„2 septembrie 1898. Imparatul Franz Joseph, inconjurat de-un roi aurit de ministri si generali austrieci, coboara in gara Buzias. Din aceasta clipa istorica, modesta localitate de pe apa Surgasului incepe sa urce pe-orbita faimei si-a stralucirii. Vreme de cincizeci de ani, “Perla Banatului” va fi perla Europei Centrale, de o frumusete si-o eleganta pastrate si marite fara odihna, pana in 1948. Un loc cu un aer miraculos, cu ape si emanatii de gaze benefice sanatatii. O statiune care a eclipsat candva Karlovy Vary, coasta Dalmatiei si multe statiuni din Italia. Buziasul cel intrat azi prea mult in penumbra…”* isi pregateste un nou traseu ascendent.
20 mai 2022. Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Timis si Primaria Orasului Buzias relanseaza in acest an traditia Concertelor de fanfara in principala statiune a judetului.
Sub denumirea Promenada la Buzias a fost creat un produs care integreaza ofertele turistice ale statiunii balneoclimaterice de interes national si promoveaza calatoriile cu trenul in Timis, cu scopul de a creste numarul turistilor in destinatie si de a reda statiunii cateva dintre elementele culturale care au propulsat-o la un moment dat in topul destinatiilor europene.
Proiectul propus de Asociatia pentru Promovarea Turismului Timis are doua componente:
- Una de promovare a turismului durabil in Timis prin intermediul calatoriilor cu trenul si, in aceasta componenta, au fost realizate o harta digitala si una fizica ce cuprind sase destinatii sub invitatia Descopera Timisul cu trenul! Este o componenta dezvoltata de APDT Timis in 2021 – Anul European al Cailor Ferate si cuprinde o lista de destinatii accesibile pe calea ferata din Timisoara. Dupa orasul Lugoj, ca principala atractie propusa de APDT Timis pentru vizitare folosind trenul, sunt cuprinse orasele Buzias, Jimbolia, Faget, Sannicolau Mare si Deta. Exista conexiuni dese si foarte bune care permit promovarea acestor calatorii de o zi, inclusiv in scoli, pentru activitati de tipul Saptamana altfel, sau excursii cu grupul pentru ghizii sau agentiile de turism.
- O a doua componenta a proiectului se refera la revitalizarea turismului in statiunea Buzias, un oras cu o veche traditie, istorie si cultura ce asteapta sa fie repuse in valoare. In acest sens, Asociatia de Turism Timis, in colaborare cu Primaria Buzias, vor relua in aceasta vara traditia concertelor de fanfara din parcul Buzias, concerte care, alaturi de renovarea Colonadei si lucrarile de reabilitare a Parcului formeaza contextul in jurul caruia am construit intregul produs turistic legat de statiune. Un produs complex, care inseamna transportul spre destinatie, obiective turistice, elemente de cazare si servit masa, activitati si experiente care pot fi gasite in Buzias.
Urca-te in tren! Descopera Timisul!
Calatoriile pe calea ferata reprezinta o oportunitate de a dezvolta turismul in judetul Timis folosind un mijloc de transport eficient, sustenabil si sigur.
Indiferent ca vorbim de excursii scolare, de turisti care doresc sa calatoreasca in grupuri mari, de familii sau de segmente specializate de vizitatori, turismul pe calea ferata are potentialul de a oferi activitati si experiente specifice.
Mai mult, intr-o destinatie care nu acopera toate legaturile de transport intre marile orase si obiective turistice mai indepartate, calea ferata poate fi o solutie de a dezvolta turismul, de a mari numarul calatoriilor in apropiere si de a oferi mai multe optiuni calatorilor.
Calatoriile cu trenul sunt o forma de turism slow, care relaxeaza si permit turistilor sa viziteze locatii multiple intr-o singura vacanta.
Proiectul nostru se potriveste, de asemenea, contextului in care Agentia Europeana de Mediu indeamna oamenii sa aleaga transportul feroviar, iar transportul pe cale ferata s-a dovedit a fi cea mai durabila forma de transport de persoane si marfa, emisiile de gaze cu efect de sera cauzate de aceasta forma de transport in Europa fiind de doar 0,5%.
Intr-o vreme in care sustenabilitatea este un trend-cheie in industria transportului, calatoriile pe calea ferata, Europa se misca si initiaza si dezvolta rute si programe care sa lege tarile sale, iar Romania trebuie sa prinda acest spirit din urma.
Judetul Timis se aliniaza in randul celor care fac primii pasi pentru dezvoltarea unui turism sustenabil prin intermediul calatoriilor ferate si lanseaza primul material de promovare a turismului feroviar, initiind cateva rute pretabile pentru turism de weekend sau de o zi , pentru familii cu copii, grupuri de tineri sau excursii scolare.
Programul spectacolelor de fanfara 2022:
Doua trompete, un tenor, un trombon si o tuba vor invalui promenada in ritmuri de vals, tango, polka, evergree-uri, muzica clasica transpusa in stil modern si piese muzicale interpretate in stil dixieland.
Spectacolele vor avea loc sub Colonada, langa Izvorul Iosif si Gradina banateana, din doua in doua saptamani, in zilele de duminica, de la ora 12 astfel:
28 mai, ora 11 – in cadrul manifestarilor Zilele Colonadei si Festivalul veveritei
12 si 26 iunie – ora 12
10 si 24 iulie – ora 12
14 si 28 august – ora 12
11 si 25 septembrie – ora 12
9 octombrie – ora 12, in cadrul manifestarii Festivalul papricasului.
Muzica de fanfara, este un gen muzical cantat de o fanfara – formatie alcatuita in majoritate din diverse instrumente de suflat si de percutie. Provine din semnale militare sau de vanatoare si este folosit in ceremonii solemne.
Desi toata lumea, stie ce este o fanfara, putini sunt cei care au avut ocazia de a asculta una si de a experimenta atmosfera creata de o astfel de reprezentatie. De-a lungul anilor, in judetul Timis au rasunat notele muzicale ale fanfarei militare, pana in anul 2002, cand a fost desfiintata ca urmare a restructurarii armatei. Dupa o lunga pauza, fosti membri ai fanfarei militare readuc la viata ceea ce astazi cunoastem ca fanfara Pro Amicitia, coordonata de domnii Ciprian Cipu si Dan Didovici.
Dorind sa revitalizeze traditia conform careia in Banat fiecare localitate avea o fanfara, Pro Amicitia este mai mult decat un quintet de suflatori cu instrumente de alama, este un model de promovare culturala care se doreste revitalizat prin implicarea in mare masura a tinerilor. Asa a luat nastere colaborarea cu studentii de la Conservator si cu elevii liceului de muzica „Ion Vidu” din Timisoara care fac parte din componenta fanfarei si pe care domnul Didovici ii numeste cu drag „pepiniera culturala”.
Pachete de spa si experiente pentru familii
Astazi la Buzias se trateaza bolile cardiovasculare, boli ale sistemului nervos central, tulburari neuro-psihice, afectiuni ale tubului digestive, afectiuni ale rinichilor si cailor urinare, boli de nutritie si metabolism si afectiuni ginecologice.
Particularitatea statiunii este data si de concentratia aerului, similara unei locatii situate la o altitudine de 1000 m. Acest fenomen se datoreaza parcului dendrologic din Buzias. Cele 20 hectare adapostec o multime de specii rare de copaci, cel mai important fiind Platanul. Acestia permit ionizarea aerului si creeaza binecunoscuta „alee a ionilor negativi”, o atractie turistica pentru orice persoana afectata de stres deoarece concentratia de ioni ajuta la instalarea unui efect calamnt asupra sistemului nervos.
In afara acestor cure, insa, turistii se pot bucura in Buzias de oferte de cazare si servicii complexe, ce includ acces la piscina, sauna, jacuzzi si salina. Informatii si rezervari la tel. 0758 035753 – www.statiuneabuzias.ro
Restaurantele din oras pot satisface poftele cele mai diverse, iar cramele de pe Dealurile Silagiu sunt o atractie de neratat.
Cramele de pe dealul Silagiului
Supranumit “satul asezat pe trei vai”, Silagiu are un hotar deluros, foarte productiv, in care se cultiva vita de vie si face parte din unul dintre cele cinci centre viticole ale Banatului – regiunea viticola din jurul Buziasului.
Astazi, dealul Silagiului gazduieste cinci crame care produc vinuri autohtone, din struguri proprii si care ofera vizitatorilor ocazia de a organiza degustari, vizitarea cramei si organizarea de evenimente: Crama Agape Arta&Natura, Crama Aramic, Crama Dealul Dorului, Crama Thesaurus si Domeniile Sera.
Destinatia Buzias
Transport: tren, auto, drumetii locale
Experiente: bai termale, muzeu, crame, aerodrom AeroWest Buzias
Obiective: Colonada, expozitia de papusi, Colectia Iulia Troceanu
Cazare si masa: info aplicatia digitala DT
Info turism: consilier Horia Chiruta, tel. 0758 035753 (I.P.)