Sarbatoarea Sfantului Gheorghe a fost mutata din calendar. Astfel, cei aproape un milion de romani care urmau sa sarbatoareasca ziua numelui maine, pe 23 aprilie, vor amana.
Anul acesta, onomastica de Sfantul Gheorghe nu se va mai serba pe 23 aprilie, asa cum se obisnuia pana acum, ci pe 25 aprilie, data care coincide cu a doua zi de Paste.
Motivul pentru care are loc aceasta schimbare este acela ca “ziua de cinstire a Sfantului Gheorghe coincide cu Sfanta si Marea Sambata, iar Tipicul prevede ca sarbatorirea sfintilor mari care cad in Vinerea Mare sau Sambata Mare sa fie transferata a doua zi de Pasti”, potrivit basilica.ro.
“Normele canonice ale Ortodoxiei prevad mutarea pomenirii sfintilor (cf. canonul 51 al Sinodului din Laodiceea, sec. IV) cu praznuire care cad in zilele de rand ale Postului Mare, cu atat mai mult a sfintilor care cad in Saptamana Patimirilor Domnului”, continua agentia de stiri a BOR.
“Anul acesta, ziua de pomenire a Sfantului Mare Mucenic Gheorghe coincide cu Sfanta si Marea Sambata, zi in care credinciosii ortodocsi de pretutindeni sunt chemati sa-si indrepte atentia spre lucrarea mantuitoare a Domnului Iisus Hristos savarsita in aceasta zi, in care a stat cu trupul in mormant, dar cu sufletul S-a coborat in iad si a eliberat de acolo sufletele dreptilor tinute pana atunci in intuneric, apoi a deschis raiul, facandu-l accesibil tuturor celor ce vor crede in El”, a explicat Arhim. Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Romane si slujitor la Manastirea Antim din Capitala.
Despre Sfanta si Marea Sambata, el a mai mentionat ca este “ziua in care incepe biruinta lui Hristos asupra iadului si, prin aceasta, ne pregatim sufleteste, prin ajunare, pentru praznicul Invierii Domnului.
Este singura sambata din an in care se ajuneaza (dupa recomandarile din tipic, nu se mananca nimic pana seara, cand se serveste putina hrana de post fara ulei).
Astfel, semnificatia soteriologica a acestei zile liturgice exclude praznuirea vreunui sfant.
De aceea, indicatiile tipiconale din cartile de cult impun ca sarbatorirea sfintilor mari care cad in Vinerea Mare sau in Sambata Mare sa fie transferata a doua zi de Pasti, adica luni in Saptamana Luminata (Triodul, Editura IBMO, Bucuresti, 2010, p. 815)”, mai arata cursa citata.
Insemnarea cu cruce rosie in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane marcheaza o zi de sarbatoare in care nu se lucreaza, ci se oficiaza slujba si Liturghie in toate bisericile pentru sarbatoarea respectiva.
“De aceea, in calendarul pe anul 2022, pomenirea Sfantului Gheorghe a fost mutata integral pe data de 25 aprilie, deoarece atunci se va savarsi slujba (Vecernia si Utrenia), precum si Sfanta Liturghie (cu lecturile adecvate) pentru pomenirea Marelui Mucenic”, a precizat Chiril Lovin. (E.T.)