Dosarul furtului de motorina din Depoul CFR Timisoara, finalizat de procurorii DIICOT Timisoara dupa 6 ani de ancheta! 93 de inculpati, trimisi in judecata

Procurorii DIICOT Timisoara au dispus, prin rechizitoriul din data de 31.03.2022, trimiterea in judecata a unui numar de 93 inculpati, care sunt acuzati de savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat, fals intelectual in forma continuata, uz de fals in forma continuata, delapidare cu consecinte deosebit de grave in forma continuata.


In cauza s-a retinut faptul ca, in perioada 2013 – 2016, la nivelul Depoului de Locomotive Timisoara, un numar de 93 de inculpati, angajati cu atributii de gestiune si angajati din sectorul exploatare, au constituit si au actionat in mod coordonat, in cadrul unui grup infractional organizat, care prin punerea la punct a unor proceduri tehnice si scriptice care sa creeze aparenta de legalitate a activitatii de stabilire a normelor de consum, de gestiune si aprovizionare, au delapidat cantitatea de 1.611.334 kg de motorina, care a fost valorificata prin vanzarea pe piata neagra, cauzandu-se astfel un prejudiciu de 7.502.371 lei.

Primul nivel al grupului infractional organizat a fost constituit de catre gestionarul sef, impreuna cu subordonatii sai, primitorii-predatorii de produse fluide, toti avand atributii de gestiune a produselor petroliere. Acestia au pus la punct proceduri tehnice si scriptice, prin care, in fiecare zi a perioadei de activitate ilicita, au produs un plus de motorina, care a fost apoi valorificat in afara unitatii de transport feroviar.

Al doilea nivel al grupului infractional organizat a fost reprezentat de catre revizorii si mecanicii de locomotiva care au fost de acord cu producerea surplusului de combustibil precum si cu atestarile nereale din documentele de consum.

Trinomul alcatuit din primitorii-predatorii de produse fluide, revizorii si mecanicii de locomotiva au constituit celula de baza a grupului infractional organizat, avand rolul de producere a surplusului de combustibil si de disimulare a activitatii infractionale, prin atestarea in foile de parcurs a unor imprejurari nereale cu privire la cantitatile alimentate, documente care au fost utilizate pentru justificarea consumurilor.
Impunerea unei activitati infractionale generalizate la nivelul Depoului de Locomotive Timisoara a fost posibila prin sprijinul acordat de catre conducerea unitatii de transport feroviar, reprezentata de seful de depou, seful de depou adjunct, contabilul sef, sefii de compartimente, de presedintele sindicatului mecanicilor de locomotive si precum si de catre un agent de politie.

Implicarea in activitatea infractionala a angajatilor a fost atat de extinsa incat s-a ajuns la suprapunerea grupului infractional peste o parte din structura de personal a Depoului de Locomotive Timisoara.

Combustibilul delapidat de angajatii Depoului Timisoara a fost externalizat catre membri din afara unitatii de transport feroviar cu rol de preluare, valorificare a combustibilului delapidat, acestia incasand si distribuind ceilalti, inclusiv liderul grupului, venitul ilicit.

Mentionam ca, pentru perioada 2013 – 2016, au fost retinute peste 3.300 de acte materiale de delapidare si falsificarea a peste 18.600 foi de parcurs.
Dosarul a fost inaintat spre competenta solutionare Tribunalului Timis. (I.P.)

Leave a Reply