. Tocmai de aceea, motto-ul acestei zile, propus de IFPA (International Federation of Psoriazis Association), este Hope. Action. Change.
In acest sens, joi, 29 octombrie, la Timisoara, “Ziua Mondiala a Psoriazisului” se marcheaza printr-un eveniment organizat de Asociatia Centrul Regional de Studii si Aplicatii in Psihodermatologie si Medicina Comportamentala in colaborare cu Clinica Universitara de Dermatovenerologie din Timisoara, prin care se doreste reintarirea ideii ca psoriazisul este mai mult decat o “boala a pielii” si ca are inca nevoie de fundament medical si psiho-social, in elaborarea unor strategii si programe de interventie terapeutica la nivel interdisciplinar, care sa conduca la optimizarea reinsertiei sociale a acestei categorii de pacienti.
In sustinerea ideii de mai sus, programul evenimentului, care se va desfasura in cadrul Clinicii de Dermatovenerologie, va fi sustinut de o echipa interdisiciplinara de specialisti care vor aborda teme legate de problematica medicala si psihologica a bolii. De asemenea, se va discuta si despre importanta terapiilor complementare terapiei medicamentoase, respectiv despre efectele terapeutice ale muzicii in medicina. In cadrul programului se va organiza si un atelier de artterapie. (Mara Ion)