Legea Lustratiei pare sa-i fi influentat pe initiatorii unui proiect de modificare a Legii 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, astfel ca membrii barourilor din toata tara vor fi nevoiti sa treaca anumite teste de sinceritate cu efect penal.
Astfel, printre altele, proiectul de lege prevede ca avocatii vor avea obligatia de a depune la Barou o declaratie pe propria raspundere, potrivit legii penale, in legatura cu apartenenta sau neapartenenta ca agent sau colaborator al fostelor organe de securitate, ca politie politica si al serviciilor de informatii.
De asemenea, i se mai impune sa depuna o declaratie din care sa rezulte ca nu este lucrator operativ, informator sau colaborator al serviciilor de informatii. La capitolul nedemnitati a fost inclusa si prevederea ca este nedemn de a profesa cel care a sprijinit avocatura clandestina.
Proiectul mai spune ca activitatea desfasurata de avocat, indiferent de forma si modalitatea de exercitare a profesiei, nu poate fi reconsiderata ca activitate dependenta, in conformitate cu prevederile din Codul Fiscal.
Completarile mai arata ca, in privinta respectarii secretului profesional al avocatului, prevederile potrivit carora sunt exceptate de la masura ridicarii de inscrisuri, a sechestrarii sau a confiscarii comunicarile scrise intre avocat si clientul sau, autorizat legal sa refuze oferirea de declaratii; consemnarile efectuate cu privire la comunicarile incredintate de client sau cu privire la alte imprejurari la care se refera dreptul de a refuza depunerea de marturie; alte bunuri, cu privire la care se aplica dreptul de a refuza depunerea de marturie.
De mentionat este ca sechestrarea sau confiscarea inscrisurilor, a suporturilor de sunet, imagine si date, a imaginilor si a altor reprezentari care se afla in posesia avocatului nu este permisa. Aceste restrictii nu sunt valabilie in cazul in care exista probe si indicii temeinice care arata ca avocatul ar fi implicat in savarsirea unor fapte prevazute de legea penala sau ca ar fi favorizat infractorul.
O problema delicata este si cea a perchezitionarii sediului profesional al avocatului sau a domiciliului acestuia – ea poate fi realizata doar atunci cand exista un mandat de perchezitie eliberat de judecator, iar Decanul Baroului din care face parte avocatul trebuie sa fie prezent pe intreg parcursul procedurii.
Noul proiect mai arata ca avocatul nu poate fi asimilat functionarului public sau persoanelor prevazute de art. 308 din Codul Penal, cu exceptia situatiilor in care este atestata identitatea partilor, a continutului sau datei unui document. Acest proiect de lege a fost adoptat in Senat si urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor. (Gh. Ilas)
cred ca un sfert din Baroul Timis vor avea probleme cu legea asta